Să ne dregem cu busuioc
15 ianuarie 2010Busuiocul, o plantă folosită în alimentaţie, are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, dar este benefică si pentru digestie. Frunzele uscate arse sunt un remediu pentru răceală şi astm. Busuiocul se foloseşte şi în cosmetică, în amestec cu sare de mare şi ulei vegetal pentru tonifierea corpului. Folosit în combinaţie cu vin, închide porii, atunci când este aplicat direct pe piele. Tot extern se foloseşte la tratarea acneei, înţepăturilor de insecte, muşcăturilor de şarpe, iritaţiilor pielii şi pentru recăpătarea simţului mirosului. Uleiul esenţial de busuioc este folosit cu succes pentru ameliorarea durerilor de cap şi ajută la calmarea alergiilor. Infuzia se prepară din două linguri de plantă la 100 ml de apă. Se foloseşte pentru gargară, ca adjuvant în tratamentul aftelor. Infuzia obţinută dintr-o lingură de plantă este utilă pentru tratarea colicilor abdominale – enterocolite, pancreatite, tulburări neurovegetative. Se administrează două căni pe zi, după prânz şi cină.
Lasă un comentariu