7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 114 Vizualizări

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

703_7Apr.gif“Fiecare mamă şi fiecare copil contează!”

Cea mai importantă manifestare din calendarul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se detaşează prin semnificaţiile ei aparte Ziua Mondială a Sănătăţii – prevăzută pentru data de 7 aprilie a fiecărui an.
Acest mod de concepere, programare şi coordonare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se vrea a fi o provocare, o atenţionare a factorilor politici şi socio-economici responsabili, a factorilor de decizie de pe mapamond asupra nevoii stringente de a plasa sănătatea oamenilor în centrul atenţiei tuturor.
Sănătatea reprezintă unul din bunurile cele mai de preţ pe care omenirea trebuie să le ocrotească în acest an genericul sub care se desfăşoară gama de acţiuni complexe este „Fiecare mamă şi fiecare copil contează!”
Raportul privind Starea Sănătăţii la nivel mondial relevă criza nepalpabilă din sănătate rezultată în urma deceselor la naştere şi a copiilor foarte tineri. Cu această ocazie ne concentrăm întreaga atenţie asupra fiecărei mame şi fiecărui copil. Ei contează pentru că noi apreciem fiecare viaţă umană, dovada este clară că mamele şi copiii sănătoşi sunt piatra de temelie a comunităţilor şi naţiunilor sănătoase.
Fiecare eveniment şi fiecare voce auzită cu orice ocazie va fi vitală pentru a aduce surse noi de energie şi angajamente pentru a schimba cursul unei situaţii care nu mai poate fi suportată pentru mult timp.
În fiecare an, pe plan mondial, mai mult de o jumătate de milion de femei mor din cauza sarcinii, 10,6 milioane de copiii mor, 40 % din ei în prima lună de viaţă. Aproape toate aceste decese se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare. Multe decese din ele ar putea fi evitate prin intervenţii bine cunoscute, dacă acestea ar fi disponibile.
Acum patru ani, în stabilirea ţintelor de dezvoltare a acestui mileniu, comunitatea internaţională s-a angajat să reducă cu trei sferturi mortalitatea maternă şi cu două treimi mortalitatea infantilă până în anul 2015.
Ziua Mondială a Sănătăţii în 2005 este o ocazie unică nu numai pentru a evidenţia importanţa problemei ci şi pentru a uni toate resursele în aplicarea unor soluţii funcţionale.
Mai presus de orice, trebuie promovată sănătatea mamei şi a copilului pretutindeni!
Mesajul Departamentului de Promovare a Direcţiei de Sănătate Publică Mureş

An cu succese pe toată linia la Obstetrică-Ginecologie

2004 a însemnat şi finalizarea primei părţi din programul RoNeoNat, program desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, ca un parteneriat de succes între Guvernul României şi cel al Elveţiei. Întreaga clinică a fost modernizată, fiind adusă aparatură de ultimă generaţie, lucru care a dus creşterea performanţelor. În aceste sens este edificator faptul că 50% din copii născuţi prematur, cu greutatea sub 1 kg, au supravieţuit. Pentru 2005, se are în vedere organizarea celei de-a VI-a ediţii a Conferinţei prenatale, dar şi dotarea laboratorului de genetică. Aparatura care va fi primită este şi ea una potrivită necesităţilor geneticii moderne, iar clinica a primit promisiuni că se vor acorda şi consumabile, al căror preţ este extrem de ridicat.
Aş vrea ca mureşenii să ţină cont şi să respecte toate măsurile privind igiena reproducerii. Să nu uite cât de importantă este planificarea familială şi educaţia igienii. Am vrea să vedem mureşencele des, dar nu în calitate de paciente, ci la controalele periodice. Multă sănătate şi fericire!

Conf. Dr. Szabo Bela, şeful Clinicii de Obstetrică-Gincologie

Un spital pentru toţi mureşenii. şi nu numai

Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş a devenit în 2004 Centru Regional. Medicii de aici trebuie acum să facă faţă celor mai dificile cazuri din regiune. În colaborare strânsă cu SMURD şi serviciul de Ambulanţă, medicii târgumureşeni fac minuni în fiecare zi. În încercarea de a reuni cât mai multe secţii şi clinici sub acelaşi acoperiş, conducerea spitalului are în plan crearea unui alt corp, care să includă SMURD, dar şi clinici precum ORL sau Clinica Oro-Maxilo-Facială. La începutul anului a debutat studiul de fezabilitate în acest sens, iar proiectul rămâne o prioritate. Prin intermediul finanţărilor de la Ministerul Sănătăţii şi din programe de parteneriat, s-a reuşit modernizarea Clinici de Obstetrică-Ginecologie, dar şi crearea unei secţii de Diabet în cadrul aceleiaşi instituţii. În acelaşi timp, programele derulate la nivel naţional au avut în 2004 un parcurs bun, fără problemele apărute în alte judeţe. Maternitatea de nivel III mondial, dar şi Clinica de Transplant rămân un motiv constant de mândrie al medicilor Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş.

