Maşina infernală Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Maşina infernală

166_Politica-externa.gifFostul premier al Libanului, Rafik Hariri, a fost ucis ieri în capitala ţării, Beirut, în urma unui atentat cu o maşină-capcană. Explozia s-a produs în jurul orei 10, în apropierea hotelului Saint Georges, cînd patru limuzine negre însoţite de mai multe jeepuri treceau prin faţa clădirii.
Corpul lui Hariri a fost mutilat în urma exploziei masive, care a avariat faţada hotelului, a distrus cel puţin 20 de maşini şi s-a auzit la o distanţă de câţiva kilometri. În total, atentatul s-a soldat cu nouă morţi şi rănirea câtorva zeci de persoane.
Rafik Hariri a fost o figură dominantă a vieţii politice şi de afaceri a Libanului, fiind considerat unul din principalii artizani ai reconstrucţiei ţării după războiul civil care a devastat ţara între 1975-1990. Creditat cu o avere personală de câteva miliarde de dolari, Hariri a devenit prim-ministru în 1992, reuşind să atragă investiţii externe masive. În 1998 a fost îndepărtat de la putere în urma unui conflict cu preşedintele Emile Lahoud. În 2003 Hariri a revenit la putere pentru o scurtă perioadă de timp, îndeplinind funcţia de prim-ministru.
Fostul premier conducea o firmă de construcţii, care în ultimii ani se ocupa de dezvoltarea litoralului libanez, în care se află multe hoteluri populare. Autorităţile libaneze cred că atentatul căruia i-a căzut victimă Hariri a fost opera rebelilor sirieni.
Deflagraţia de ieri, cel mai grav atentat terorist executat în ultimii zece ani, după încheierea războiului civil, survine pe fondul acutizării tensiunilor dintre opoziţie şi guvern. În luna octombrie 2004, un atentat cu maşină-capcană a rănit grav un politician din opoziţie şi l-a ucis pe şoferul acestuia.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE