Ioana Leucea de la UPM, carte despre constructivism și securitate umană Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 801 Vizualizări

Ioana Leucea de la UPM, carte despre constructivism și securitate umană

Ioana Leucea, doctor în relații internaționale și studii europene, asistent universitar în cadrul Departamentului de Istorie și Relații Internaționale al Universităţii „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş a debutat editorial, în această lună, cu volumul „Constructivism şi securitate umană” apărută în condiţii grafice deosebite la Editura Institutul European din Iaşi.

“Autoarea apelează la o “teorie” nouă”

Conform unei scurte recenzii publicată pe site-ul editurii, euroinst.ro, Uniunea Europeană își propune construirea unei culturi strategice care să aibă ca fundament conceptul securității umane, majoritatea principiilor ce-l guvernează fiind adânc înrădăcinată în tradiția politică europeană. “Din punct de vedere știintific, lucrarea apelează la teoria relațiilor internaționale, respectiv la abordarea constructivistă, care este de dată recentă, ea dezvoltându-se în perioada post-Război Rece. Originalitatea volumului constă și în faptul că autoarea apelează la o “teorie” nouă pentru înțelegerea unui concept apărut de puțin timp în domeniul studiilor de securitate. Demersul este unul singular în România, întrucât abordarea constructivistă nu a beneficiat de o atenție deosebită în țara noastră, nefiind încă elaborate lucrări dedicate în exclusivitate acestui subiect. În ceea ce privește paradigma securității umane, numărul de lucrări și articole care abordează acest concept este restrâns, iar, în elaborarea lor, nu s-a recurs, până în prezent, la teoria relațiilor internaționale”, se precizează în recenzie.

Temă de interes pentru Târgu-Mureș

Potrivit autoarei, tematica lucrării se încadrează în domeniul relaţiilor internaţionale şi a studiilor europene, iar ca subdomeniu, în colecţia de studii strategice şi de securitate. “Subiectul este de interes general, putând orienta şi conjuga cercetarea ştiinţifică în scopul aducerii unei contribuţii reale la însănătoşirea societăţii româneşti şi, de ce nu, a societăţii internaţionale, printre altele lucrarea abordând problematica violenţei generată de sistemul internaţional. Tema este şi de interes specific pentru locuitorii oraşului Târgu-Mureş, un oraş cu multe valenţe simbolice, multiculturale”, a declarat Ioana Leucea.

Comenzi pe site-ul euroinst.ro

Persoanele care doresc să își achiziționeze cartea au această posibilitate accesând site-ul euroinst.ro, seţiunea „Colecţia: studii strategice şi de securitate.” Preţul unui exemplar este de 38 de lei.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE