Eveniment „Fără bariere” la Palatul Culturii din Târgu Mureș. „Și te doare chestia asta, man!” Social
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

Eveniment „Fără bariere” la Palatul Culturii din Târgu Mureș. „Și te doare chestia asta, man!”

Caravana „Fără bariere – TOT adevărul despre droguri” a ajuns miercuri, 17 aprilie, în Târgu Mureș. Evenimentul organizat de Teen Challenge, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, s-a desfășurat în Sala Mare a Palatului Culturii, de la ora 14:00. Publicul a fost format din elevi însoțiți de cadre didactice. Aceștia au avut ocazia să asculte poveștile unor foști consumatori. Doi dintre ei au urcat pe scena Palatului Culturii, au ținut câte un discurs, apoi au răspuns întrebărilor adresate de elevi.

Înainte să ajungă la Târgu Mureș, Caravana „Fără bariere” a fost în Brașov și Sibiu. Apoi, în următoarele zile va ajunge la Cluj-Napoca, Baia Mare și Oradea.

Din povestea lui Rafa

„Eu fac parte din organizația Teen Challenge, lucrez acolo cu dependenți. Am foarte mulți prieteni dependenți. Eu am renunțat la dependență foarte greu. Opt ani de zile m-am confruntat cu această dependență și nimeni nu mi-a spus la început în ce mă bag. Am fost persoana aia care a vrut să consume responsabil, înțelept, cu înțelepciune – să nu afle nimeni că mă droghez, vă dați seama. Nu am vrut să fiu unul dintre aceia prăjiți, am vrut să fiu șmecher, bineînțeles”, le-a spus Rafa elevilor adunați în sala Palatului Culturii. 

„Capcana cea mai mare la dependență este că nu îți dai seama de la început. Tragi o dată, de două ori, tragi două luni, tragi un an de zile și zici: o, nu-i chiar așa de rău. (…) După aproximativ doi ani de zile, nu am mai putut să funcționez fără marijuana, era drogul meu preferat. (…) Mi-am dat seama că sunt dependent, atunci când am vrut să renunț. Am plecat în altă țară, aveam și un serviciu foarte bun, în Elveția. Voiam să-mi fac și o prietenă, să-mi ajut părinții, familia și așa mai departe. Am vrut să renunț de multe ori și nu am putut nicidecum. Ani la rând m-am confruntat cu resemnarea că toată viața mea voi fi un dependent”, a povestit Rafa.

„Am ajuns să mă urăsc, am ajuns să mă disprețuiesc”

„Am încercat prin sport, am încercat prin preoți – tot felul de oameni, dar nimic nu a avut așa de mare putere ca dependența. Am ajuns să mă urăsc, am ajuns să mă disprețuiesc. Am avut două dosare penale, pe fondul consumului de droguri. Relația cu părinții mei era tot mai rece. Am ajuns să fiu dat afară de la muncă. (…) În cel mai greu moment din viața mea, când am ajuns pe drumuri, am auzit de acest centru Teen Challenge”, a mai spus Rafa.

„Singur, e aproape imposibil”

Întrebat cum poate cineva să scape de dependența de heroină, Rafa e descris etapele prin care trebuie să treacă persoana respectivă. „Prima oară trebuie să meargă la detox – la dezintoxicare, pentru că altfel nu poate să facă față la noi la centru. După care poți veni într-un centru, cum este la noi. Cred că ai nevoie de ajutorul medicilor cel puțin la început, altfel, singur, e aproape imposibil sau imposibil.”   

Din povestea lui Sebi: „Și te doare chestia asta, man!”

„În perioada consumului de droguri, aveam prieteni cu care în nopțile alea când petreceam și ne distram și aveam droguri și bani – ne promiteam: tu ești tovarășul meu, niciodată nu o să te las… Dacă nu te înțelege maică-ta, te înțeleg eu. Dacă nu-i taică-to, o să fiu io până la moarte lângă tine, tovarășul meu! Și când nu mai era marfă: ne mințeam, ne judecam, ne băteam, ne înjuram… Și te doare chestia asta, man! Te doare și atunci îți cauți un refugiu, pentru că vine rușinea, vine umilința, vin toate… Băgam un pai ca să uit de ceva… Și, uite așa, pentru fiecare stare cu care mă confruntam – fie trăgeam o linie, fie băgam un pai, fie băgam un xanax… ca să uit”, a povestit Sebi. 

„Când am fost hotărât și mi-am venit în fire să cer ajutorul… Pe cine am sunat? Pe mama și pe tata. Pe care i-am înjurat, i-am înjosit, i-am furat, le-am făcut zile amare. Acei părinți, care puteau să-mi închidă ușa și niciodată să mai discute cu mine. Am ajuns la centrul Teen Challenge și am doi ani de zile de când nu am fumat o țigară, n-am fumat un pai”, le-a mai spus Sebi elevilor. 

Despre sevraj

„Eu am rupt-o cu totul – cu țigări, cu droguri, cu alcool, când am intrat în centrul ăla. Două săptămâni, nu dormeam nopțile, eram irascibil… Pur și simplu, eram tot timpul în birou, acolo la ei, că vreau să plec, că mă enervează totul. Parcă nu eram eu, dar, ușor-ușor, mi-am revenit”, a răsuns Rafa, unei întrebări despre sevraj. 

„Eu, de exemplu, aveam dureri în oase, atacuri de panică, paralizii în somn, convulsii – tot felul de chestii de genul. Credeam că am o boală, că am probleme… Când te lași dintr-o dată de droguri, e greu, e nasol, dar se poate. Este doar o perioadă de timp peste care se poate trece”, a adăugat Sebi. 

Cum îți influențează dependența comportamentul

„Îți afectează și caracterul. Ești un om fără coloană vertebrală. Ai o gândire visătoare. Tot timpul crezi că faci toate lucrurile, că ești macho man… Ai tot timpul impresia că poți să faci multe, dar faci 0,2% din drum și după aia te oprești. Îți pierzi credibilitatea, nu ești un om responsabil, nu ai grijă de igiena ta. (…) Mie mi se spunea, mi s-au pus etichete de genul: om drogat, un bețiv, un manipulator, un egoist, un mincinos, un hoț…”, le-a explicat Sebi elevilor din sală.

Pe scenă au urcat și reprezentanți ai instituțiilor: Gabriela Pâncă, comisar șef –  Inspectoratul de Poliție Județean Mureș; Ion Aleodor Roman, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş;  Cristina Zaharia, coordonator al centrului regional – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane; și Adina Liana Zagon, consilier de probațiune – Serviciul de Probațiune Mureș. 

VIDEO. „Fără bariere” la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE