Noi dăm tonul schimbării Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Noi dăm tonul schimbării

589_Ligia.gifÎn ultimele săptămâni, mai ales de când a fost dat publi-cităţii Raportul Freedom Hou-se, raport care constata eşecul PNA, suntem asaltaţi de informaţii referitoare la marea co-rupţie. Susţin şi eu că procu-rorii anticorupţie, aşa-zişii in-coruptibili ai României, au dat chix în activitatea pentru care structura paralelă parchetelor civile a fost creată.
Atâta timp cât pesedişti de renume precum Năstase, Ma-zăre, Vanghelie, Hrebenciuc, Mihăilescu şi mulţi alţii se plimbă nestingheriţi sau ne privesc şi ne vorbesc de la “înălţimea” aroganţei lor, PNA şi-a ratat rău misiunea. Atâta timp cât mari rechini ai afacerilor bazate pe evaziune, mită, trafic de influenţă, comisioane ilegale grase sunt liberi, PNA este o structură care nu justifică fondurile enorme care au fost pompate în sprijinul activităţii lui şi a stimulării procurorilor.
Atâta timp cât singura recoltă – şi aceea aşa de ochii lumii, pentru a nu fi declarat un parchet în întregime contraproductiv – sunt, în genere, adversarii incomozi ai politicienilor zilei, PNA este doar o sperietoare ineficientă pusă în slujba politicii pentru a mătura orice rezistenţă.
Dar, dincolo de defectele pe care le-am putea găsi PNA, trebuie să fim conştienţi că şi noi încurajăm corupţia, fie ea ce catalogată ca mică corupţie. Atâta timp cât ne ducem la medic şi plătim operaţia, co-rupţia din România nu va dispărea. Atâta timp cât dăm bani funcţionarului de la ghi-şeu pentru a ne instrumenta dosarul mai repede, corupţia nu va dispărea. Atâta timp cât acceptăm să participăm la licitaţii trucate, corupţia va fi un cuvânt uzitat zilnic.
Consider că noi ar trebui să dăm semnalul că dorim şi suntem pregătiţi să luptăm împotriva micii corupţii, ui-tând să mai sponsorizăm vile-le medicilor – nu spun că ma-orităţii -, costumele Armani ale funcţionarilor publici etc. Nu noi purtăm vina, pe care ne-o tot asumăm de decenii, că medicii, funcţionarii, profesorii şi alţii sunt prost plătiţi. Nu noi suntem de vină că salariile în diverse domenii bugetare sunt jenante pentru că Guvernul împreună cu ins-tituţiile abilitate au eşuat în a stopa evaziunea, corupţia şi alte tare care grevează bugetul de stat. Cred că e timpul să renunţăm la vini închipuite şi să uităm că odată am dat bani pentru facilitarea unor servicii. Pentru că tot şpagă se cheamă.
Cât despre PNA, consi-derăm că şi-a ratat cu brio rolul, cheltuind în disperare fonduri care ar fi putut alimenta sănătatea, învăţământul, ad-ministraţia publică, alte dome-nii chinuite de corupţie.
de Ligia Voro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE