VIDEO: Omagiu pictural adus inspectorilor școlari generali din Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1577 Vizualizări

VIDEO: Omagiu pictural adus inspectorilor școlari generali din Mureș

Sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș a fost împodobit cu un tablou omagial pe care sunt trecute toate numele inspectorilor școlari din 1918 și până în prezent.

Inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. drd. Sabin Gavril Pășcan, a declarat miercuri 24 martie, pentru cotidianul Zi de Zi, că proiectul inițiat de el se dorește a fi un simbol al stimei și respectului față de înaintașii săi. 

„Se poate observa încă de la intrare că pe unul dintre pereți este un panou prin care am dorit să aducem la cunoștința tuturor cadrelor didactice și întregului personal angajat în sistemul de învățământ inspectorii școlari generali care de-a lungul timpului și-au lăsat amprenta asupra evoluției învățământului mureșean. Dacă în 2018 inspectorii școlari generali și inspectorii generali adjuncți au fost elogiați într-o gală a învățământului mureșean care a avut loc la Palatul Culturii, eveniment inițiat de către inspectorul general de la vremea respectivă, Ioan Macarie, am dorit ca numele acestor inspectori școlari generali, revizori școlari, șefi ai secțiunii de învățământ, după cum se numeau ei în trecut, să rămână imprimați și pe pereții din incinta Inspectoratului Școlar”, a precizat prof. drd. Sabin Gavril Pășcan.

Cunoașterea surprinsă prin artă

Inspectorul școlar general al județului Mureș a explicat că împreună cu profesorul de desen Eduard Ciupan au convenit asupra faptului că cele mai reprezentative figuri istorice pentru învățământ sunt Platon și Aristotel în Școala Romană. Mai mult, înscrise sub cele două personaje stau cuvintele lui Constantin Noica, „Cunoaște și fă ce vrei”.

„Am vrut să fie mai deosebit, motiv pentru care am apelat la un coleg al nostru, profesor de desen, Eduard Ciupan, de la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin și de la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda. Am avut o discuție cu colegul nostru, cu domnul profesor, și împreună am ajuns la concluzia că Platon și Aristotel în Școala Romană reprezintă de fapt simbolul culturii și educației, iar scrijelite pe piatră stau cuvintele lui Constantin Noica „Cunoaște și fă ce vrei”, astfel încât toți inspectorii școlari generali care s-au perindat dea lungul timpului au cunoscut și au făcut ce au dorit înspre binele învățământului mureșean. Reproducerea, după cum se poate observa, este 100%, 1 la 1 cu originalul. Este mâna unui cadru didactic de un talent și de o măiestrie artistică desăvârșită, iar viziunile domnului profesor sunt extraordinare și dorim să îi mulțumim pe această cale pentru că întreaga pictură este, de fapt, o recompensă a activității inspectorilor școlari generali, iar din partea domnului profesor, aceasta a venit sub forma unui cadou pentru Instituția pe care eu o reprezint”, a subliniat prof. drd. Sabin Gavril Pășcan.

Pentru viața școlară și dincolo de ea

Tabloul este, așadar, un testament al celor care au avut puterea de a îmbunătăți educația mureșeană, fapt care nu se oprește nicicând. Din contră, el continuă ca un perpetuum mobile înspre viitor.

„Panoul reprezintă așadar o recunoaștere a activității pe care colegii mei, inspectori școlari generali, au avut-o de-a lungul timpului vis-a-vis de evoluția învățământului din județul Mureș și se poate observa că pe acest panou mai există și locuri libere pentru că viața continuă și dincolo de această etapă și consider că indiferent în ce moment de timp ne-am situa, fie că discutăm de trecut, fie că discutăm astăzi de timpul prezent sau ne raportăm la timpul viitor, educația va rămâne o prioritate. Iar cel care va veni la cârma învățământului mureșean va continua așa cum va ști el mai bine să ducă mai departe destinele întregului învățământ din județul Mureș”, a conchis inspectorul școlar general al județului Mureș.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE