Isteria maidaneză Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Isteria maidaneză

3137_maida.gif
La sfârşitul săptămânii, un câine a muşcat un japonez care a murit. Asta s-a întâmplat în Bucureşti, un oraş mare, dar din milionul de locuitori, nici măcar unul nu era prin preajmă atunci cânt tragedia a avut loc. Aşa că tot ce s-a spus despre câinele maidanez şi japonez sunt doar speculaţii. Cert este doar faptul că niponul a murit în urma unei răni sfâşiate, la un picior. Maidanezul, pentru că nu a avut cine să-i ia apărarea a fost învinuit. Şi de aici până la declanşarea isteriei generale a fost cale de doar o "minte îngustă" care a dat ordin ca toţi câinii fără stăpân să fie adunaţi în adăposturi. Şi la adăpostul nopţii, hingherii s-au pus pe treabă. De data asta însă oamenii au văzut şi au ieşit din case chiar cu arme de vânătoare în mână pentru a-şi apăra maidanezii. Aşa că recolta a fost una foarte slabă. Dar isteria a fost generată şi ameninţă să se propage în teritoriu.
Ne-am speriat de "zvonul” unei muşcături atât de tare încât nici prin cap nu ne-a mai dat să facem uz de date statistice. Care date arată clar, că posibilitatea de a fi muşcat de un câine vagabon este de 1 la 280 de cazuri. Posibilitatea de a muri din asta este una la populaţia planetei. Aproape. În rest, cele mai multe muşcături de animale provin de la dragele şi adoratele noastre animale de casă. 15% muşcaţi de "pisicile aristocrate", 13% muşcaţi de căţeii răsfăţăţi cu Pedigree. Celelalte procente vin de la muşcături de cal (exact), sau răni deschise provenite de la împunsături de coarne de vită. "Chiar şi porcii muşcă. Din totalul plăgilor prin muşcare, zgâriere sau împungere, aşa numitele plăgi deschise, doar aproximativ jumătate sunt datorate animalelor domestice. Celelalte provin din contactul cu animalele sălbatice" Vulpi, cerbi, mistreţi, chiar şi urşi. La grădinile zoologice, interferenţa cu maimuţele a dus de nenumărate ori la provocarea unor răni grave. Dar câinii maidanezi sunt cei care atacă 100% din cazuri, provocaţi fiind. Atunci când nu ştim să ne comportăm în preajma animalelor, mai bine să evităm contactul cu ele", ne-a spus Vali Gaborean, medic veterinar.
Cine muşcă?
Apor Janos, a apelat cu câteva luni în urmă la serviciul de urgenţă, după ce pisica proprietate personală, l-a făcut praf. "Am o pisică siameză şi într-o seară am dat în ea pentru că mi-a mâncat mâncarea din farfurie. Am auzit poveşti cu răzbunarea siamezelor dar nu am crezut nimic din ele. Timp de două săptămâni s-a pisicit şi s-a alintat pe lângă mine până când m-a prins aşa cum a vrut ea. Am avut patru muşcături pe braţ şi pe corp plus zgârieturi adânci de parcă aş fi fost tăiat cu briciul. Pisica era ţinută în casă dar nu era vaccinată. Aşa că am făcut injecţii antitetanos. Acuma pot spune că da, animalele de casă pot fi foarte periculoase", ne-a spus Apor Ianos. Cornelia Vaida a fost şi ea victima unui câine de apartament care a muşcat-o în momentul în care a intrat în casă. "Stăpânii lui nu au avut timp să reacţioneze. M-a muşcat de şold apoi de pulpă. După ani de zile, de atunci, cicatricile se mai văd. Dar cel mai dureroase au fost injecţiile de după. Cu toate astea nu mi-e frică de animale. Despre câinii vagabonzi nu ştiu ce să zic. Nu sunt agresivi. Le e doar frică de noi. Poate au fost bătuţi, agresaţi şi anumite gesturi le interpretează ca o ameninţare directă. Şi atunci atacă. Dacă mergem pe stradă şi suntem lătraţi de câini e bine de ştiut că nu trebuie să avem reacţii necontrolate la adresa lor. Trebuie să ne schimbăm doar traseul. Ajungem la destinaţie cu câteva minute întârziere. Dar nu are nimeni de suferit. Vă spun asta şi ca medic veterinar dar şi ca om care a simţit pe propria piele ce înseamnă rana provocată de un animal speriat", ne-a spus Cornelia Vaida. Am luat pulsul străzii şi percepţia oamenilor nu s-a schimbat de sâmbătă până acum. Aproape toţi iau apărarea acestor animale, care au ajuns "pe străzi" din cauza noastră a oamenilor. Le-am îmblânzit şi apoi am uitat de ele. "Dacă ar fi să se facă un proces cuiva, nouă oamenilor ar trebui să ni se facă. Pentru că noi suntem cea mai mare ameninţare pentru tot şi la adresa oricui. Aşa că să lase bietele animale în pace şi să se ocupe de alte lucruri cu adevărat importante. Accidente se întâmplă peste tot în lume. Doar atunci când se întâmplă la noi sunt exagerate. Poate a luat aşa amploare ca să uităm de cazurile cu adevărat importante", ne-a spus un trecător oarecare. Şi atunci mi-am amintit că suntem români şi am uitat de o eventuală teorie a conspiraţiei în cazul muşcăturii fatale. Aşteptăm scenarii posibile.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE