Scoala, piata pentru targuieli politice Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 73 Vizualizări

Scoala, piata pentru targuieli politice

Inspectorii şcolari sunt numiţi în urma negocierilor politice. Pentru şeful IŞJ Mureş suspansul continuă. Preşedintele PPRM Mureş, Adrian Moisoiu, susţine că scaunul e pregătit pentru UDMR şi se teme de consecinţe. Preşedintele PD Mureş, Dinu Socotar, recunoaşte că partidele s-au înţeles şi documentele au fost semnate. Prefectul Ciprian Dobre susţine că performanţele echipei IŞJ sunt evalaute şi rezultatul se va cunoaşte în această lună. Acuzată că nu întruneşte condiţiile legale, Susana Ganţă dezminte şi recunoaşte că vrea fotoliul de şef al IŞJ.
Încă de la instalarea noii administraţii, funcţiile de conducere din cadrul instituţiilor deconcentrate au fost râvnite de partidele politice. În aceste zile cel care a agitat din nou apele a fost deputatul PPRM, Adrian Moisoiu, care a condamnat modul în care va fi desemnat viitorul inspector şcoalr general al judeţului Mureş. Acesta a susţinut că Susana Ganţă, considerată favorită la ocuparea acestei funcţii, nu întruneşte condiţiile legale. Mai mult, deputatul, membru şi în comisia de învăţământ, a prezentat şi un algoritm polititc de negociere al cărui final nu o mai include în schemă pe reprezentanta PD pentru fotoliul de şef şi spune că a fost doar o strategie pentru ca UDMR să preia şi această funcţie. Moisoiu spune că ar fi periculos să se întâmple astfel, temându-se apoi de numirea masivă de directori de şcoli din cadrul UDMR şi amplificarea tendinţei de eparare pe criterii etnice. Moisoiu a aminitit şi că o comisie de audit a Ministerului Educaţei a acordat actualului inspector Ştefan Someşan calificativul foarte bine şi acum ar fi anormal ca evaluarea aceleiaşi activităţi să aibă un rezultat negativ. “Interesează adevărul ceea ce am vrut să spun în intervenţia mea este o situaţie care se pare că este reală, din câte cunosc persoana trebuie să întrunească anumite condiţii conform Statutului Personalului Didactic. Dacă ea spune că le întruneşte, să fie sănătoasă. Sigur că nu este nimic rău ca o persoană competentă din UDMR să ocupe această funcţie, atunci şi adjuncţii să fie tot din UDMR şi apoi directorii de şcoli să fie tot din UDMR. Nu se poate, este şi o chestiune de patriotism. Cine a promovat pentru prima dată ideea de separatism în şcoli? Este arhicunoscut ce se întâmplă în judeţele Harghita şi Covasna unde elevii nu cunosc cuvinte elementare ale limbii române. Nu este normal ca cei din conducerea serviciilor descentralizate să rămână doar pe o perioadă determinată şi fiecare administraţie să-i înlocuiască doar pentru că fac parte din alt partid. Din ceea ce cunosc, actualul inspector a pprimit din partea comisiei de audit a Ministerului Educaţiei calificativul foarte bine. Ar însemna ca acum aceeaşi comisie să stabilească atribuie un alt calificativ Eu rămân la convingerea că această nominalizare s-a făcut pentru ca funcţia să fie atribuită cuiva din UDMR ”, ne-a declarat Adrian Moisoiu, deputat PPRM, membru al comisiei de învăţământ ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor.

UDMR neagă, PD recunoaşte

“Nu este vorba de aşa ceva. UDMR nu are prima poziţie la inspectoratul şcolar general. Sigur, au fost discuţii în cadrul coaliţiei, am apreciat valoarea şi competenţa unor anumiţi oameni. UDMR are trei posibili candidaţi pentru a ocupa funcţii în cadrul IŞJ. Este prematur acum să-i nominalizăm, oricum în monetul când vor ajunge pe poziţii totul va fi făcut public”, ne-a precizat Kelemen Attila, preşedintele UDMR Mureş. Pe de altă parte, preşedintele PD Mureş, Dinu Socotar a recunoscut că UDMR si nu se opune propunerii doanei Ganţă, coaliţia s-a înţeles iar documente semnate sunt acum la forurile superioare. Suana Ganţă mărturiseşte că vrea şefia IŞJ Mureş: “Da intenţionez să-mi depun dosarul şi să candidez pentru funcţia de inspector şcolar general, chiar dacă este o decizie stabilită în parte în baza unui algoritm politic. Este normal să se procedeze aşa, aşa s-a procedat şI când a fost instalat reprezentantul PSD. Domnul Moisoiu nu este bine informat eu întrunesc toate condiţiile am toate gradele, doctoratul la-m obţinut în 2002 şI am fost director de programe în cadrul unui ONG ce a funcţionat cu avizul Ministerului Educaţiei”.

Prefectul deţine cheia

Pentru a demara procedura de înlocuire prefectul trebuie să trimită o sesizare Ministerului Educaţiei în care să arate că nu mai este mulţumit de activitatea managerială a actualei echipe. Urmează un control ministerial şi concluziile. “Nu cred că domnul Socotar a declarat că funcţia va fi atribuită conform vreunui algoritm polititc, iar dacă a spus aşa ceva este o declaraţie izolată a unui om politic care nu este la curent cu realitatea. Am terminat evaluarea la câteva dintre instituţile descentralizate. Singura precizare pe care o pot face legat de situaţia de la IŞJ este că se lucrează la evaluarea activităţii şi performanţelor echipei din conducerea IŞJ, şi a inspectorilor şcolari adjuncţi”, ne-a declarat Ciprian Dobre, prefectul judeţului Mureş.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE