Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local

Zona centrală din Corunca este într-un amplu proces de modernizare. Lucrările sunt finanțate din fonduri proprii, din bugetul local al comunei. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei. Primarul comunei, Takács Szabolcs István, ne-a oferit detalii despre această investiție, precum și despre celelalte proiecte ale Primăriei Corunca.

„În zona centrală, am acoperit șanțurile, o parte, și vrem să mergem până sus vizavi de Parohia Ortodoxă și până în fața școlii. În plus, vom amenaja parcări și zone verzi. Vrem ca toată zona să fie amenajată foarte frumos. Parcul din fața Primăriei, care în momentul de față deja e cam demontat, va fi reamenajat cu piatră cubică rustică, din granit. Vom introduce rețelele aeriene din zona centrală în subteran. Să nu mai fie stâlpi, doar cei pentru iluminat”, a declarat Takács Szabolcs István, primarul comunei Corunca.

Iluminat public modern și Wi-Fi

Iluminatul public stradal din comuna Corunca a fost modernizat printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). „Am schimbat toate becurile, toate corpurile de iluminat, și au fost montate lămpi led eficiente”, a precizat primarul Takács Szabolcs István.

În Corunca, locuitorii și vizitatorii beneficiază de internet Wi-Fi gratuit în spațiul public. Au fost montate routere atât în Corunca, cât și în satul Bozeni. „Accesul la internet wireless este disponibil în zona centrală, la școală, la sediul Primăriei, în zona pensiunilor Vațman și Substejăriș, de exemplu. Proiectul nu a fost unul foarte mare, valoarea fiind de aproximativ 600.000 de lei”, a explicat primarul din Corunca.

Proiecte mari, de eficientizare energetică a școlii și a căminului cultural

Urmează să fie efectuate lucrări de modernizare și eficientizare energetică a Școlii Gimnaziale „Tholdalagi Mihály” din Corunca, printr-un proiect AFM. „Acum suntem în etapa pregătirii proiectului tehnic. După aceea urmează licitația. Ar fi fost ideal ca lucrările să fie făcute vara, în vacanță, pentru că sunt lucrări destul de mari. Va fi montată încălzire în pardoseală, cu pompe de căldură, izolație termică, centrală termică nouă, va fi un proiect amplu”, ne-a spus Takács Szabolcs István. Valoarea proiectului este de aproximativ 7,6 milioane de lei.

„Pentru Școala Gimnazială din Corunca, prin PNRR, am mai câștigat finanțare pentru un proiect care prevede achiziționarea de dotări și echipamente pentru laboratoare, table inteligente etc. Valoarea proiectului este de 800.000 de lei”, a adăugat primarul.  

Pentru Căminul Cultural au fost accesate fonduri prin PNRR, pentru un proiect similar, de modernizare și creștere a eficienței energetice a clădirii. Valoarea investiției se va ridica la aproximativ 3,4 milioane de lei. 

În plus, printr-un proiect PNDR – LEADER, vor fi montate panouri fotovoltaice pentru clădirea Primăriei Corunca. „Pentru acest proiect, în 2-3 luni, deja ne apucăm de lucru”, a precizat primarul.

Stație de încărcare a mașinilor electrice

„Vom face o stație pentru încărcarea mașinilor electrice, jos, lângă E60. E un proiect câștigat tot prin AFM. Stația va fi amplasată vizavi de stația de comprimare, aproape de spălătoria de mașini”, a declarat Takács Szabolcs István. Stația va dispune de două puncte de încărcare.

Rețea de apă în zona Substejăriș

„Mai avem un proiect câștigat prin Programul „Anghel Saligny”, pentru rețeaua de apă și canalizare din zona Substejăriș. Valoarea proiectului este de 6.780.000 de lei. Pentru această investiție, în cel mult 3-4 săptămâni, trebuie să înceapă lucrările. Licitația este finalizată, acum suntem în faza în care comunicăm câștigătorul și dacă nu o să fie contestații, dăm drumul la lucrare”, a adăugat primarul.

Proiect pentru modernizarea infrastructurii rutiere

Primăria Comunei Corunca a depus, în cadrul unui apel lansat de AFIR, un proiect în valoare de 1 milion de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere. „Am obținut un punctaj bun, foarte bun. Deja au fost în teren reprezentanții AFIR din Alba Iulia și așteptăm să primim răspunsul”, a precizat primarul.

Proiect nou pentru apă și canalizare

Un alt proiect pentru care Primăria Corunca intenționează să obțină fonduri guvernamentale prevede extinderea rețelei de apă și canalizare pentru străzile Tineretului, Toamnei, Grădinilor, Primăverii și strada Nouă. Valoarea investiției se ridică la 4,3 milioane de lei.

Proiect pentru o sală de sport

Primăria Corunca mai așteaptă un răspuns privind acordarea finanțării pentru construcția unei săli de sport. „Sala va avea 180 de locuri. Am și făcut achiziția terenului, am trimis cărțile funciare și așteptăm să vedem ce răspuns primim”, a precizat Takács Szabolcs István. 

De 2 ani, în comună, la Bozeni, a fost construit un teren pentru mini-fotbal. Proiectul a fost finanțat prin AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). 

„În rest, mai avem și alte lucrări mai mici. În momentul de față se lucrează pe strada Castelului pentru lărgirea drumului și modernizarea străzii cu șanțuri betonate și rigole acoperite. Mai avem de lucru și în zona Vațman, tot pentru refacerea șanțurilor cu rigole acoperite”, a adăugat primarul comunei Corunca.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE