Ziua Holocaustului comemorată la Târgu Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 832 Vizualizări

Ziua Holocaustului comemorată la Târgu Mureș

holocaust - Copy

Comunitatea evreiască din Târgu-Mureș împreună cu oficialități ale orașului, au comemorat Ziua Holocaustului, la Monumentul Holocaustului, în ziua de 9 octombrie. În fiecare an ne amintim de cele șase milioane de evrei care au murit în lagărele de concentrare și exterminare, 5.943 fiind din Târgu Mureș.

Holocaust privine din limba greacă, holos, „complet” și kaustos, „ars”, este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania condus de Adolf Hitler.

De-a lungul Mureșului în secolul XVII-lea s-au stabilit primele familii evreiești, ca în secolul următor, Târgu-Mureș să aibă cea mai mare comunitate evreiască după Alba Iulia. Astăzi sunt aproximativ 200 evrei, cetățeni respectabili ai orașului, dar înainte au fost mult mai mulți, în mijlocul secolului XX. în jur de 6.000 de cetățeni aparțineau de această obște. In 1944 mai-iunie 7700 de evrei au fost deportați din Târgu-Mureș și zona înconjurătoare, 5900 dintre ei nu s-au mai întors acasă. Mulți dintre supraviețuitori au găsit refugiu în Israel, creată după al doilea război mondial, astfel încât în ​​anul 2006, 210 de evrei au fost înregistrați în recensământ.

Astăzi, la Târgu Mureș, doar 8 supraviețuitori ai Holocaustului mai sunt în viață și poartă vie amintirea acelor tragedii, îşi duc povara bătrâneţii depănându-şi amintirile pe băncuţele din fața blocurilor sau pe băncuțele din gospodării, aflate acum în grija copiilor, ajunşi şi ei în pragul neputinţei aduse de vârstă.

DSC_4465

Prezent la eveniment, Petru Fodor Bertalan ne-a povestit câteva amintiri din copilăria sa, pomenindu-și tatăl, care a avut un magazin de mobilă și a murit la Târgu Mureș, și cei patru unchi ai lui, care au fost duși pe drumul fără întoarcere, în lagăre. S-a născut în 1922, și în anii ’40 a fost unul dintre cei mai de seamă poloiști din țară. A început să facă natație la vârsta de 6 ani, apoi a trceut la polo pe apă, câștigând zece medalii de argint cu diferite echipe din țară. L-a avut antrenor pe marele Laszlo Daroczi, meciurile se desfășurau la ștrandul Voința unde, de fiecare dată, se aduna o grămadă de mulțime să-i vadă și să-i susțină. Și-a luat bacalaureatul la Budapesta, dar din cauza originii evreiești i s-a interzis să facă sport din 1939 până la terminarea războiului, și a fost trimis în tabără de muncă la Toplița. În anul 1964, acesta a emigrat în SUA, s-a stabilit la New York și a înotat ca membru la faimosul New York Athletic Club, câștigând numeroase competiții în grupa sa de vârstă.

DSC_4470

Comunitatea evreiască din Târgu Mureș are ca scop crearea posibilității ca cetățenii din Târgu-Mureș și comunitățile lor, precum și descendenții acestora, care din cauza originii lor evreiești au fost victimele sistemelor, reglementărilor cu caracter fascist, să aibă posibilitatea să-și reorganizeze sistemul religios, cultural și educațional, pentru a confirma identitatea evreiască și pentru a îmbunătăți poziția lor socială.

” Eu m-am născut mai târziu, în anul 1947, dar fratele meu a murit la Auschwitz, motiv pentru care eu port numele lui, conform unei tradiții evreiești. Toate aceste orori s-au petrecut pentru că acei oameni nu au avut curajul să-și urmeze propria gândire, să urmeze cele 10 porunci și să nu renunțe la omenie” a declarat Vasile Dub, președintele comunității evreiești din Târgu Mureș.

Auschwitz a rămas, până în ziua de azi, sinonimul morții, cel mai mare cimitir din lume, fără mormintele victimelor. În cadrul ceremoniei de comemorare, pentru evreii deportați din județul Mureș care și-au pierdut viețile în lagărele de la Auschwitz Birkenau, participanții au ținut un moment de reculegere și au rostit rugăciuni în limba ebraică, română și maghiară.

DSC_4474

” În fiecare an ne amintim aici, în faţa Monumentului Holocaustului, de cei şase milioane de oameni care au murit în lagărele de concentrare şi exterminare. Comemorăm moartea celor 5.943 de evrei deportaţi din judeţul Mureş, din care 341 de copii, elevi, toţi sub 15 ani, din care mare parte şi-au pierdut vieţile în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.
Să nu uităm niciodată aceste oribile crime împotriva umanităţii. Să ne amintim de cele scrise în jurnalul <Am trăit atât de puţin> de Eva Heyman, în vârstă de 13 ani, care în data de 17 octombrie 1944 a fost dusă la camera de gazare. Prin acest jurnal parţial de ghetou, scris sub impulsul situaţiei trăite, Eva Heyman a lăsat, fără să-şi propună aşa ceva, una din cele mai valoroase surse documentare despre soarta evreilor din zona de nord-vest a ţării” a declarat prefectul de Mureș, dr. Lucian Goga.

În alocuțiunea sa, Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș a menționat despre Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF Târgu Mureș) care aduce vineri, 9 octombrie, ziua în care se comemorează Holocaustul din România, proiecția filmului documetar ” Aliyah DaDa”, la Cinema Arta. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Progromul de la Iași și deportările în Transnistria, mărirea și decăderea unor fruntași comuniști cu origini evreiești, precum și înțelegerile economice secrete din România și Israel pentru vânzarea evreilor, în perioada comunistă.
DSC_4480” Winston Chruchill spunea că democrația este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat. Consider că,  numai dacă păstrăm democrația, dacă păstrăm viața parlamentară, partidele politice, în special pluralității partidelor politice, doar așa vom reuși ca șansele de abuz, de totalitarism și tragedii sociale, aproape să le eliminăm” a mai adăugat Ciprian Dobre.

DSC_4473

La evenimentul comemorării, o scurtă alocuțiune a  fost rostită de primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, iar lecția de istorie a fost” predată” de Vasile Șandor, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian”. După ocuparea Ungariei de către forţele germane, presiunile asupra evreilor au crescut, s-au aplicat sancţiuni din ce în ce mai drastice, iar pe 4 mai 1944 a început concentrarea evreilor din Târgu-Mureş. Au fost concentraţi undeva în jur de 7.500 de oameni în fosta fabrică de cărămidă, actualmente un mic parc industrial şi campusul Universităţii ,,Dimitrie Cantemir”, pe strada Evreilor Martiri. De aici, evreii au fost îndreptaţi în trei transporturi către Auschwitz. Mulţi au murit acolo, o parte fiind duşi la muncă forţată, alţii fiind înrolaţi în detaşamentele de luptă forţată. Unele din acestea au avut norocul să fie luate în prizonierat de armata rusă şi s-au întors acasă în Transilvania până în 1948.

12080218_873273836120645_2703473812530500849_o

Elevii claselor a X- a și XI-a de la Colegiul”Al. Papiu Ilarian” au arătat un real interes pentru această temă, fiind impresionaţi de soarta pe care evreii au avut-o în timpul Holocaustului. Potrivit celor declarate de ei, nimeni nu va putea vreodată să-și închipuie durerea, chinurile, schingiuirile, înfometarea, bolile la care au fost supuși acei oameni, suferința mamelor care-și pierdeau copiii.

DSC_4483

 

” Holocaustul a fost o mare eroare a umanității, trei sferturi de milion de oameni fără apărare au fost omorâți, în special mulți copii care aveau toată viața înainte” ne spune eleva Valentina Butiurca, clasa a -X- a F.

DSC_4484

” Îmi exprim solidaritatea și compasiunea față de cei care au murit și au suferit în lagărele de exterminare, nu trebuie să permitem repetarea ororilor Holocaustului, sper ca niciodată să nu se mai întâmple asemenea crime” ne spune elevul Sile Suciu, clasa a X-a F.

DSC_4486

 

” Holocaustul este o filă dureroasă de istorie a României şi a ţărilor Europei și reprezintă pentru mine cele mai inumane fapte făcute împotriva unor persoane de alte persoane” ne spune Andreea Ilieș, elevă clasa a X-a F.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE