Ecografia toracică, specializare pentru pneumologi Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 379 Vizualizări

Ecografia toracică, specializare pentru pneumologi

florin mihaltan Președintele în exercițiu al Societății Române de Pneumologie (SRP), prof. dr. Florin Mihălțan, a anunțat vineri, 25 martie, la Târgu-Mureș, în cadrul primei Conferințe Naționale de Patologie Pleurală, că se dorește ca ecografia toracică, o metodă modernă de testare și de investigare a patologiei pulmonare, să devină specializare pentru specialiștii pneumologi.

„Ecografia și în special cu viză pentru patologia pleurală ar trebui să fie în dotarea fiecărui pneumolog, pentru că este o metodă modernă de testare și de investigare a pleurei și chiar și a patologiei pulmonare fără a fi invazivă. Se exclude o parte de agresiune care ar trebui să țină de metode chirurgicale. Ea este extrem de utilă pentru că poate să ghideze o puncție, poate să facă, de exemplu, o extracție de lichid din cavitatea pleurală, care este închistat și greu de identificat radiologic. Este într-o competiție deschisă cu alte tipuri de investigații, precum tomografia computerizată. Din punct de vedere al specializării, acest grup de lucru este extrem de tânăr. Menționez că este un grup de lucru, el a plecat ca idee din Târgu-Mureș și acesta a fost atuul local, inițiatorii sunt doamna profesor Jimborean și doamna doctor Edith Ianosi, iar avantajul dezvoltării și evoluției rapide a acestui grup a fost obținerea unui curs european de către doctorița Davidescu, care a permis după aceea relansarea pregătirii tinerilor în domeniu prin întâlniri și workshopuri care s-au făcut gradual”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan.

Avantajele ecografiei toracice
Prof. dr. Florin Mihălțan a arătat că în comparația cu imagistica, unul dintre avantajele acestei metode de testare și de investigare a patologiei pulmonare este o expunere mai mică a pacientului. „De fapt, și această conferință a început cu un curs de formare care a avut misiunea de a facilita demararea tipului de activitate de genul acesta la pneumologi (…) Vom insista să fie omologată în timp, ca să avem în competențele pneumologului și această investigație de tip ecografic, așa cum am reușit să obținem pentru somnologie și pentru alte intervenții de tip minim chirurgical. Sunt lucruri pe care le-am reușit în timp și pregătim practic patul și specialiștii pentru a avea această acreditare și pentru aceste competențe. Există un avantaj în competiția cu imagistica, nu se realizează nici expunerea pacientului și fidelitatea continuării și utilizării practice a acestei investigații este generată de experiența celui care o practică”, a specificat prof. dr. Florin Mihălțan.

Peste 400 de participanți la conferință
Manifestarea de la Târgu-Mureș a fost organizată de Grupul de Lucru pentru Patologia Pleurală al Societății Române de Pneumologie în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, sub egida Colegiului Medicilor din România și s-a bucurat de participarea a peste 400 de specialiști ai următoarelor specialități: pneumologie, medicină internă, chirurgie toracică, imagistică, oncologie, anatomie patologică, anestezie – terapie intensivă, cardiologie, medicina muncii, medicină de familie, farmacie și asistență medicală și farmaceutică. „Dorim să inițiem partea de ecografie toracică care va fi un fel de competență și specializare în același timp pentru colegii mei pneumologi din țară, pentru că este o noutate. Deși în lumea largă nu este o noutate, la noi este nou și sperăm că a avut un impact deosebit. Ne bucurăm că am avut foarte mulți participanți, peste 400. Vom avea și un fel de pregătire, un fel de mini competență de somn pentru asistenții medicali, care se va desfășura sâmbătă. Pneumologii sunt un grup organizat și unit și vrem să ne perfecționăm mereu. Participarea este largă, avem medici din alte specialități, medici renumiți în țară. Ne bucurăm de o interdisciplinaritate”, a declarat șef de lucrări dr. Edith Ianosi.

Ecografia toracică, o prelungire a stetoscopului
Șef de lucrări dr. Edith Ianosi a spus că peste tot în lume ecografia toracică este la ordinea zilei, lucru care nu se întâmplă și în țara noastră. Astfel, se dorește ca ecografia toracică să devină o prelungire a stetoscopului, adică să fie utilizată foarte des. „Ecografia toracică este la început din punct de vedere al specialității noastre, al pneumologiei. Peste tot, ecografia este la ordinea zilei. Este practic o prelungire a stetoscopului, un instrument pe care pneumologii îl folosesc zi de zi. Să sperăm că ecografia va fi o prelungire a stetoscopului, adică să o uzităm foarte mult, pentru că este o competență pe care ne dorim să o introducem cât mai repede. Aparatura lasă un pic de dorit, dar ecografele nu sunt atât de scumpe încât să nu ne permitem pe viitor. Sper că spitalul ne va sprijni în acest sens”, a precizat șef de lucrări dr. Edith Ianosi. Potrivit acesteia, afecțiunile pulmonare sunt foarte frecvente, mai ales în perioadă sezonieră, când infecțiile respiratorii sunt și ele foarte frecvente. După afecțiunile cardiovasculare și neurologice, afecțiunile pulmonare ocupă locul trei într-un top al celor mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul populației.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE