Noutăți despre ”Novum Forum”, viitorul Parc Universitar Științific și Tehnologic al UMFST Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1759 Vizualizări

Noutăți despre ”Novum Forum”, viitorul Parc Universitar Științific și Tehnologic al UMFST Târgu Mureș

Agenția pentru Protecția Mediului Mureş a anunțat recent, în data de 2 aprilie, 2024, publicul interesat, asupra Deciziei etapei de încadrare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1076/2004, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care creează cadrul pentru ”PUZ – Reconversie urbanistică pentru înființare Parc Universitar Științific și Tehnologic ”Novum Forum”, titular Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, în categoria celor care nu necesită efectuarea evaluării de mediu.
”Planul urmează să fie supus adoptării fără aviz de mediu. Informaţii privind potenţialul impact asupra mediului pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Târgu Mureş, strada Podeni nr. 10, în zilele de luni, între orele 9.00 – 15.00, şi marţi – vineri, între orele 9.00 – 12.00. Observaţiile publicului se primesc în termen de zece zile calendaristice de la data publicării anunţului”, se menționează în comunicat.
Teren de 1,7 hectare, în Livezeni
Potrivit Memoriului de prezentare privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor natural protejate de interes comunitar pentru investiția propusă, terenul care face obiectul PUZ-ului este situat în intravilanul localității Livezeni, în partea vestică, spre limita administrativă a municipiului Târgu Mureș, și are o suprafață totală de 17.680 de metri pătrați, din care 13.750 de metri pătrați de teren arabil și 3.930 de metri pătrați de construcții.
”Parcela a fost reglementată prin PUZ „Campus Universitar Petru Maior” – Livezeni, aprobat prin HCL Livezeni nr. 25 din 14 mai 2009 ca UTR – Zonă de dotări. În baza acestui PUZ a fost autorizată și edificată pe teren o clădire compusă din trei corpuri, cu funcțiunea de cazare (cămin studențesc), care, inițial a aparținut de Universitatea ”Petru Maior”, și a fost preluată de UMFST după fuzionarea din 2018: în care corpurile C1 și C3 încorporează spațiile propriu-zise de cazare și au regim de înălțime de P+4E+M, iar corpul C2 (P+1E) asigură accesul în clădire și legătura dintre corpurile C1 și C3”, se menționează în documentul întocmit de către arh. Octavian Lipovan și ing. Szocs Angela, reprezentanți ai SC Arhigraf SRL.
Spital, Incubator și Centru de pregătire
În prezent, Planul Urbanistic Zonal propune reglementarea urbanistică a terenului și a căilor de acces în scopul realizării unui Parc Universitar Științific și Tehnologic, în concordanță cu cerințele beneficiarului.
”Parcul Universitar Științific și Tehnologic va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri format în principal din: Spital Clinic Universitar, Incubator Tehnologic și de Afaceri, Centru de pregătire/ instruire cadre medicale, construcții cu funcțiuni complementare (parcaj, spații tehnice, alte tipuri de dotări, etc.”, se arată în același document.
Alte detalii despre proiect
Spitalul care va rezulta în urma transformării clădirii existente compusă din cele trei corpuri (C1, C2 și C3), prin reconversia spațiilor, va asigura în principal desfășurarea de studii clinice ale funcției renale, de urologie, chirurgicale, studii clinice de biomecanică, ale funcției cardiovasculare, studii clinice ginecologice, ale funcției digestive și ale funcției neurologice
Incubatorul Tehnologic și de Afaceri va asigura, în principal, următoarele funcțiuni: imagistică, studii de cercetare studii andrologice și embriogenetice, laborator clinic și laborator angiograf, spații alocate transferului de informații și cercetare generate în cadrul laboratorului tehnologic și mediul de afaceri (birouri, co-working, săli de întâlniri și alte spații flexibile pentru diverse activități), spații aferente Living Lab cu unități de testare specializate, și săli de conferințe pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor și săli de întâlnire pentru a facilita întâlnirile dintre mediul de afaceri și zona de cercetare a incubatorului tehnologic
Centrul de pregătire/ instruire cadre medicale va fi dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a desfășura programe de formare, perfecționare și instruire bazat pe experiență practică și asigurand dezvoltarea cunoștințelor, abilităților profesionale ale participanților, temele fiind prezentate și dezbătute de formatori, cadre didactice universitare și persoane cu experiență în domeniul sănătății.
Parcul universitar va fi echipat cu utilitățile necesare și cu parcări dimensionate corespunzător în concordanță cu funcțiunile adăpostite.
În incintă se vor asigura dotări pentru protecția mediului și locuri pentru depozitarea deșeurilor până la preluarea lor de către firmele specializate.
Rețelele de transport energie electrică și gaze naturale, care traversează amplasamentul, vor fi deviate la limita parcelei, pentru creșterea suprafețelor libere în vederea mobilării cât mai eficiente a parcului.
Se va reglementa calea de acces la proprietate, care la ora actuală se face pe drumul existent cu relație directă cu Drumul Județean nr. 135, prin reorganizarea intersecției în concordanță cu amenajările din zonă pentru drumul de centură, care va supratraversa Drumul Județean.
Accesul auto și pietonal la incinta studiată se vor realiza din strada Lungă (DJ 135). În acest sens se propune realizarea unei străzi cu profil de stradă secundară, cu îmbrăcăminte asfaltică ce va face legătura între amplasament și strada Lungă.
În incintă vor fi organizate platforme adaptate pentru circulaţia autovehiculelor şi circulaţia pietonală.
Construcțiile propuse vor fi amplasate la o distanță minimă de circa 32,8 metri față de limita pădurii.
Investiție de 126,8 milioane de lei
La data de 17 ianuarie 2024, conducerea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a atribuit societății Concelex SRL București un contract în valoare de 126,8 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizare de servicii de proiectare, asistență tehnică și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiție ”Parc Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum”.
Finanțarea proiectului va fi asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență, venituri proprii și alte surse legal constituite, iar contractul va avea o durată de 28 de luni de la data emiterii ordinului administrativ de începere a prestării serviciilor de proiectare, după cum urmează: 5 luni durata serviciilor de proiectare, care cuprinde și durata maximă estimată pentru obținerea de către autoritatea contractantă a certificatului de urbanism, a avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor, inclusiv a autorizației de construire, o lună verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție la cerințele fundamentale (responsabilitatea autoritatii contractante) și 22 de luni durata de execuție a lucrărilor.
Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE