Home / Slider / Lacul Ursu ne oferă „hrana viitorului”. Peter Hantz, cercetare internațională asupra algelor din lacul de la Sovata

Lacul Ursu ne oferă „hrana viitorului”. Peter Hantz, cercetare internațională asupra algelor din lacul de la Sovata

Distribuie

Algele denumite „ulva”, care cresc în Lacul Ursu din Sovata, au ajuns obiectul unuie cercetări internaționale extrem de importantă. Cercetătorii studiază posibilitatea creșterii acestor plante subacvatice într-un mediu artificial, toate acestea pentru că se preconizează că algele, și în special de genul celor care cresc în lacul din Sovata, vor deveni „una dintre mâncărurile viitorului”, afirmă biofizicianul Peter Hantz.

Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi şi detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutriţională foarte bună şi este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafaţa apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit nişte bio-filme foarte speciale, nişte alge, aşa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează algele ulva”, a explicat biofizicianul, potrivit Agerpres.

Studiul pe care Peter Hantz îl face asupra algelor din lacul mureșean presupune, printre altele, monitorizarea exactă și constantă a plantelor și a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu pe parcursul unui an. Biofizicianul se ocupă îndeaproape de monitorizare, el fiind cel care a explorat intens adâncurile lacului din Sovata, prin scufundare și cu sonarul.

Pe lângă Lacul Ursu, algele acestea mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, şi una din cercetările noastre se referă la această algă care este foarte interesantă din punct de vedere ştiinţific ca morfogeneză. Dezvoltarea acestei alge necesită prezenţa unor bacterii care produc un hormon vegetal şi fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentraţia hormonului taluzin în tot cursul anului şi urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai şi iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, deci experienţele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante şi au declanşat un interes internaţional foarte mare pentru creşterea acestor alge”, a adăugat acesta.

Cercetătorul mai spune că algele sunt tentante din punct de vedere științific, fiindcă între lunile septembrie și decembrie se formează niște „structuri foarte interesante, ba chiar bizare”. Studiile efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, au vizat în prima fază reducerea fenomenului de heliotermie.

Citește și: Soluție de ”reîntinerire” a Lacului Ursu din Sovata

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – România Actualități

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Noua parcare de la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, la un vot de aprobare!

Distribuie Aleșii județeni vor decide luni, 15 aprilie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.