SMURD de top

Anul 2004 a însemnat pentru SMURD în primul rând o evoluţie a sistemului de Urgenţă, una dintre dovezi fiind echipajul de prim ajutor instituit la Deda.
Un pas extrem de important în desfăşurarea excelentă a activităţii SMURD a constituit-o sosirea unui nou elicopter, care deserveşte întreaga regiune, dar şi construirea unui hangar pentru asigurarea condiţiilor optime de funcţionare. “Numărul urgenţelor creşte de la an la an, aşa că suntem obligaţi să facem noi planuri de dezvoltare. Mai multe judeţe, printre care Hunedoara şi Alba, sunt interesate să colaboreze cu noi, pentru a crea şi acolo unităţi speciale de urgenţă”, explică Raed Arafat, medic coordonator SMURD. Acesta aminteşte şi cea mai nouă achiziţie – o ambulanţă pentru nou-născuţi, dotată în Germania cu aparatură de ultimă generaţie. Planurile pentru 2005 sunt pe cât de îndrăzneţe, pe atât de de posibil de realizat, cu ajutorul autorităţilor locale şi ale mureşenilor. Campania “100% pentru tine, 1% pentru SMURD” are ca scop obţinerea de fonduri pentru realizarea de noi proiecte importante pentru judeţ: înlocuirea maşinilor vechi de la Deda şi Târnăveni, crearea de alte noi opt echipaje în judeţ, dar şi achiziţioanarea de aparatură medicală pentru o dotare corespunzătoare. SMURD va împlini anul acesta 15 ani de la înfiinţare, iar munca celor de aici este apreciată nu numai în ţară, dar şi peste hotare.

Ca decan al Facultăţii de Medicină, trebuie să spun că Ziua Mondială a Sănătăţii are o componentă festivistă, care de multe ori apare în prim-plan prin manifestări publice. Eu cred că această zi este pentru lumea medicală şi un prilej de a arunca o privire în activitatea fiecăruia. Nu trebuie să uităm că reforma în sănătate trebuie să înceapă cu noi înşine şi cred că, până la urmă, corpul medical ar putea să înveţe azi că fiecare pacient şi fiecare student trebuie tratat ca o rudă, ca un prieten. Pentru că nimeni nu vine la medic de plăcere. Noi, medicii din România, suntem recunoscuţi ca având o calificare foarte bună de profesionişti, dar suntem deficitari la relaţia cu pacientul.
Prof. Dr. Virgil Gliga – decanul Facultăţii de Medicină şi şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică

Mureşenilor le urez multă sănătate pentru ca să nu aibă nevoie de noi. Celor din conducere le doresc să aibă putere de muncă la începutul mandatului, dar şi multă răbdare.
Violeta Roman, şeful Clinicii de Dializă

Fără a încerca să par lipsit de modestie, pot afirma că am avut multe succese în 2004, iar Clinica de Ortopedie II este foarte căutată de pacienţii din ţară, dar şi din străinătate. Chiar dacă ne confruntăm cu lipsuri zilnice în ceea ce priveşte materialele sau medicamentele, ştim că nu suntem singurii în această situaţie şi încercăm să facem faţă oricărei provocări. În perspectivă, sperăm să obţinem aparatură de ulţimă generaţie, mai performantă decât cea existentă acum în clinică, despre care pot afirma, totuşi, că este acceptabilă.
Prof. Dr. Nagy Ors, şeful Clinicii de Ortopedie II

Anul 2004 a fost pentru Clinica de Obstetrică-Ginecologie unul plin de succese. Cu 2.346 de nou-născuţi, în maternitatea de nivel III – cel mai ridicat, potrivit clasificărilor la nivel internaţional – medicii au reuşit să atingă performanţe remarcabile.

Carit-San pentru fiecare

Policlinica Carit-San a fost înfiinţată în anul 1992, de un grup de medici iluştrii, care au considerat că viaţa şi sănătatea sunt cele mai importante lucruri pentru om. Actualmente, policlinica este dotată cu cabinete pe diferite specialităţi, inclusiv laborator. Zilnic, între 250-300 de persoane, în calitate de pacienţi, beneficiază de servicii medicale de calitate, asigurate de medici care dau dovadă de înaltă pregătire profesională. De seviciiile oferite de medicii de la Policlinica Carit-San beneficiază cu titlu gratuit persoanele cu o situaţie materială precară. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, directorul Policlinicii Carit-San, Prof. Dr. Benedek Istvan, urează tuturor cetăţenilor multă sănătate, iar în situaţia în care au nevoie de un doctor, să aibă parte de cadre medicale care să dea dovadă de răbdare în ascultarea problemelor, diagnosticarea şi prescrierea unui tratament adecvat.

Un sistem în plină reformă

Realizările nu sunt vizibile, deoarece banii noştri sunt puţini, dar ca indice de activitate – rulajul bolnavilor, modul de folosire al paturilor – se dovedeşte că un mare segment al populaţiei se canalizează spre noi pentru că suntem cei mai buni. Sperăm să începem modernizările, care ne sunt necesare pentru a ne putea alinia cu alte clinici europene. Cu toate că nu avem cea mai modernă aparatură, clinica este extrem de solicitată.
Nu trebuie uitat că suntem în plină reformă sanitară, dar aceasta începe de la pacient. Se fac paşi în satisfacerea populaţiei cu medicamente, dar şi în prevenţie. Dacă avem o populaţie sănătoasă, totul devine mai uşor.
Pentru 2005 avem în plan proiecte de reabilitare pentru trei clinici, dar este nevoie de implicarea Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi a Ministerului Sănătăţii. Cel mai important lucru este crearea condiţiilor de cazare pentru bolnavi. Colegilor mei le urez putere de muncă şi să nu uite că sănătatea este cea mai de preţ. Conform jurământului lui Hipocrate, medicii trebuie să pună pacientul pe primul loc şi să treacă peste problemele de dotare. Manifestările din această zi ne bucură, pentru că înseamnă că rolul nostru este apreciat, totuşi, în societate.

Dr. Med. Primar ORL Constantin FloreaSistemului sanitar românesc îi doresc să primească mai mulţi bani, pentru că mai mulţi bani pentru sistem înseamnă sănătate pentru noi toţi.
Florin Buicu, director administrativ al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş

“Le doresc mureşenilor sănătate multă şi să nu aibă nevoie de noi!”
Raed Arafat, medic coordonator SMURD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE