Continuă lucrările de modernizare în Sâncraiu de Mureș, străzile principale demne de secolul 21 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 846 Vizualizări

Continuă lucrările de modernizare în Sâncraiu de Mureș, străzile principale demne de secolul 21

Primarul din Sâncraiu de Mureș, Petru Ionuț Budian, ne-a prezentat cele mai importante proiecte în curs de implementare în comună și ne-a oferit informații despre proiectele aflate în etapa de desfășurare a licitației. De asemenea, Primăria Sâncraiu de Mureș așteaptă confirmarea acordării de finanțări nerambursabile pentru o serie de investiții noi.

48 de străzi modernizate, în Sâncraiu de Mureș și Nazna

„Lucrăm pe un proiect mai mare, în valoare de aproape 18 milioane de lei, suma finală. Proiectul cuprinde, în total, 48 de străzi și străduțe de la noi din comună. Este vorba despre modernizarea acelor străzi: căi pietonale, căi rutiere, rigole de scurgere a apelor pluviale, canalizare pentru apa pluvială, inclusiv introducerea rețelelor de cabluri în subteran. Tot ce înseamnă rețele rețele aeriene, pe majoritatea străzilor incluse în proiect, o să dispară. Când vor fi finalizate lucrările, străzile vor arăta așa cum trebuie să arate o stradă în secolul 21, în Uniunea Europeană. La suprafață, vor mai rămâne doar stâlpișorii aceia moderni de iluminat public”, ne-a explicat Petru Ionuț Budian, primarul comunei Sâncraiu de Mureș.

Strada Ghioceilor, finalizată în cel mult două săptămâni

Proiectul de modernizare a celor 48 de străzi are o perioadă de implementare de 2 ani. Sursele de finanțare sunt Programul „Anghel Saligny” și fonduri din bugetul local. 

În această perioadă, au început deja lucrările pe străzile Ghioceilor, Valea Viilor, Panseluțelor, Liliacului și Mioriței. „Lucrările ar trebui să fie finalizate în anul 2025, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în decembrie 2023. Perioada de finalizare ar fi luna decembrie 2025, totuși, cu promisiunea de la constructor că va termina mult mai repede tot proiectul. Strada Ghioceilor va fi finalizată, În cel mult două săptămâni, dacă vremea nu ne încurcă”, a precizat Petru Ionuț Budian.

Blocuri de locuințe și dispensare, reabilitate

„Se mai lucrează la renovarea dispensarului uman și la dispensarul veterinar. Mai avem în desfășurare procedura de licitație pentru două blocuri, pentru care vor fi efectuate lucrări de eficientizare energetică. În același stadiu este proiectul pentru renovarea Căminului Cultural din Nazna, unde, de asemenea, vor fi efectuate lucrări pentru eficientizarea energetică a clădirii”, a declarat primarul comunei Sâncraiu de Mureș. Proiectele de reabilitare și eficientizare energetică sunt finanțate prin PNRR. 

Investiții în educație

Tot printr-un proiect PNRR, în valoare de aproape 2 milioane de lei, școlile din comună vor fi dotate la standarde moderne. „În prezent se lucrează la documentația pentru realizarea achiziției publice a dotărilor. Proiectul prevede achiziționarea de mobilier, materiale didactice si echipamente digitale pentru dotarea școlilor si gradinitelor din Sâncraiu de Mureș și Nazna, atât de necesare asigurării unei infrastructuri educaționale de calitate copiilor și cadrelor didactice”, a precizat primarul.

În plus, printr-o finanțare guvernamentală, va fi reabilitată clădirea grădiniței din Sâncraiu de Mureș. Valoarea proiectului este de aproximativ 2,6 milioane de lei. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții primăriei, începerea lucrărilor este preconizată pentru luna iunie a acestui an.

Prima creșă din Sâncraiu de Mureș

Investițiile în infrastructura destinată educației continuă în Sâncraiu de Mureș, după ce la finalul anului trecut au fost finalizate lucrările de construcție pentru prima creșă din comună, în Sâncraiu. Creșa are o capacitate de 40 de copii, fiind construită și dotată printr-un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional. Valoarea totală a investiției, inclusiv contribuția de la bugetul local, se ridică la aproape 3 milioane de lei.

„După recepția construcției și a dotărilor, au fost obținute avizele de la DSP și DSVSA, se mai așteaptă obținerea avizului de la ISU. De asemenea, a fost transmisă documentația pentru obținerea avizului de funcționare de la ARACIP, iar în cursul acestei luni îl vom obține. Începând din acest an vom avea prima creșă funcțională din localitate”, a explicat primarul.

Creșă nouă și în Nazna

Au fost făcute demersuri concrete pentru construirea unei creșe noi și în Nazna. În acest sens a fost depus un proiect în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile prin Programul Regiunea Centru, subprogramul „Învățământul antepreșcolar și preșcolar”. Proiectul a fost declarat Admis după evaluarea tehnico-financiară, iar în prezent se află în etapa de precontractare, fiind necesari încă câțiva pași de parcurs pentru a ajunge în etapa de semnare a contractului de finanțare. Proiectul prevede construirea și dotarea unei creșe pentru 40 copii și are o valoare totală, inclusiv contribuția din bugetul local, de aproximativ 9 milioane de lei.

Intersecție modernizată cu fonduri proprii

„De asemenea, din bugetul local, lucrăm la reabilitarea și modernizarea mai multor șanțuri și trotuare din comună. Tot cu fonduri din bugetul local, vom moderniza intersecția strada Mureșului cu drumul județean și strada Nouă. Va fi lărgită partea carosabilă pe acel sector de drum și se vor face trei benzi noi de încadrare cu sensuri unice, deoarece este o intersecție cu trafic însemnat, unde au avut loc multe tamponări, accesul și ieșirea din intersecție fiind foarte înguste”, ne-a explicat Petru Ionuț Budian.

4 stații de reîncărcare a mașinilor electrice

În Sâncraiu de Mureș vor fi amplasate 4 stații de reîncărcare a mașinilor electrice. Proiectul în valoare de 492.000 de lei este finanțat prin PNRR. Fiecare dintre cele 4 stații va avea câte 2 puncte de reîncărcare. Proiectul este în etapa de implementare, în această perioadă fiind întocmită documentația pentru realizarea achiziției publice a stațiilor.

Proiecte pentru viitor

Primăria Sâncraiu de Mureș așteaptă confirmarea accesării finanțărilor nerambursabile pentru mai multe proiecte aflate în etapa de evaluare. Dintre aceste proiecte, amintim: extinderea și reabilitarea școlilor gimnaziale (aprox. 44 de milioane de lei), proiecte pentru continuarea modernizării infrastructurii rutiere, extinderea și modernizarea rețelei de apă potabilă (aprox. 35 de milioane de lei) și construirea unui bazin de înot în Sâncraiu de Mureș.

Eficiență și în relația cu cetățenii la primăria Sâncraiu de Mureș

În ceea ce privește procesarea documentelor și eficiența cu care primăria Sâncraiu de Mureș răspunde nevoilor cetățenilor din comună, primarul a declarat că nu există probleme, „Întotdeauna suntem în grafic, în termen. La mine documentele nu stau la semnat, pentru că niciodată nu mi-a plăcut să mă duc la o instituție și să aștept după o semnătură. Să nu pot ridica documentul de care am nevoie, doar pentru că cineva nu a semnat acel act. Semnez chiar în ziua respectivă sau cel mult de pe-o zi pe alta documentele care ajung la mine în birou. De asemenea, colegii știu că au termene și că trebuie respectate. De multe ori, pentru majoritatea solicitărilor de eliberare a documentelor, suntem cu mult înainte de termenul limită”, a susținut Petru Ionuț Budian, primarul comunei Sâncraiu de Mureș.

Un alt proiect important pentru comuna Sâncraiu de Mureș este actualizarea Planului Urbanistic General și și elaborarea în format GIS a acestuia. Proiectul în valoare de 443.000 de lei, finațat prin PNRR, este în curs de implemntare.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE