O zi istorică Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

O zi istorică

902_OZiIst.gifPreşedintele Traian Băsescu a semnat ieri, în Luxemburg, Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Evenimentul reprezintă materializarea eforturilor de intregrare începute acum 10 ani şi survine votului din parlamentul european, în 13 aprilie, asupra Raportului Moscovici privind România şi a unei rezoluţii referitoare la aderarea României la UE în 2007.
La Abaţia Neumunster din Luxemburg a avut loc ieri ceremonia semnării Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. La eveniment, pe lângă preşedintele Traian Băsescu, au fost prezenţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, alături de miniştrii Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Mona Muscă, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur. Tratatului trebuie ratificat, până la 31 ianuarie 2006, de către statele membre, fie prin referendum, fie de parlamentele naţionale.
Începând de ieri, România este ţară în curs de aderare la UE şi va participa ca observator la activităţile Uniunii. În România, ratificarea Tratatului de Aderare, revine, potrivit normelor constituţonale, Parlamentului, însă este posibilă şi soluţia referendumului la iniţiativa preşedintelui, dată fiind susţinerea mare a populaţiei faţă de integrarea europeană.Tratatul de aderare cuprinde, într-un Protocol ce face parte din document, toate condiţiile şi aranjamentele referitoare la admiterea României în UE şi conţine, totodată, mai multe clauze de salvgardare care pot fi invocate pentru a solicita amînarea integrării ţării noastre în cazul neîndeplinirii unor angajamente. Uniunea Europeană a impus o clauză suplimentară României, care poate fi activată cu majoritatea calificată – majoritatea statelor din Consiliu, cu 72,27% din voturi, reprezentând cel puţin 62% din populaţia Uniunii Europene – şi care poate duce la amânarea cu un an a aderării României dacă nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate în domeniile Justiţie şi Afaceri Interne şi Concurenţă.
România va fi reprezentată în Parlamentul European de 35 de parlamentari, ce vor avea un mandat în perioada dintre aderare şi 2009, anul începerii unui nou mandat. Înainte de
31 decembrie 2007, România este obligată să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, prin votul universal direct al cetăţenilor lor.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE