Brâncoveneşti rãmâne acasã Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Brâncoveneşti rãmâne acasã

2957_brancovenesti.gifLa Cãminul de copii de la Brâncoveneşti sunt 316 de asistaţi. Dintre aceştia, 266 de tineri peste 18 ani şi doar 50 sunt copii. În urmã cu doi ani, 65 de copii instituţionalizaţi aici au fost mutaţi la Târgu Mureş şi au fost introduşi în sistemul de case familiale. La împlinirea vârstei de 18 ani, au fost duşi înapoi la Brâncoveneşti.

De ce? Pentru cã "legislaţia este atât de încâlcitã încât face mai mult rãu decât bine copiilor. Orice schimbare în viaţa lor este un şoc teribil pentru ei. Aceştia sunt copii şi tineri care au nevoie de stabilitate, au nevoie de a fi în permanenţã într-un mediu cunoscut, altfel existând pericolul unei regresii în evoluţia lor", ne-a spus directorul centrului de la Brâncoveneşti, Pokorny Laszlo. Acum, stafia schimbãrii bântuie din nou deasupra castelului de la Brâncoveneşti, pentru cã toţi copiii au fost mutaţi la Sighişoara, într-un centru nou de ocrotire, dotat cu facilitãţi ultra moderne, inaugurat în ultimele zile ale anului trecut. Totul se face în baza unei legislaţii care dã dureri de cap tuturor.

Întrebãrile legale

"O astfel de lege, nefericit pusã în practicã este 424/2003, în care conform aliniatului 6, unitãţile de asistenţã şi-au pierdut personalitatea juridicã prin comasare forţatã", ne-a spus Pokorny Laszlo, directorul Cãminului de copii de la Brâncoveneşti. Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a unit cu cea de Asistenţã Socialã. Dacã legea a fost respectatã întocmai la nivel de judeţe, la nivel ministerial comasarea nu s-a mai fãcut. Aşa cã, fiecare fostã instituţie primeşte dispoziţiile ca şi înainte. Fiecare de la alţi şefi. Dupã mai bine de doi ani de activitate se încearcã repararea legii, dar efectele negative au fost resimţite atât de asistaţii din sistem, cât şi de angajaţi.

Ce urmeazã

Pentru ca trecerea dintr-un mediu în altul sã fie cât mai plãcutã, pentru ca acomodarea copiilor sã se desfãşoare fãrã a cauza traume prea mari copiilor asistaţi, transferul lor s-a fãcut în serii de câte cinci, şase deodatã. Copiii au fost însoţiţi la Sighişoara de cei care în toatã existenţa lor de pânã acum, le-au fost aproape, personalul medical şi auxiliar de la Berâncoveneşti. "Pentru copiii cu afecţiuni neuropsihice, noţiunea de a lua totul de la capãt este total necunoscutã. Centrul de la Sighişoara este unul deosebit, asigurã un confort de invidiat. Dar aceşti copii au nevoie în primul rând de lux sufletesc, adicã exact ceea ce primeau în permanenţã la Brâncoveneşti. Odatã ajunşi la Sighişoara unii dintre ei au refuzat sã mãnânce, alţii plângeau. Schimbarea nu este ceva de dorit în viaţa lor, iar acomodarea la un nou mediu se face mult mai dificil decât în cazul unui copil sãnãtos. Sperãm doar cã nu se va repeta cazul copiilor duşi în cãsuţe, care la împlinirea vârstei de 18 ani ne-au fost returnaţi", ne-a spus una dintre angajatele Centrului de Ocrotire de la Brâncoveneşti.

Ce a rãmas în urmã

Acum, în castelul de la Brâncoveneşti sunt îngrijiţi doar adulţii. Şi odatã cu plecarea copiilor" a fost o explozie de îmbolnãviri printre adulţi", astfel cã locurile au fost ocupate. Din pãcate, pentru cã boala cea mai frecvent întâlnitã aici este schizofrenia. O boalã insinuantã care este depistatã atunci când deja este prea târziu", dar cu o medicamentaţie adecvatã se poate ţine sub control. Vinovat pentru aceste îmbolnãviri şi în rândul copiilor şi la adulţi, este în primul rând nivelul de trai. Societatea în care trãim este una bolnavã şi asta se reflectã de la copii pânã la bãtrâni. Unii dintre copiii instituţionalizaţi poartã nume celebre. La fel şi unii dintre adulţi. Putem doar spera într-o însãnãtoşire şi o revigorare a societãţii. Dar oare sunt printre noi acei doctori care sã ne poatã ajuta?

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE