Drumuri şi Poduri în colaps Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Drumuri şi Poduri în colaps

3281_drumuri.gifŞedinţa de luni a Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Drumuri şi Poduri n-a avut un final tocmai fericit l CJ va încerca să vândă active ale societăţii evaluate la 19,2 miliarde l Datoriile societăţii sunt, însă, de 21 l Majorarea de capital propusă de conducerea societăţii a fost respinsă l În timp ce Executivul CJ se declară surprins de starea societăţii, sindicaliştii acuză Consiliul de dezinteres
l Raportul Curţii de Conturi relevă nereguli majore şi plăţi nejustificate de miliarde l Cheia Drumurilor este la vicepreşedintele Alexandru Frătean, cel care a răspuns de activitatea societăţii în ultimii ani

Luni după amiază s-a desfăşurat Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Drumuri şi Poduri. Principala hotărâre aprobată este vânzarea unor active ale societăţii pentru a continua aplicarea planului de redresare şi privatizare a societăţii.

Final cu scântei

Atmosfera de la finalul şedinţei a fost agitată, existând voci care au susţinut că deznodământul ar fi fost regizat, dorindu-se premeditat falimentarea societăţii. Liderul sindical, Alexandru Cherteş, a fost cel mai nemulţumit, acuzând CJ de dezinteres faţă de soarta societăţii şi susţinând că soluţia aleasă înseamnă imposibilitatea societăţii de a-şi continua activitatea. "N-a fost dus Guvernul care va acorda măsuri compensatorii pentru o parte din angajaţi în eroare? Aşa s-a dorit să se ajungă la acest final", a declarat Chertes. Executivul CJ explicat că soluţia aleasă era singura posibilă în acest moment.

Probleme grave

Încă din toamna anului trecut a fost finalizat un plan de restructurare, în ideea privatizării societăţii, document despre care vicepreşedintele CJ Alexandru Frătean spune că a fost întocmit împreună cu o comisie, iar directorul Radu Şerban susţine că este meritul său. Votat şi aprobat în plenul Consiliului Judeţean, acest plan includea concedierea colectivă a 60 de angajaţi şi vânzarea unor active. Guvernul a avizat măsurile compensatorii pentru angajaţii ce vor fi disponibilizaţi, ceea ce, în opinia lui Frătean, certifică validitatea documentului.
Potrivit vicepreşedintelui CJ, răspunzător direct de SC Drumuri şi Poduri, în AGA de miercuri au fost discutate patru propuneri. Mai întâi a fost avizată continuarea programului de restructurare, iar apoi vânzarea unor active evaluate la 19,2 miliarde ROL, banii obţinuţi urmând să fie folosiţi doar pentru plata datoriilor, în cuantum de 21 miliarde. Evaluarea a fost realizată de firma Evex Consult SRL iar sumele stabilite sunt cele minime la care activele vor fi scoase la licitaţie. Interesant este că propunerea privind tragerea la răspundere a managerilor societăţii a fost respinsă la vot, la fel şi propunerea ca acţionarul unic CJ să majoreze capitalul societăţii. Preşedintele CJ a insitat că banii obţinuţi din vânzarea activelor vor fi folosiţi doar pentru achitarea datoriilor şi nu pentru plata salariilor, susţinând că de aici provine supărarea sindicaliştilor. În plus, a anunţat că îşi rezervă dreptul de a chema în judecată persoanele reţinute în raportul Curţii de Conturi, precizând că este vorba patru-cinci persoane. Între timp, la primul concurs anunţat pentru ocuparea postului de director nu s-a prezentat nimeni, iar concursul a fost reprogramat.
Potrivit consilierului judeţean Constantin Amza, în anul 2002 a existat o ofertă prin care societatea putea fi salvată de la colaps, firma germană GEIGER manifestându-şi intenţia de a cumpăra 51 la sută din acţiunile societăţii mureşene. Cu toate acestea, la acel moment Consiliul Judeţean a formulat o serie de condiţii pe care societatea germană le-a considerat inacceptabile.
În urma raportului Curţii de Conturi, care relevă nereguli majore şi plăţi nejustificate de miliarde, preşedintele CJ, Lokodi Edita, a promis tragerea la răspundere a celor cinci persoane care sunt menţionate în documentul CC, însă nu a dorit să dezvăluie numele acestora.
Totuşi, surse din CJ susţin că unul dintre aceste nume este cel al fostului director, Ioan Oltean. Vă reamintim că în toamna lui 2004 Alexandru Frătean a "uitat" să-l schimbe de la conducerea societăţii pe Ioan Oltean, deşi acesta era pensionat din luna mai şi beneficiase de o derogare de şase luni. În locul său urma să fie instalat, ca director general interimar, Paul Diana, şeful Inspectoratului de Construcţii, pe care însă Frătean pur şi simplu a omis să-l anunţe despre această numire, deşi figura pe ordinea de zi a şedinţei de CJ din 16 decembrie.

"Poate că după achitarea datoriilor vom găsi o societate care să accepte privatizarea, chiar parţială. Dacă nu, vom declara falimentul", Lokodi Edita, preşedinte CJ Mureş

"Nu pot comenta nimic despre şedinţa AGA. Aştept până joi, când Consiliul de Administraţie al societăţii va înainta CJ o nouă propunere pentru ajutorarea societăţii", Radu Şerban, director Drumuri şi Poduri

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE