Medicii veterinari din Mureș protestează! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 7616 Vizualizări

Medicii veterinari din Mureș protestează!

Începând de luni, 9 noiembrie, corpul medicilor veterinari din județul Mureș și-a suspendat efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare. În perioada următoare, cinci medici veterinari vor picheta zilnic, în curtea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, respectând condițiile impuse de evoluția COVID 19.

Motivele care au dus la această masură extremă, nemaîntâlnită în spectrul veterinar din România până în prezent, au fost enumerate de Dr. Moga Petru-Sorin, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Mureș.

”În primul rând este vorba de tergiversarea punerii în aplicare a Legii 236/2019 și respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului 117/ 2020. Acest aspect a adus cabinetele veterinare din zona rurală și nu numai, cele ce dețin contracte cu ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – n.r.), în pragul falimentului. În plus, legislația elaborată în continuare de către ANSVSA este una împotriva bunului mers al agriculturii și a fermierilor iar inspecțiile în exploatații fac ca medicul veterinar să intre în contradicție cu crescătorii de animale. Totodată, notele de serviciu stufos elaborate, incoerente, depășind cadrul legal – Hotărârea Guvernului 1156/2013 și Ordinul 35/2016 – fac din medicul veterinar practician un “harțogar”, polițist și topometrist, atribuții care nu-i aparțin. ANSVSA își încalcă propria legislație neacordând fonduri către DSVSA-uri pentru procurarea de materiale de protecție pentru combaterea pestei porcine africane, care a ajuns și în județul nostru. Nu se ține cont de faptul că județul Mureș se afla în zona roșie privind evoluția COVID-19, expunând prin aceasta personalul sanitar – veterinar la îmbolnăviri și bineînțeles la riscul de difuzare/ diseminare a bolii spre crescătorii de animale. Tarifele la care presteaza medicii nu au mai fost actualizate din 2013 iar cheltuielile de mentenanță a cabinetelor au crescut de la an la an”, a explicat acesta.

Având în vedere cele enunțate anterior, medicii veterinari se văd îndreptățiți a protesta și a cere ANSVSA să-și achite, ca parte contractantă, datoria fața de cei ce slujesc cu dăruire și devotament cauza sănătății animalelor și implicit a sănătății publice.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE