Artistii gastronomiei: bucatarul, ospatarul Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Artistii gastronomiei: bucatarul, ospatarul

11275_bucatar.gifPrintre meseriile care probabil nu vor disparea niciodata, dar care vor exista cel putin atata vreme cat vor exista oameni pe pamant este meseria de bucatar. Nici o pensiune, nci un hotel, nici o unitate de alimentatie publica nu poate functiona in conditii bune fara un bucatar. Omul in halat alb, cu un "coif" pe cap, este bucatarul. Printre oale imense bucatarul supravegheaza lungul drum al alimentelor din cosul de cumparaturi pana pe farfuria clientului.
"Ca sa te faci bucatar, trebuie sa-ti placa aceasta meserie, trebuie sa-ti placa mancarurile bune, pe care sa stii sa le pregatesti astfel incat sa le placa si altora", declara Szakacs Zsombor, bucatar la o pensiune de trei stele din Targu-Mures. Avand un nume parca predestinat, in limba maghiara numele lui inseamna chiar bucatar, Zsombor se trage dintr-o familie cu vechi traditii in ale meseriei. Parintii lui au lucrat in aceasta meserie, iar mama lui mai lucreaza si acum intr-o pensiune cu renume. "Este o mostenire de familie, am vazut ce inseamna sa fii bucatar si cu toate ca am terminat liceul sportiv, si am practicat atletism am ales sa continui meseria parintilor", precizeaza Zsombor, care tine foarte mult la aspectul sau fizic. Curat, proaspat barbierit se mandreste ca are deja 8 ani vechime pe campul muncii in meseria de bucatar. Mancarea lui preferata, desi ii plac toate mancarurile bune este un preparat cu specific mexican din muschi de vita, fasole boabe, porumb, ketchup, sos Worchester. Se prepara pe foc, in tigaie cu vin rosu. Se serveste cu pireu de cartofi, crochete si salata de castraveti. Ca bautura, Zsombor va recomanda tot un vin rosu din podgoriile renumite ale tarii.
Bucatele preparate de bucatar ajung pe masa clientului servite de ospatar. "Ca sa ajungi ospatar trebuie sa termini la sectia Industria alimentara din cadrul Liceului Agricol", ne spune Konya Eniko, ospatar de patru ani la pensiunea Ana. "Dupa ce se va construi aici o crama, as vrea sa devin specialista in vinuri. Mi se pare interesanta meseria asta. Sa stii ce fel de vin sa oferi clientului, la ce fel de preparat ce fel de bautura se potriveste, bineinteles in functie de carne si in functie de sosurile folosite." Vorbeste cu atata insufletire despre viitoarea ei meserie ca nu putem sa nu o credem pe cuvant: "Vinurile pot fi albe, rose sau rosii, sec, demi sec sau dulce" si insira denumirile celor mai cunoscutelor podgorii de la Jidvei prin Cotnari la Recas.
Piata fortei de munca are nevoie permanenta de oameni calificati in meseriile de bucatar, ospatar. Ajutorii de bucatari si ospatari se pregatesc prin cursuri de calificare. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca avand varsta intre 20-30 de ani se pot inscrie la cursurile organizate de Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Inscrierea la cursuri se face pe baza recomandarii emise de compartimentul de informare si consiliere privind cariera: o cerere insotita de actul de identitate in original si copie, actul medical din care sa rezulte ca persoana este apta medical pentru exercitarea meseriei de ajutor de bucatar sau ospatar.
Erika MARGINEAN
erika@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE