In PSD sau nu, vremea functiei trece Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

In PSD sau nu, vremea functiei trece

549_Ligia.gifDupă restructurările la nivelul ministerelor şi a altor structuri din administraţia publică centrală, aşa ciunge cum sunt ele, având în vedere că anumite structuri importante au rămas în vechea componenţă – PNA, serviciile secrete etc. – urmează reformarea aparatului administrativ din judeţe.
Iar cum naşterea noilor conduceri se dovedeşte mai dificilă decât anticipau reprezentanţii coaliţiei, deoarece PSD a avut grijă să-i transforme pe şefii serviciilor descentralizate, deconcentrate pe stil nou, în funcţionari publici, deci stabili pe funcţie, unica soluţie pe care au găsit-o parlamentarii atinşi de revoluţia oranj este modificarea legii.
Aşa se face că, după îndelungi reflectări, după anunţuri liberale de schimbare a legislaţiei în domeniu, ieri, trei deputaţi PD au depus un proiect privind schimbarea statutului şefilor serviciilor descentralizate din funcţionari publici în personal contractual, cu contract de management şi performanţă, pe durată determinată. Iar dacă opoziţia roşie va riposta, se va folosi mult uzitata şi contestata ordonanţă de urgenţă. Că doar dacă PSD i-a mers, noi de ce nu am proceda după practicile sale. De asemenea, mi s-a părut interesantă şi motivaţia de adoptare a acestui proiect de lege, care rezidă, în viziunea iniaţiatorilor, în “dorinţa de a separa definitiv palierul politic de cel administrativ”. Oricât de îngăduitoare aş fi, această măsură, în afară că va creea mijlocul le-gal pentru îndepărtarea de la şefia serviciilor deconcentrate a indezirabililor şi a celor cu o puternică filiaţie PSD, deschide calea arbitrariului în administraţia publică.
Mi-e greu să cred că trâmbiţatele evaluări anuale care îi vor viza pe şefii serviciilor vor fi atât de corect văzute de la Bucureşti. Mi-e greu să cred că acestea nu se vor transforma în acte pur dictatoriale împotriva celor care devin indezirabili şi în cadrul coaliţiei. E pur şi simplu un vehicul legal de a proceda la execuţii mai mult sau mai puţin vindicative printre reprezentanţii celor patru partide angrenate la guvernare.
Să nu înţelegeţi că sunt întrutotul împotriva acestei legi, atâta timp cât ar cuantifica mult mai exact performanţele fiecărui şef de instituţie. Dar nu pot să aplaud când arbitrariul îşi face loc în administraţie. E un fel de absurdă trecere de la totalitarismul PSD la dictatura DA+UDMR+PUR. Şi, în aceste condiţii, e dificil de crezut că astfel se va separa palierul politic de cel administrativ, atâta timp cât frâiele bugetului, a concursurilor etc, viaţa instituţiei în final, o va ţine tot un exponent al poli-ticii.

Ligia Voro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE