Home / Comune / Noi icoane în patrimoniul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sângeorgiu de Mureș

Noi icoane în patrimoniul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie

Desfășurată între 6 și 12 noiembrie a.c., Tabăra de pictură de icoane pe sticlă de la Sângeorgiu de Mureș a avut vernisajul organizat în după-amiaza zilei de luni, 13 noiembrie a.c., la Căminul cultural din localitate. Un număr de 12 artiști iconari – mare parte din Sângeorgiu de Mureș – au expus cele 47 de icoane realizate. Obiectivul acestei tabere a fost, așa cum a declarat dealtfel în debutul manifestării preotul paroh Eugen Bărăian: „realizarea de icoane tradiționale, precum și a unor icoane cu sfinți români, în scopul de a le dona Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, lăcaș de cult în curs de finalizare și care se află în Parohia ortodoxă nr. 2 din Sângeorgiu de Mureș. Ele vor împodobi sfântul lăcaș și vor fi un reper pentru enoriași noștrii și asta pentru că au fost realizate cu trudă și multă simțire sufletească”.

Doar cu susținere materială actul artistic devine posibil

Cu această ocazie, preotul Bărăian a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în susținerea materială a acestei tabere, respectiv Consiliul local și Primăria Sângeorgiu de Mureș, Consiliul parohial al Parohiei ortodoxe nr.2 din localitate, precum și Asociația Culturală „Constantin Romanu-Vivu” din Tîrgu-Mureș. Icoanele pe sticlă au fost sfințite în cadrul unei ceremonii oficiate de un sobor de trei preoți compus din părintele Eugen Bărăian, preotul Teodor Maier și părintele Ioan Titieni de la parohia Gledin, județul Bistrița-Năsăud, acesta din urmă fiind el însuși un pasionat iconar. Prezent la manifestare, Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul localității Sângeorgiu de Mureș, a declarat: „Este o bucurie să particip la o asemenea manifestare de suflet. În numele administrației locale a comunei, pot să declar cu multă satisfacție că ne-am implicat întotdeuna în proiectele culturale și o vom face și în viitor cu toată considerația, indiferent de etnia și confesiunea celor ce locuiesc în această comunitate. Cred că stau mărturie în acest sens nu numai priectele pe care le-am câștigat, activitățile culturale pe care le-am susținut material, dar și titlul câștigat recent, cel de „Sat cultural al României…” Se cuvine menționat faptul că Primăria Sângeorgiu de Mureș va gestiona în perioada următoare 10 proiecte din 10 depuse, cu o valoare totală de peste 10 milioane de RON, parte dintre acestea fiind proiecte culturale. Ilarie Opriș, artist plastic și publicist, președintele Asociației Artiștilor Plastici din Tîrgu-Mureș, a ținut să menționeze faptul că : „Tot ceea ce s-a realizat a fost posibil prin faptul că am fost susținuți material. Dincolo de talent și simțire sufletească – calități primordiale necesare unei reușite artistice – contează foarte mult și susținerea materială. Fără aceasta actul artistic nu ar fi posibil. De aceea, la fel ca părintele Bărăian, țin și eu să mulțumesc tuturor celor ce au făcut posibilă această manifestare….”

 

Nicolae BALINT

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un prilej pentru unitate etnică

Distribuie Anual, data de 15 martie este o zi dedicată recunoașterii identității, contribuției și istoriei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.