Campanie împotriva furturilor din buzunare Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

Campanie împotriva furturilor din buzunare

campanieCriminalitatea stradală continuă să fie în atenţia poliţiei mureşene, deoarece sentimentul de siguranţă al cetăţeanului, indicator esenţial al activităţii Poliţiei, depinde în mod direct de evoluţia criminalităţii din stradă.

În contextul socio-economic actual, furturile mărunte, cu prejudicii în general mici, au tendinţa de a se extinde. Printre acestea, furturile din buzunare/genţi au ocupat, în ultima perioadă, un loc destul de important la nivelul municipiului Târgu-Mureş.

Analizând situaţia acestor fapte se observă că de regulă, sunt săvârşite în perioada amiezii. În ceea ce priveşte profilul victimelor, în general sunt vizate persoanele de sex feminin indiferent de vârstă (considerate mai vulnerabile), minorii (la telefoane mobile), bărbaţii de vârsta a treia.

Printre factorii favorizanţi se numără şi insuficienta preocupare a cetăţenilor pentru asigurarea obiectelor de vestimentaţie, în special a buzunarelor, precum şi poşetelor unde au bunuri şi valori importante (portul unor sume de bani sau bijuterii în buzunare, poşete şi genţi; tendinţa unor persoane de a păstra sume mari de bani asupra lor; posibilitatea valorificării cu uşurinţă a bunurilor provenite din furturi, fără a exista posibilitatea controlului acestora).

Bunurile vizate de hoţi au constat în: portmoneele din poşete, genţi (în 50% cazuri ), telefoanele mobile şi diferite sume de bani. Majoritatea bunurilor au fost sustrase pe perioada zilei (85%), foarte puţine fiind comise în cursul nopţii.

Tendinţa de extindere acestui tip de infracţiuni este determinată de două categorii de factori favorizanţi: insuficienta preocupare a cetăţenilor pentru asigurarea bunurilor, a buzunarelor/poşetelor unde păstrează bani, bijuterii, telefoane mobile şi cadrul legislativ – modificările frecvente aduse Codului de Procedură Penală au făcut ca o parte din infractori să fie cercetaţi în stare de libertate, ori beneficiind de posibilitatea împăcării cu victimele, astfel nemaiputând fi traşi la răspundere, mulţi dintre ei săvârşind în continuare furturi.

Din aceste considerente, a fost stabilită necesitatea derulării de activităţi de informare a populaţiei, care să vină în completarea activităţilor specifice de combatere (derulate şi cu sprijinul structurilor locale de jandarmerie), prin campania „Să ne ferim de hoţii călători!”, coordonată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi conducerea Poliţiei Târgu-Mureş, în activităţi fiind implicaţi poliţiştii de la structurile de prevenire şi proximitate.

Campania „Să ne ferim de hoţii călîtori!”, a urmărit informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte importanţa măsurilor de prevenire a furturilor din buzunare. Activităţile s-au derulat în intervalul 12-26 noiembrie 2015, şi s-au axat în special pe prevenirea furturilor din buzunare, atât în mijloacele de transport în comun cât şi în staţiile aferente acestora, conform unui grafic stabilit anterior.

„Pentru atingerea scopului, au fost contactaţi diverşi parteneri: Consiliul Judeţean – ATOP (realizare materiale informative) , Primăria Municipiului Târgu-Mureş – Poliţia Locală, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş, posturile radio Kiss FM, Magic FM, Radio Târgu-Mureş, Radio Son, Radio Gaga – realizare şi difuzare spoturi audio, instituţii partenere la fiecare astfel de iniţiativă.

Astfel, poliţiştii, poliţiştii locali şi jandarmii celor două structuri locale, au reuşit, pe parcursul campaniei, informarea directă, prin discuţii cu cetăţenii şi distribuirea către aceştia de materiale informative, a unui număr de peste 7.000 de cetăţeni, călători cu mijloacele de transport în comun. De asemenea, posturi de radio locale, au transmis spoturi audio conţinând mesaje preventive în ceea ce priveşte furturile din buzunare, pe toată perioada campaniei. La fel şi presa scrisă şi-a adus o contribuţie considerabilă la popularizarea mesajelor campaniei. Ţinem să precizăm faptul că cetăţenii au fost foarte receptivi la activităţile de informare, arătându-se foarte interesaţi de acest subiect, iar ca rezultat, menţionăm că pe tot parcursul derulării campaniei, de altfel şi în perioada imediat următoare finalizării acesteia, în mijloacele de transport în comun de pe raza municipiului Târgu-Mureş şi în staţiile aferente ale acestora, nu s-a înregistrat niciun furt din buzunare/poşete”, se arată într-un comunicat remis de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE