DOCUMENT. Conducerea Primăriei Târgu Mureș recunoaște că a comis ”o eroare” în cazul Cinematografului ”Arta” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9613 Vizualizări

DOCUMENT. Conducerea Primăriei Târgu Mureș recunoaște că a comis ”o eroare” în cazul Cinematografului ”Arta”

Consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș vor decide joi, 28 martie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, cu privire la oportunitatea aprobării acordării în administrarea Centrului de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș a patrimoniului aferent Cinematografului ”Arta” de la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public (SPADP). În cazul în care propunerea va fi aprobată, contractele aflate în derulare pentru obiectivul ”Cinematograf Arta” vor fi preluate, la rândul lor, de către Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al Referatului de aprobare aferent proiectului de hotărâre inițiat de către Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, document în care se recunoaște că ”delegarea către SPADP a responsabilității gestionării acestui imobil important din punct de vedere cultural pentru Municipiul Târgu Mureș a constituit o eroare.”

”Prin Hotărârea nr. 210 din 25 mai 2023 privind modificarea HCL nr. 438 din 24 noiembrie 2022 privind modificarea și completarea HCL nr. 296 din 28 iulie 2022 privind reorganizarea Serviciului Public Utilități Municipale din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Târgu Mureș, în Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș instituție publică de cultură, de interes local cu personalitate juridică, modificarea corespunzătoare a structurii organizatorice, aprobarea organigramei, a numărului de personal și a statului de funcții s-a aprobat, în cadrul articolului 2, darea în administrare a patrimoniului aferent Cinematografului Arta către Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, pe bază de proces verbal de predare-primire. Ulterior, în luna februarie 2024, consiliul local a adoptat hotărârea nr. 50, prin care Direcția Complexul Agrement ”Weekend” a fost desființată, fiind înglobată în Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș, înființându-se astfel Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș.

În baza HCLM nr. 210/25 mai 2023, s-a emis un proces verbal de predare-primire (înregistrat sub nr. 46584/10 iulie 2023), prin care SPADP a preluat o serie de documente care descriu situația clădirilor, materialelor și a obiectelor de inventar, devenind totodată titular al dreptului de administrare asupra patrimoniului aferent Cinematografului ”Arta”. Ulterior, SPADP a parcurs demersurile de intabulare a terenului aferent cinematografului Arta în patrimoniul municipalității, după cum reiese din Extrasul de Carte Funciară nr. 134312 Târgu Mureș.

Cu toate acestea, argumentăm că SPADP nu are competența de a administra un imobil cu destinația de cinematograf și nici nu dispune de personal competent cu gestionarea unui asemenea spațiu, fiind firesc ca imobilul să fie exploatat și administrat de către Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș, al cărui scop declarat în propriul regulament de organizare și funcționare este ”promovarea culturii, a activităților creative, educaționale, artistice, precum și a celor de agrement, sport și de tineret în Municipiul Târgu Mureș, prin punerea în valoare a patrimoniului local și a potențialului turistic”. În opinia noastră, delegarea către SPADP a responsabilității gestionării acestui imobil important din punct de vedere cultural pentru Municipiul Târgu Mureș a constituit o eroare, din moment ce, potrivit Legii nr. 303/2008, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic, obligație care amintim că depășește competențele SPADP.

Vedem ca esențială conservarea și promovarea acestui imobil de importanță deosebită pentru comunitatea locală și, implicit, continuarea difuzării de film cinematografic, motiv pentru care apreciem că rămânerea acestuia în administrarea SPADP ar fi neoportună, din moment ce nu s-ar putea ajunge la o exploatare eficientă a  acestuia. În aceste condiții, considerăm că serviciul competent să continue gestionarea acestui spațiu este Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș, în baza mandatului acordat de consiliul local al Municipiului Târgu Mureș de a gestiona spațiile și logistica necesare desfășurării evenimentelor cultural-artistice și nu numai, în condiții optime.

Luând în considerare cele mai sus menționate, supunem aprobării Consiliului Local proiectul de hotărâre alăturat, prin care propunem darea în administrarea Centrului de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș a patrimoniului aferent Cinematografului ”Arta”. Totodată, este necesar să precizăm că suprafața de 275 metri pătrați aferentă restaurantului McDonald’s a fost dată în gestiune SC Locativ S.A. prin intermediul HCL nr. 393 din 23 noiembrie 2023, terenul respectiv fiind exceptat de la obiectul proiectului de hotărâre alăturat.”

Promisiune din noiembrie 2021, (încă) neonorată…

Reamintim cititorilor că în luna noimebrie 2021 Cinematograful ”Arta” din Târgu Mureș a fost închis de autoritățile publice locale care au promis redeschiderea acestuia ”în cea mai scurtă perioadă de timp”.

”Cinematograful ”Arta” este o emblemă a orașului nostru. Încă de la inaugurarea sa, în urmă cu 61 ani, a găzduit cu preponderență evenimente dedicate celei de-a 7-a arte: cinematografia. În ultimii ani s-a transformat într-un hub de cultură, găzduind manifestări artistice diverse, de la festivaluri de film independent sau cu o tematică anume până la expresii culturale particulare care încurajează toleranța, diversitatea și celebrează umanitatea. Astăzi, instituția de cultură și-a închis porțile, nu definitiv, cum s-a speculat în sânul comunității! Sperăm că în cea mai scurtă perioadă de timp el va fi redeschis la standardele actuale. Motivele închiderii sunt multiple și diverse dar numărul redus al spectatorilor, ca rezultat direct al pandemiei, este una din cauzele principale. Totodată, Universitatea de Arte Târgu Mureș și-a manifestat dorința de a prelua Cinematograful și a-l moderniza, transformându-l într-un laborator de artă cinematografică. Cinematograful ”Arta” este, și va fi în continuare, unul dintre simbolurile istorice ale orașului nostru. Iar noi, ca administrație, dorim să dăinuie și să devină un centru cinematografic de interes național”, scriau, în data de 6 noiembrie 2021, reprezentanții Primăriei Municipiului Târgu Mureș, pe pagina de Facebook a instituției.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE