Pericolul bate la ușile grădinițelor și școlilor. Un virus contagios stârnește îngrijorare printre părinți! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1240 Vizualizări

Pericolul bate la ușile grădinițelor și școlilor. Un virus contagios stârnește îngrijorare printre părinți!

Săptămâna trecută, mai mulți preșcolari au fost duși la medic pentru că prezentau următoarea simptomatologie: contracții mioclonice, vărsături persistente, erupții cutanate generalizate, în special la nivelul cavității bucale, unde au apărut vezicule pe fond eritematos, dureroase, care se rupeau ușor, lăsând suprafața denudată. La nivelul pălmilor și a tălpilor s-au evidențiat pete roșii bine delimitate, pe care s-au dezvoltat vezicule cu o tentă gri. Într-unul dintre cazuri, leziunile s-au extins și la nivelul feselor, au confluat, la nivelul brațelor și pe zona lateral toracică, ceea ce denotă faptul că bolnavul este imunosupresat. Unul dintre copii, aflat la grădiniță, avea și o stare febrilă, pe lângă cele menționate mai sus, așa că a fost trimis de urgență la un control medical după apariția semnelor clinice și medicul de familie i-a pus un diagnostic prezumtiv de: Boala Mână-Picior-Gură, i s-a recomandat un tratament simptomatic, după care a fost trimis acasă pentru a fi ținut sub observație până la vindecare.

Cum se răspândește virusul Coxsackie?

Această viroză foarte contagioasă este determinată de un enterovirus denumit Coxsackie care face parte din familia Picornaviridae și apare cel mai frecvent în rândul sugarilor și al preșcolarilor. Enterovirusul poate fi găsit în secrețiile respiratorii (salivă, spută și mucus nazal), precum și în materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secreții de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafețe și obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Părinții, profesorii și lucrătorii din centrele de îngrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mâinilor cu secreții. Începând cu câteva zile înainte de a apărea simptomele, pacienții care sunt infectați cu enterovirusuri pot transmite virusul la ceilalți, iar vârful infecțiozității se produce într-o săptămână de la invazie. Virusul poate fi găsit atât în gat, cât și in materiile fecale. Pacientul poate excreta virusul în scaun timp de câteva săptămâni de la infecție. Virusul coxsackie pot fi, de asemenea, răspândit dacă mâinile nespălate sunt contaminate cu materii fecale și apoi puse pe față, acest lucru care poate fi o sursă de transmitere în rândul copiilor mici. Diareea este cel mai comun semn al infecției intestinale cu virusul coxsackie.

Tratament de susținere pentru infecția Mână-Picior-Gură

Nu există niciun medicament specific care să omoare virusul coxsackie. Din fericire, sistemul imunitar este, de obicei, capabil să distrugă virusul. În cazurile de boală severă, medicii apelează, uneori, la terapii care par promițătoare, dar care nu au fost testate temeinic pentru a vedea dacă într-adevăr funcționează. De exemplu, unele rapoarte sugerează că poate exista un beneficiu pentru imunoglobulina intravenoasă, care este produsă din seruri umane și care conține anticorpi. Acetaminofenul, ibuprofenul și agenții similari pot fi utilizați pentru a reduce durerea și febra. Evitați utilizarea aspirinei la copii și adolescenți, din cauza riscului unei tulburări hepatice grave.

Cum se previne infecția cu virusul Coxsackie?

Spălarea frecventă a mâinilor atât de către bolnavi, cât și de oameni neinfectați este secretul reducerii transmiterii acestui virus. Săpunul și apa sunt eficiente, la fel ca și produsele pe bază de alcool, aflate acum pe piață. Oamenii care strănută sau tușesc ar trebui să-și acopere gura. Scutecele și deșeurile de fecale ar trebui strânse cu grijă și aruncate corespunzător. Suprafețele trebuie păstrate curate, iar cele deja contaminate trebuie dezinfectate cu ajutorul unei soluții diluate în înălbitor de uz casnic.

Diagnostic diferențial

Se poate confunda cu varicelă, pojar, rujeolă, mononucleoză infecțioasă, scarlatină, dar în cazul acestor afecțiuni leziunile prezintă alte particularități, medicul de familie sau medicul specialist este avizat să confirme diagnosticul corect.
Deși acest virus își face apariția cel mai adesea în sezonul cald, vă recomandăm să fiți atenți la starea generală a copilului dumneavoastră și în această perioadă a anului și să semnalați medicilor dacă observați apariția semnelor clinice descrise mai sus! Au fost confirmate câteva cazuri la noi în județ, astfel că ne dorim stoparea transmiterii virusului cât mai repede posibil!

Denisa MORAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE