Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 188 Vizualizări

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, care are misiunea de a promova activitatea caritativă și dreptatea socială, oferind o paletă variată de servicii sociale integrate pentru toate categoriile de vârstă. Cu timpul, asociația și-a extins aria de activitate prin apariția mai multor centre teritoriale în diverse județe ale țării, printre care și județul Mureș. În continuare, vă invităm să lecturați un interviu despre activitățile și serviciile pe care această organizație le oferă comunității, despre modalitățile de voluntariat și despre viziuni viitoare, susținut cu Orbán Júlia- referent Relații Publice în cadrul Asociației Caritas Alba Iulia.
Reporter: În ce județe s-au înființat centre teritoriale și care este cuantumul angajaților totalizați în aceste centre?
Orbán Júlia: În momentul de față suntem prezenți în județele: Hunedoara, Alba, Harghita, Covasna și Mureș. Avem 615 de angajați și 162 de voluntari activi care oferă o gamă largă de servicii sociale pentru peste 13.000 de beneficiari.
Suită amplă de servicii sociale
Rep.: Povestiți-ne pe scurt despre serviciile sociale pe care le furnizați comunității.
O.J.: Organizația oferă îngrijire socială complexă și diferite activități pentru toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale atât în mediul urban, cât și în cel rural. De exemplu, în județul Mureș, în cadrul Centrului de Educare și Dezvoltare Timpurie, cunoscut sub denumirea „Cseperedő” de la Târgu-Mureș, așteptăm părinți cu copii de vârstă cuprinsă între 2 luni – 3 ani. Aici oferim activități diverse precum: masajul bebelușului, învățarea de cântece, poezii și zicători, jocuri și activități pentru dezvoltarea mișcării, iar vara, o serie de programe distractive în aer liber.
Avem centre de zi pentru copii defavorizați la Sângeorgiu de Mureș, Cotuș, Cuieșd și Sângeorgiu de Pădure, unde ne ocupăm cu copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6–18 ani. Inițiem diverse jocuri sociale, cântăm, învățăm lucruri noi, facem cunoștință cu plantele medicinale, plantăm ierburi aromatice, ascultăm prelegeri despre stilul de viață sănătos, iar vara mergem în tabere și participăm la prezentări de profesii interesante. Scopul activităților noastre este să reducem nivelul abandonului școlar în rândul copiilor, dar și să-i motivăm în creșterea performanțelor școlare și în găsirea unui loc de muncă, pentru o integrare mai facilă în societate.
Avem un program care se ocupă cu consilierea și orientarea în educație și carieră a tinerilor. Mentorii noștri oferă îndrumare tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care întâmpină dificultăți în luarea deciziilor privind continuarea studiilor, în special a celor superioare, privind cariera, sau în identificarea și păstrarea unui loc de muncă. Scopul nostru este să le oferim acces la educație de calitate, prin studii de lungă durată și să facilităm plasarea lor eficientă pe piața muncii. Profesioniștii noștri îi învață să întocmească un CV, o scrisoare de intenție și le dezvăluie secretele unui interviu reușit. Organizează workshopuri pe tema alegerii carierei. În cadrul evenimentului „Întâlnește-te cu viitorul tău șef!”, programul oferă oportunitate tinerilor să se întâlnească personal cu reprezentanții diferitelor companii și să le adreseze întrebări.

Avem un program socio-muzical destinat copiilor defavorizați, în cadrul căruia funcționăm Corurile Superar Caritas în județele Harghita, Covasna și Mureș, în localitățile: Cotuș, Sângeorgiu de Mureș, Atid, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Zetea, Ojdula și Sfântu Gheorghe. Cele opt coruri funcționează individual în localitățile menționate sub îndrumarea pedagogilor cu experiență în metodologia socio-muzicală. Majoritatea copiilor provin din comunități de romi defavorizate din punct de vedere economic și social, care se confruntă cu discriminare gravă și deseori chiar şi segregare. Scopul programului este sensibilizarea comunităților pentru a forma un mod de gândire și comportament mai deschis, mai respectuos către acești copii și familiile lor. Un alt scop al programului este să facilităm integrarea copiilor defavorizați în comunitate prin metode muzicale, profitând de limba universală a muzicii.
În afară de copii și tineri, avem grijă și de persoanele vârstnice. În Centrul Rezidențial „Casa Providenței” din Valea Izvoarelor îngrijim persoane vârstnice, bolnave, care sunt incapabile să se îngrijească singure, cărora efectuarea sarcinilor de zi cu zi prezintă o problemă, sau care își doresc să aibă parte de atenție, afecțiune și să fie înconjurați de oameni buni.
În Centrul de zi pentru vârstnici „Maica Tereza” din Târgu-Mureș oferim diverse activități persoanelor vârstnice care sprijină sănătatea lor fizică, emoțională și mentală. Echipa noastră de profesioniști îi așteaptă pe vârstnici la gimnastică, la dansul seniorilor, la jocuri de societate, la sesiuni de exersare a cogniției, la activități de limbi străine, la sesiuni de operare a calculatorului la nivel de utilizator, precum și în diferite grupuri de sprijin și la evenimentele „Alzheimer Café”.

Oferim îngrijire la domiciliu persoanelor vârstnice, bolnave care nu-și mai pot părăsi casa, sunt imobilizate la pat și necesită îngrijire medicală. Acest tip de serviciu este accesibil în județul Mureș la: Bălăușeri, Daneș, Sângeorgiu de Mureș, Gălești, Hodoșa, Sângeorgiu de Pădure, Măgherani, Fântânele, Sânpaul, Șincai, Reghin, Vețca, Vărgata, Neaua, Coroisânmartin, Sovata, Bereni, Tîrgu-Mureș.
Modalități de finanțare
Rep.: Care sunt modalitățile de finanțare ale asociației?
O.J.: Obținem venituri din subvenții pe baza legii 34/1998 – 26,32%; venituri de la consilii locale și consilii județene – 27,89%; venituri pentru finanțare proiecte nerambursabile din străinătate și din țară – 30,5%, precum și alte venituri din sponsorizări, contribuțiile beneficiarilor, contribuții privind impozitul pe venit 3,5% – 15,29%. Oportunitatea de a direcționa cei 3,5% din impozitul pe venit este valabilă și acum. Cei care doresc să-i ajute pe copiii care se confruntă cu dificultăți de învățare, cu dizabilități, sau pe persoanele vârstnice, bolnave, pot face acest lucru accesând pagina noastră de web: https://caritas-ab.ro/ro/35-grija-adevarata/.
Oportunități de voluntariat
Rep.: Oferiți oportunități de voluntariat? Dacă da, povestiți-ne pe scurt procedura de înscriere.
O.J.: În cadrul programului nostru de voluntariat oferim o scară largă de oportunitați, în primul rând pentru liceeni și studenți universitari, dar și pentru adulți și persoane vârstnice în județele: Mureș, Harghita și Covasna. Cei care doresc să se implice în acțiunile noastre caritative ca voluntari, pot alege să viziteze și să ofere companie persoanelor vârstnice din „Casa Providenței” din Valea Izvoarelor, să facă cumpărături pentru persoane vârstnice care nu-și mai pot părăsi casa, să aibă grijă de copii în timpul activităților de vară, organizate în curtea Casei Caritas din Târgu-Mureș, să se implice în organizarea și derularea acțiunilor de solidaritate, precum „Un milion de stele” și Colecta „Sfânta Elisabeta”. Acestea sunt numai o parte din oportunitățile noastre de voluntariat, însă persoanele interesate pot afla mai multe informații din broșura noastră de voluntariat: https://caritas-ab.ro/ro/service/voluntariat/programe-de-voluntariat-2024/ , sau se pot adresa coordonatorului de voluntari Gyöngyvér Fekete, sunând la: 0735 735 163.
Proiecte importante
Rep.:Ce proiecte ați întreprins și care sunt principalele perspective pentru viitor?
O.J.: Din proiectele noastre derulate aș evidenția proiectul „Început sigur pentru un viitor sigur”, care a fost inițiat în octombrie 2021 cu scopul de a oferi servicii de asistentă socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici. Promotorul proiectului a fost Caritas Alba Iulia în parteneriat cu consiliile locale ale comunelor: Corund, Dealu, Joseni, Remetea, Zetea și Sângeorgiu de Mureș. De-alungul proiectului, am reușit să deschidem șase Case pentru un Început Sigur în localitățile menționate. Aici oferim consiliere și diverse programe pentru familii defavorizate, pregătirea viitoarelor mame pentru naștere, oferirea de sfaturi privind deprinderea unui stil de viață sănătos, privind sănătatea sufletească și mentală. În prezent aceste case sunt sprijinite de consiliile locale sus menționate și funcționează, ca niște centre de zi, unde învățăm și ne jucăm cu copii de vârsta cuprinsă între 0–6 ani. După încheierea proiectului activitățile din cadrul lui au rămas accesibile ca și servicii sociale acreditate.

Un alt proiect important pe care l-am derulat a fost „Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii”. Scopul principal al proiectului a fost să descoperim talentele tinerilor, să-i ajutăm să-și finalizeze studiile și să-i îndrumăm către o carieră potrivită abilităților lor. După încheierea proiectului activitățile de sprijin au rămas accesibile în cadrul unui alt proiect, intitulat „Tineri pentru schimbare”.
Momentan, pe lângă orientarea profesională, mentorii noștri organizează diverse activități, în cadrul cărora ei discută cu tinerii despre teme sociale importante, precum: discriminarea, șansele egale, comunicația și comportamentul respectuos. Lucrăm cu tineri care au viziuni diferite asupra lumii, cu păreri diverse despre multe subiecte implicate. Un singur lucru au în comun: faptul că își doresc să-și exprime părerile despre aspecte care pot fi importante multora. Cred că pot genera schimbări în lume. Ei încearcă să realizeze toate acestea prin căi artistice, prin crearea a mai multor producții și spectacole artistice, comune.

A consemnat, Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE