Stăpânul Irakului Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Stăpânul Irakului

192_Ibrahim.gifAlianţa Irakiană Unită, învingătoare în alegeri, l-a desemnat pe Ibrahim Jaafari drept candidatul său la funcţia de premier. Jaafari, 58 de ani, de profesie medic şi tată a cinci copii, se află în fruntea partidului Dawa, una din principalele două formaţiuni religioase care alcătuiesc Alianţa Irakiană Unită, o grupare dominată de şiiţi. Celălalt mare partid din Alianţa şiită – care se bucură de sprjinul marelui ayatollah Ali Sistani – Consiliul Suprem al Revoluţiei Islamice din Irak, a anunţat şi el că-l sprijină pe Jaafari, retrăgându-şi în acelaşi timp propriul candidat.
Aprobarea nominalizării politicianului şiit va fi o simplă formalitate, deoarece Alianţa şi-a adjudecat majoritatea mandatelor în noua Adunarea Naţională, obţinând 140 din cele 275 de locuri.
În prezent, Jaafari ocupă funcţia de vicepreşedinte interimar şi este una din personalităţile cele mai influente din Irak. Oficialul şiit a fugit în Iran, în 1980, după uciderea, de către Saddam Hussein, a câtorva mii din membrii partidului său, Dawa. Reprimarea ordonată de Saddam a culminat cu executarea fondatorului partidului, ayatollahul Mohamed Bakr al-Sadr. Jaafari a fost una din primele personalităţi care s-au întors din exil după căderea fostului dictator sunit. În cercurile politice de la Bagdad, Ibrahim Jaafari este considerat un politician moderat, care va evita să ceară plecarea trupelor americane din Irak, aşa cum solicită mulţi din colegii săi de partid.
Cu puţin timp înainte de alegeri, el a dat asigurări că Alianţa Unită va guverna “în calitate de irakieni şi nu doar de şiiţi. Vom face astfel ca la guvernare să fie incluse şi celelalte comunităţi".
Observatorii politici estimează că formarea noului guvern va lua mai multe săptămâni şi că şiiţi se vor alia cu formaţiunile kurde, care au ieşit pe locul doi la alegeri. Liderii kurzi au anunţat deja că doresc preşedinţia Irakului, candidatul lor fiind Jalal Talabani, preşedintele Uniunii Patriotice din Kurdistan.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE