La gunoi cu second hand-urile Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 110 Vizualizări

La gunoi cu second hand-urile

Importul exagerat de produse second-hand a pus pe jar autorităţile, astfel că săptămâna trecută, guvernul a emis o hotărâre prin care urmăreşte scoaterea de pe piaţă a hainelor deja purtate, deteriorate şi care pun în pericol sănătatea cumpărătorilor.
De îndată ce hotărârea va intra în vigoare, fiecare haină deja purtată care urmează să intre la vânzare va trebui curăţată şi dezinfectată de o firmă specializată, iar după această dezinfectare, toate hainele vor avea etichete speciale.
Etichetele trebuie să conţină informaţii referitoare la persoana/firma care au executat dezinfectarea, data efectuării acesteia şi substanţele utilizate la dezinfectare. În cazul în care patronii nu se supun prevederilor, hainele vor fi retrase de pe piaţă şi considerate deşeuri. "Toate hainele pe care le aducem, au fost deja dezinfectate, acolo de unde le-am importat. Pe lângă asta, dacă este cazul, le curăţam şi noi şi le călcăm. Pentru că nu putem să le expunem şifonate sau cu miros închis. Dacă atunci când ajung la noi, hainele trebuie dezinfectate din nou, acest serviciu, cu siguranţă va fi scump şi vom creşte preţul hainelor. Şi acest lucru se va simţi la numărul de clienţi", a precizat Szasz Imola, proprietara unui magazin second din cartierul Tudor.

Cumpărătorii, nemulţumiţi
Nici clientela acestui tip de magazine nu este încântată de o mărire de preţ a mărfurilor second, cu toate că la ora actuală, în Târgu Mureş, există magazine second-hand unde "orice costă doar un leu". Chiar dacă toate aceste magazine vând haine deja purtate, există unele unde preţul este aproximativ acelaşi ca şi în piaţă, adică 30 de lei pentru o bluză, dar calitatea este mult mai bună. "De cele mai multe ori când ies în oraş să îmi cumpăr ceva, mai întâi cutreier toate second-urile. Am găsit, de câţiva ani, de când am început să cumpăr haine purtate, o groază de lucruri care până şi afară sunt extrem de scumpe. De la cizme cu imprimeuri cusute, la geci de marcă şi tricouri mişto. Niciodată nu mi-a fost frică de o boală, asta pentru că atunci când îmi achiziţionez ceva, întotdeauna dezinfectez înainte să port", a explicat Ana Manciu, o tânără care apelează la magazinele second de aproape cinci ani. Aceasta a adăugat că deşi unele sunt mai scumpe, nu crede că ar mai intra dacă preţul hainelor second ar ajunge aproape de cel din magazine. "Cred că aş găsi o soluţie, dar dacă scumpirea ar fi mare, voi prefera să îmi cumpăr haine de afară, atunci când sunt reducerile de sezon şi să uit de second", a încheiat tânăra.

Articolele vor fi controlate lunar
Hotărârea luată de Guvern prevede ca toate hainele puse spre vânzare în magazinele second să fie supuse unor verificări lunare. Pentru că hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial şi abia apoi intră în vigoare, magazinele vor vinde hainele pe care le au acum pe stoc, dar numai până la sfârşitul lunii mai. După aceea, fiecare patron va fi nevoit să întocmească cifre cu gradul de uzură al fiecărul obiect vestimentar, ceea ce, pentru multe din second-uri, înseamnă angajarea unui alt om.

Amenzi usturătoare Cei care nu vor respecta această hotărâre, cu începere din prima zi a lunii iunie, se vor alege cu amenzi usturătoare care vor fi cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei şi vor fi aplicate de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Ministerului Mediului. "După ce hotărârea va apărea în Monitorul Oficial, vom începe controalele la fiecare magazin din judeţ pentru a verifica dacă se respectă legea sau nu, iar acolo unde există nereguli, aplicăm amenzi", a precizat Dănuţ Ştefănescu, directorul Autorităţii de Protecţia Mediului Mureş.
(S.S)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE