Sfârşitul diplomaţiei Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Sfârşitul diplomaţiei

3143_sfarsitul.gif
"Trimiterea dosarului nuclear al Iranului în faţa Consiliului de Securitate al ONU nu are nici un temei legal şi va însemna sfârşitul diplomaţiei", a avertizat marţi Gholamreza Agazadeh, vicepreşedinte al Iranului şi director al Organizaţiei iraniene de Energie Atomică. Declaraţia oficialului iranian a fost făcută la câteva ore după ce Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia au convenit că reuniunea extraordinară a AIEA, care va avea loc joi, urmează să decidă transferul către Consiliul de Securitate a competenţei asupra măsurilor luate la adresa Iranului. Cele cinci mari puteri, care dispun de drept de veto în forul ONU, nu au mers până la a recomanda oficial deferirea Iranului către Consiliul de Securitate. Pentru a menaja susceptibilităţile şi reticenţele Rusiei, ele au amânat orice sancţiune sau acţiune a Consiliului de Securitate până în luna martie. Înainte de a lua "o decizie asupra întăririi autorităţii AIEA", miniştrii de externe ai "celor cinci" au preconizat ca membrii Consiliului de Securitate să ia cunoştinţă de raportul pe care directorul general al AIEA, Mohamed ElBaradei, îl va prezenta în Consiliul guvernatorilor agenţiei la următoarea reuniune ordinară din 6 martie.
Vicepreşedintele iranian, Gholamreza Agazadeh, a declarat că este dificil de prevăzut cum va evolua reuniunea de joi a Consiliului guvernatorilor AIEA. Oficialii iranieni au avertizat de multă vreme că orice măsură a AIEA de a transfera sau măcar a informa Consiliul de Securitate asupra dosarului ţării lor va avea drept consecinţă reducerea gradului de cooperare al acesteia cu inspectorii AIEA şi reluarea la scară largă a îmbogăţirii propriu-zise a uraniului.
Obiectul disputei dintre membrii Consiliului de Securitate ONU şi Iran este programul de cercetări în domeniul nuclear al regimului de la Teheran, care susţine că acesta vizează un scop paşnic – acela de a produce electricitate. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa, susţin că Iranul ar intenţiona să producă, în secret, arme nucleare.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE