VIDEO: Rază de Soare pentru persoanele cu dizabilități din Iernut Iernut
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 313 Vizualizări

VIDEO: Rază de Soare pentru persoanele cu dizabilități din Iernut

Din ungherul nostru întunecat și egocentrist, parcă mereu refuzăm să vedem mai mult decât propria noastră persoană sau propriul nostru buzunar. Gândurile noastre nu răzbat către alții și, probabil, câteodată e bine că „negura” noastră nu ajunge în altă parte. Mai bine așa decât să stricăm altceva care deja este frumos. Nu ne gândim mai deloc la ceilalți.

Dar iată că sunt și oameni care se întâlnesc în rugăciunile acelea cu „Îngerașul meu” pe care de copii mici le învățăm, dar a căror semnificație nu o cuprindem niciodată, nici măcar în viața adultă. Există oameni care se dăruiesc altora, cărora ne este greu să le spunem simplu „oameni”. Ei sunt îngeri păzitori care își smulg aripile și le oferă celor care au nevoie. Cei cu dizabilități de orice natură sunt singurele persoane pure care chiar merită să primească aripile îngerilor. Asociația Raza de Soare din orașul Iernut a primit un nou spațiu din partea Primăriei pentru a-și desfășura activitatea chiar de Ziua Mărțișorului.

Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, președintele Asociației, Maria Anton, povestește despre încercările prin care beneficiarii instituției trec în viața zilnică, dar și despre fericirea pe care ei, dar și personalul implicat, o au pentru că fac parte dintr-o familie atât de unită și diversă.  

„În urmă cu 20 de ani când ne-am început activitatea, ne-am gândit ce nume am putea să dăm unui spațiu care să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități. Ne-am gândit la ce am vrea noi să oferim acestor persoane. Ne-am gândit la căldură, la lumină, la bucurie și din discuții, din ce am vrut să facem pentru ei, pentru nevoile lor ne-a fost inspirat și numele Raze de Soare. Și într-adevăr, în acești 20 de ani de activitate eu spun că am reușit să aducem raze de soare în sufletele copiilor și apoi adulților, pentru că cei cu care am început astăzi sunt adulți, dar chiar și în sufletele părinților. Nu este ușor să crești un copil cu dizabilități. Și el are nevoile lui, bucuriile lui, își dorește să fie ca toți ceilalți. Fiica mea, care are 34 de ani, pentru care m-am zbătut atât de mult și pentru care îmi doresc să fie activitatea frumoasă și benefică la fel ca pentru ea, și-a dorit să meargă la școală. Ea nu mai putea merge la școală și atunci m-am străduit să îi ofer un loc în care ea să se simtă ca într-o familie, să aibă colegi, prieteni, să facă activități, să se simtă și ea bine exact cum își dorește fiecare copil și fiecare tânăr. Așa a început activitatea Asociației Rază de Soare”, a explicat Maria Anton.

Suflet pentru Suflet

Președintele asociației nu este străină de dificultățile prin care trece un părinte care încearcă să ofere tot ce e mai bun pentru copilul său. Și dacă alții nu au fost în stare, s-a descurcat și i-a oferit fiicei ei un loc și un spațiu protectiv și plin de educație. Dar nu a fost egoistă. Din aceeași iubire a strâns în familia lor pe toți cei care cereau ajutorul, pe toți care își doreau să facă parte dintr-o comunitate frumoasă, inaccesibilă în puține locuri în România, țară în care mentalitatea din acest punct de vedere se naște din rejecție, mai degrabă, decât din acceptare. Nu a fost singură, din fericire. Au existat mereu voluntari la Raza de Soare, suflete capabile de aceeași dăruire altruistă care oferă bucurie fără să se gândească la ei înșiși. Pentru ei fericirea constă în ceea ce oferă, nu în ceea ce primesc.

„La început, timp de 10 ani, am lucrat doar cu voluntari. Activitatea a fost mai restrânsă. Am avut un număr de 4 beneficiari și am avut voluntari cadre didactice și părinții. După 10 ani, cerințele au fost din ce în ce mai multe. Am câștigat încrederea comunității și a părinților, pentru că oferim ceea ce este nevoie pentru acești copii. Astfel am dezvoltat activitatea și, respectând legislația, a trebuit să delimităm copiii de tineri și să facem două centre: unul de zi pentru adulți și unul de zi pentru copii. Ne-am străduit și am îndeplinit condițiile ca activitatea noastră să fie acreditată. Cele două centre le-am licențiat, am angajat personal de specialitate, de care noi ne ocupăm să fie pregătit și să poată oferi tot ce e mai bun pentru aceste persoane și la standardele care se cer”, a expus Maria Anton.

Și-au cerut dreptul la fericire…

Cu timpul, activitatea Asociației s-a dezvoltat. Din ce în ce mai mulți beneficiari și-au dorit să intre în căldura Razei de Soare. Capacitățile, în schimb, sunt limitate. Cu toate că munca pe care personalul o depune, este în continuare nevoie de ajutor. Nu doar din partea voluntarilor, ci și din partea Statului. Cu acești copii, aceste persoane  este nevoie de multă muncă și de personal calificat care poate oferi servicii de psihoterapie, logopedie sau altele.

„Beneficiari adulți, în jur de 10. De la copii ne-au mai trecut încă doi la adulți, deci 12. Iar la copii numărul variază pentru că sunt care au afecțiuni ușoare și care se recuperează și vin alții. Dar sunt în general în jur de 20 de copii, pentru care putem să oferim servicii de recuperare. Am avut și 30, dar era prea mult. Pentru adulți, când pentru ei nu se poate face prea multă recuperare, încercăm să facem cu ei activități care să îi mențină în formă, să le dea un tonus bun, să le crească stima de sine, să dezvolte anumite abilități, să se descurce singuri și să aibă o viață independentă. Pentru copii, lucrurile se schimbă. E nevoie de foarte multă terapie. Din păcate nu am avut nici fonduri suficiente, nici spațiu suficient ca să dezvoltăm servicii la nevoile lor. Noi suntem un suport pentru ei, nu avem pretenția că reușim să facem tot ce ei au nevoie. Pentru ei oferim servicii de psihoterapie, dezvoltarea motricității, lucruri care să îi ajute să își învingă temerile, să se poată încadra la școală. Terapia presupune să avem un spațiu mult mai mare, să avem mai mult personal. Cerințele sunt foarte multe și din păcate în jur nu există un serviciu ca al nostru, nici în Târnăveni. A existat unul, dar s-a desființat. Noi am reușit să ne menținem, dar nevoi avem mult mai multe. Noi ne-am dori, dar trebuie să avem sprijin din partea comunității și chiar să fie legiferat un mod de finanțare al acestor servicii pentru ca să ai siguranță. Nu poți angaja personal dacă nu ai siguranța finanțării”, a afirmat Președintele Asociației Rază de Soare.

… și noi le-am cerut bani în schimb

Măcar mai există Primării și oameni care ajută după posibilități asociațiile precum Rază de Soare. Pe undeva este rușinos că tot noi, ceilalți, ne codim când cineva ne cere ajutorul, chiar dacă nu ne costă mare lucru. Vrem doar pentru noi. Suntem ca niște cai cu obloane în jurul ochilor, dar în loc să vedem înainte, noi vedem doar ce ne iese de sub coadă și mai spune și că e aur. Altceva decât de ipocrizie nu suntem buni. Din fericire există alții care să ajute, alții care să lupte pentru cei de lângă noi, pentru cei care ne sunt frați, concetățeni, români.

”Suntem norocoși pentru că în urmă cu 20 de ani, noi am încheiat o convenție, apoi un parteneriat cu Primăria Orașului Iernut. Ei ne-au oferit spațiul în care am funcționat până în vara anului trecut (2020 – n.r.). Nu plăteam chirie, toate cheltuielile de întreținere erau suportate de Primărie. Ne finanțau la început cam 30% din costurile serviciilor, dar acum am ajuns în punctul în care ne finanțează cam 50% din costurile serviciilor. Ne-au pus la dispoziție chiar și acest spațiu foarte frumos care cu ajutorul lor l-am pus la punct. Oferă condiții foarte bune de funcționare, dar este suficient doar pentru centrul pentru adulți. Pentru centrul pentru copii, nădăjduim că se va găsi modalitatea să mărim spațiul de către Consiliul Local. Există posibilitate și eu spun că vor înțelege acest aspect și până în toamnă vom reuși să avem și spațiu pentru copii, întrucât cererile sunt foarte multe. Asta în special pentru faptul că suntem un serviciu licențiat care se obține cu greu (licența – n.r.) și se menține doar dacă asiguri standardele care se impun. Cealaltă parte de 50% de fonduri de care avem nevoie, le obținem din sponsorizări, din donații, cele din impozitul pe salariu sunt foarte importante. Toate acestea necesită muncă foarte multă. Eu, deși lucrez ca pedagog de recuperare aici, foarte mare parte din timp trebuie să o dedic pentru a strânge fonduri, pentru a găsi sponsori, pentru a menține legătura cu sponsorii și cu donatorii. Este multă muncă. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut oameni de bine și iată că după 20 de ani suntem aici și putem oferi cele mai bune condiții pentru acești beneficiari ai noștri și pentru familiile lor. Sărbătorim evenimente de familie, facem excursii. Au fost familii care nu au fost niciodată într-o excursie, care nu au fost niciodată la mare, în tabere la munte, excursii în toată țara și cu ajutorul sponsorilor am reușit să le oferim acest lucru”, a spus Maria Anton.

Familia unită chiar și în pandemie

COVID-ul acesta ne-a dat bătăi de cap. Dar noi cei care ne plângem că nu mai putem ieși prin birturi ca să bem o bere făcută în cada de baie a nu știu cui și pentru care plătim suprapreț, nici măcar o clipă nu ne gândim la cât de dificil este pentru beneficiarii Razei de Soare care mereu au nevoie de conexiune cu colegii lor și cu cadrele didactice, care abia așteaptă să ajungă la școală să învețe împreună cu colegii și pentru care Asociația este poate singura oază de frumusețe, întrucât noi restul îi alungăm prin ignoranță. 

„Activitatea a fost destul de afectată de pandemie. Centrul de copii am fost nevoiți să îl închidem. Cu acești copii poți lucra doar față în față, lucru care nu a fost posibil. În prima parte am încercat pentru adulți să facem multe activități în aer liber. Când a venit starea de urgență, am putut lucra online. E adevărat că nu a fost atât de benefic pentru ei, dar nu i-am lăsat să nu se întâlnească, să nu se vadă atâta timp. Am reușit să îi menținem conectați, să le menținem moralul și să le aduce bucurii cât s-a putut pentru ei. Tot timpul am avut sprijinul și al voluntarilor, cadre didactice și elevi din comunitatea noastră. Menținem mereu legătura cu ei și chiar dacă au plecat, vin în vizită. Avem trei cadre didactice care de 20 de ani sunt alături de noi: Diac Maria, Cundiev Maria și Roșu Lenuța. Ele de la început au fost suportul nostru și al copiilor. Sunt o binecuvântare pentru noi. Pe tot parcursul activității am avut ajutor în Maria Dorina Pașcan care fiind și de specialitate, ne susține și ne îndrumă. Ne simțim binecuvântați că avem o asemenea familie”, a conchis Maria Anton.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE