FOTO: Mureșeanul Ráduly Béla, aniversat la 100 de ani! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 640 Vizualizări

FOTO: Mureșeanul Ráduly Béla, aniversat la 100 de ani!

Ministerul Afacerilor Interne organizează campania „O viață cât un Centenar” în contextul sărbătoririi în anul 2018 a Centenarului Marii Uniri. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a decis ca fiecărei persoane centenare să i se acorde o distincție constând dintr-o cutie care conține un drapel și o insignă, precum și o scrisoare semnată de Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne.

În județul Mureș, persoana aniversată cu această ocazie, în cadrul unui eveniment ținut la Palatul Administrativ, a fost domnul Ráduly Béla care a participat alături de doamna Anna, în vârstă de 92 de ani, din care în ultimii 66 i-a fost tovarășă de viață. Gazda evenimentului a fost Subprefectul județului Mureș, Zsigmond Nagy, iar printre participanți s-au numărat reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Ráduly Béla nu este singurul centenar din județul Mureș, dar „este singura persoană care și-a asumat prezența la acest eveniment și care e într-o stare de sănătate care i-a putut permite să îi fie acordată această distincție” a precizat Zsigmond Nagy.

Un veac de activitate

Ráduly Béla s-a născut în 12 noiembrie 1918, la Baraolt, județul Covasna. Este al șaptelea copii dintr-o familie cu 11 frați, și singurul rămas în viață. A început să lucreze ca ajutor de comerciant, ucenic, apoi a deschis împreună cu trei dintre frații săi un magazin în Baraolt. A avut aproape 50 de ani neîntrerupți în câmpul muncii. A participat la război ca soldat în armata română, dar și în cea maghiară. Începând cu anul 1956 a fost hăituit de Securitate din cauza unui frate de-al său care avea interese contrare regimului de-atunci. Din această cauză a fost silit să își schimbe domiciliul de 11 ori.

În strânsă legătură cu acest fapt, Zsigmond Nagy a adus o completare personală: „Aș vrea să rețineți un citat de la un foarte mare înțelept indian, Osho: «Viața este o continuă schimbare. Cu cât este mai multă schimbare, cu atât viața este mai abundentă.» Iar o viață abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări clipă de clipă. Este de reținut pentru că o consolare pentru acea peregrinare de care a avut parte acest domn de 100 de ani nu poate fi compensată pentru nimic în lume.”

Ráduly Béla are trei copii și șase nepoți și este bunicul apreciatului realizator Borsos Csaba de la Radio Gaga.

 

Ingredientele unei vieți îndelungate

Sărbătoritul a transmis un mesaj de apreciere celor prezenți și celor care au organizat evenimentul: „Vă mulțumesc mult pentru această întrunire foarte frumoasă și pentru organizarea acestui eveniment de o calitate foarte înaltă. Mă rog ca Dumnezeu să vă ajute pe voi toți.”

Întrebat care este secretul longevității, Ráduly Béla a răspuns printr-un citat din Madách Imre: „Să lupți cu încredere, să muncești și să te rogi.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE