O nouă viziune asupra drepturilor persoanelor cu handicap Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

O nouă viziune asupra drepturilor persoanelor cu handicap

Începând cu 1 ianuarie 2007 a intrat în vigoare Legea nr. 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Noua legislaţie, foarte modernă, elimină diferenţele dintre persoanele cu handicap, respectiv dintre nevăzători şi celelalte tipuri de handicap şi asigură o egalizare de şanse între persoanele cu handicap din mediul urban şi cele din mediul rural.
Drepturile persoanelor cu handicap sunt structurate pe secţiuni: sănătate şi recuperare, educaţie, locuinţă, cultură, sport, turism, asistenţă juridică şi facilităţi fiscale.
Persoana care are în îngrijire un copil cu handicap beneficiază de concediul plătit până la vârsta de 7 ani, faţă de 3 ani, perioadă prevăzută în vechea legislaţie, iar alocaţia de întreţinere va fi majorată cu 50 la sută.
Transportul în mediul urban al persoanelor cu handicap grav şi accentuat este gratuit şi se face în baza legitimaţiei care este valabilă pe întreg teritoriul României. Această facilitate este acordată acum şi persoanelor cu handicap din mediul rural. Transportul în mediul interurban este gratuit în limita celor 12 călătorii dus-întors pe an pentru persoanele cu handicap grav şi a 6 călătorii pentru persoanele cu handicap accentuat. Noutatea constă în posibilitatea alegerii mijlocului de transport, indiferent de tipul şi confortul acestuia pentru persoanele cu handicap grav, iar pentru persoanele cu handicap accentuat călătoriile pot fi efectuate la alegere cu trenul clasa a II-a, cu autobuz sau nave de transport fluvial.
În domeniul facilităţilor fiscale există un element nou care constă în acordarea unui credit cu dobândă suportată de la bugetul de stat pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces.
Legislaţia oferă cadrul juridic pentru exercitarea unei noi profesii, respectiv asistentul personal profesionist, care va putea îngriji la domiciliul său o persoană cu handicap grav sau accentuat, care nu dispune de spaţiu de locuit sau realizează venituri sub nivelul salariului mediu pe economie.
La capitolul prestaţiilor sociale suntem martorii unor modificări esenţiale în ceea ce priveşte acordarea drepturilor adulţilor cu handicap grav sau accentuat care vor beneficia de indemnizaţii indiferent de veniturile realizate. Considerăm că aceasta este o măsură care încurajează persoanele cu handicap care au capacitate de muncă corespunzătoare pentru a se angaja şi a realiza venituri salariale.
Facilităţile privind gratuitatea abonamentului telefonic, a abonamentului de furnizare a energiei electrice, scutirea de taxă radio-tv au fost transformate într-un buget personal complementar, al cărui cuantum este stabilit diferenţiat în funcţie de gradul de handicap. Astfel, fiecare persoană îşi poate administra această sumă în funcţie de nevoile personale şi priorităţile acestora. De bugetul complementar lunar pot beneficia şi persoanele cu handicap mediu.
În acest sens, invităm persoanele cu handicap care au certificate de încadrare în grad de handicap şi nu beneficiază de drepturile acordate acestora să se prezinte la sediul instituţiei noastre (Târgu Mureş, str. Trebely, nr.7, corp C, ghişeu 3) pentru completarea actelor necesare obţinerii acestor drepturi.
Pentru informaţii suplimentare vă stăm la dispoziţie, de luni până vineri, între orele 9 şi 15 la nr. de telefon 213.724 (persoană de contact, doamna Elena Brustur, referent).

Informaţii furnizate de către Florin Dumbravă, director executiv al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE