Protest al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, la București. Care au fost principalele solicitări ale protestatarilor? Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 102 Vizualizări

Protest al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, la București. Care au fost principalele solicitări ale protestatarilor?

Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” din România s-au reunit luni, 11 martie, într-un protest organizat în capitala României, prin intermediul căruia au solicitat conducerii statului respectarea drepturilor angajaților din domeniul Sănătății la o salarizare conformă riscurilor la care sunt supuși și eforturilor depuse în slujba comunității. Detaliile organizatorice, precum și informații privind principalele revendicări ale membrilor federației, dar și urmările protestului, ne sunt comunicate de către vicepreședintele sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din Cluj și lider al grupului sindical Mureș, Felicia Lircă, în cadrul interviului următor.

Reporter: Care a fost cauza determinantă a manifestărilor protestatare ale Federației „Solidaritatea Sanitară” de la București, din data de 11 martie?

Felicia Lircă: Realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25%, devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere a salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestor scăderi li se vor adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina, la nivelul anului 2024, o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%.

Aceste calcule simple și ușor de efectuat de fiecare persoană indică o realitate tristă, pe care angajații din sănătate o resimt deja. Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din sănătate.

Calculele demonstrează că indexarea veniturilor salariale cu rata inflației necesită o creștere suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o creștere cu cca. 25% pentru întregul an 2024). Abia ceea ce depășește acest nivel ar reprezenta o creștere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creșteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii care participă la asigurarea permanenței serviciilor medicale (în mod direct sau prin contribuția la funcționarea unităților).

Protestul continua seria actiunilor sindicatelor afiliate la  Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania, începute încă din luna ianuarie,  fiind îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Principalele revendicări

Rep.: Care au fost principalele revendicări solicitate de membrii federației în cadrul protestului?

F.L. Revendicările vizează drepturile fundamentale ale tuturor angajaților din sănătate. În sinteză, protestatarii solicită: respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație; asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate; plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale!

Protestele continuă

Rep.: Care au fost urmările acțiunilor protestatare?

F.L.: În data de 18 martie, Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis continuarea protestelor, printr-o grevă de avertisment, urmată de greva generală.

Aspecte organizatorice

Rep.: Cum s-a derulat protestul și unde a fost organizat, mai exact?

F.L.: Programul demonstrațiilor de protest a fost: în Piața Victoriei la ora 11:00 cu primul Miting al Sănătății, între orele 11:00 – 12:00, participanții la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor din sănătate, am continuat cu prima parte a Marșului Sănătății pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției, între orele 12:00 – 12:30, pentru a semnaliza public nemulțumirea angajaților din sănătate față de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanții; un Miting în Piața Revoluției și în fața celor două ministere, Muncii și Sănătății, între orele 12:30 – 13:00. Ambilor miniștri le solicităm să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniștri le reproșăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfășurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecință ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării; a doua parte a Marșului Sănătății între orele  13:00 – 14:00 către Piața Constituției, amintind tuturor cetățenilor că am fost și suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea și viața, meritând formele de recunoaștere corespunzătoare pentru asta; demonstrația s-a încheiat cu un alt miting în fața Parlamentului, între orele 14:00 – 15:00. Aici am solicitat parlamentarilor onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării și a OUG privind unele creșteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării și cu o creștere a veniturilor salariale peste nivelul inflației.

Rep.: Câți membrii ai federației au protestat în data de 11 martie?

F.L.: Peste 5.000 de membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” au protestat în data de 11 martie, la demonstrațiile din capitală.

Rep.: Din punctul dumneavostră de vedere, este protestul o modalitate eficientă de (re)dobândire a unor drepturi sau merite cetățenești îngrădite?

F.L.: Este cea mai eficientă formă de presiune, este o formă de luptă sindicală și o modalitate concretă de obținere a unor drepturi, având în vedere că toate celelalte modalități au fost epuizate. Faptul că au fost ignorate și nerespectate drepturile noastre, precum și încălcarea promisiunilor făcute cu ocazia negocierilor, au condus la necesitatea utilizării tuturor formelor de protest, mergând până la încetarea activității!

A consemnat, Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE