A merge în Irak este sinucidere sigură… Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

A merge în Irak este sinucidere sigură…

905_AMergeIrak.gifCu modestie, spune că nu este cel mai în măsură pentru a caracteriza situaţia din Irak. Sabin Mureşean a fost acolo, împreună cu soţia sa, Ina Curic, în calitate de voluntari ai Institutului Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR).

"Atunci când am fost eu, eram supravegheaţi şi extrem de restricţionaţi. De aceea mi-e foarte greu să înţeleg cum au ajuns ei acolo, cum s-au plimbat pe străzi. Sunt multe semne de întrebare", spune Sabin. Acesta recunoaşte că în Irak străinii sunt vânaţi, mai ales americanii şi britanicii. "Noi ştim că trupele noastre sunt acolo pentru menţinerea păcii, dar nu ştim dacă asta este tot ce au făcut", apreciază Sabin. Soldaţii români sunt priviţi ca apărători ai convoaielor americane şi britanice, iar irakienii de rând nu înţeleg de ce militarii trebuie să mai rămână acolo şi după încetarea războiului şi să controleze, practic, resursele ţării. "Nu se făcea o mare diferenţă între militari, chiar dacă oamenii de pe stradă ştiau că şi noi, românii, am trecut printr-un regim totalitarist. Grupările extremiste, însă, nu ţin cont de asta", explică Sabin.
A fost prezent şi la marşul ziariştilor mureşeni, unde a purtat un drapel pe care era imprimat "Pace". "Eu sper că apelurile comunităţii arabe din România să aibă efect, dar modul în care Guvernul tratează problema este cel puţin suspect", mărturiseşte Sabin. Recunoaşte că dacă cineva i-ar cere sfatul pentru a pleca în Irak, i-ar spune clar că, la nivel de securitate personală, este o sinucidere.
Mulţi lideri politici ai lumii caută o soluţie pentru criza continuă din Irak. Sabin crede că vor mai trece ani buni până când violenţele nu vor mai fi la ordinea zilei şi compară situaţia cu cea de ordinioară din Africa de Sud: "Violenţa perpetuează violenţa. Cu riscul unui război civil, ar trebui retrase trupele din Irak. Doar o negociere la nivel înalt între liderii religioşi, care sunt atât de respectaţi, dar şi între politicieni cu greutate".
În speranţa unei rezolvări pozitive a situaţiei ziariştilor români răpiţi în Irak, Sabin continuă să spere: "Ziariştii sunt vânaţi la capitolul imagine, pentru că oricât ar încerca să obţină ceva de la cealaltă tabără, aceste grupări nu au decât o modalitate: să şocheze".

Corina ALBOTA
corina@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE