Paşcan despre Cuza: „Era un bărbat foarte bine” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Paşcan despre Cuza: „Era un bărbat foarte bine”

16_30.jpg
Oficialităţile judeţului Mureş au marcat sărbătorirea a 152 de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească printr-o festivitate de depunere de coroane. Aceasta a avut loc, în cursul dimineţii de ieri, în curtea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, unde se află singurul bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Târgu-Mureş.
La festivitate au participat prefectul judeţului Mureş – Marius Paşcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş – Cristian Chirteş, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş – Valentin Pescari, primarul municipiului Târgu-Mureş – Dorin Florea, directori ai instituţiilor publice deconcentrate, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, a unităţilor de învăţământ şi delegaţii ale principalelor partide politice. Manifestarea a debutat cu un Te Deum rostit de părintele protopop Gheorghe Şincan. Liviu Boar, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale a rostit câteva cuvinte despre importanţa momentului. „În fiecare an îmi face o deosebită onoare să vorbesc despre acest domnitor care a reuşit să facă un prim pas pe calea Unirii Principatelor Române, să facă primul pas pe calea făuririi României Mari. Suntem datori să-l cinstim cu onoare pe Domnitor”, a spus acesta. La sfârşitul manifestării invitaţii au încins o horă a unirii, după care au servit cozonac şi vin fiert.

Rolul Poliţiei în Unire, decisiv
„Poliţia a fost cea care, alături de unităţile militare, în timpul desfăşurării lucrărilor Adunării Elective în zilele de 22 şi 24 ianuarie 1859 a trebuit să asigure ordinea internă şi condiţiile necesare pentru ca deputaţii, indiferent de orientările lor politice, să delibereze în linişte. Am ales să-l omagiem pe Cuza pentru că domnia sa a reprezentat un moment important în istoria Poliţiei Române, pe calea modernizării, în demersul pentru aşezarea la baza activităţii ei a unor noi principii şi metode.”
Valentin Pescari, comandatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al judeţului Mureş

Alexandru Ioan Cuza, un vizionar
„Este un eveniment deosebit, o zi sfântă pentru România, cum am avut parte de puţine de-a lungul istoriei. Să cugetăm puţin la soarta pe care au avut-o marii domnitori ai acestei ţări şi la felul în care au fost trataţi de ai lor. Aşa cum Mihai Viteazul a fost ucis mişeleşte cu trădarea alor noştri, aşa s-a întâmplat să aibă de suferit şi Alexandru Ioan Cuza. Se punea problema amantelor sale şi a vieţii sale depravate. Pot să vă spun, Alexandru Ioan Cuza era un om de lume. Un om extravertit căruia îi plăcea să stea printre oameni. Sigur că era un bărbat foarte bine şi a avut o căsătorie de complezenţă, pentru că întotdeauna a avut-o alături pe Elena Catargiu, cu care a avut şi doi copii, de care ştia şi soţia sa, cu care nu a avut copii şi care i-a crescut pe copii celor doi. Alexandru Ioan Cuza a fost un om în afara timpurilor sale, a fost un om vizionar. Toate aceste reforme instituţionale care au privit, pe de o parte biserica, prin secularizarea averilor mănăstireşti, reforma din justiţie, din poliţie, din armată, reforma fiscală şi în special reforma agrară au supărat foarte mult.”
Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş

România, stat naţional, suveran şi independent
„Ne bucurăm să sărbătorim azi împreună ceea ce timp de secole a reprezentat idealul tuturor românilor, Unirea. Primul articol din Constituţia României arată că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost primul pas în dobândirea acestui statut ce avea să fie consacrat prin Parea Unire de la 1918. Momentul istoric al Unirii este unul dintre cele mai valoroase momente de solidaritate ale naţiunii noastre, când liderii politici ai vremii au pus interesul naţional înainte a tot ce-i despărţea. Este o lecţie de istorie importantă pentru noi toţi care ne raportăm la miza reală a politici pentru România şi pentru români. Oare ne vom putea ridica şi noi la înălţimea moştenirii pe care ne-au lăsat-o cei care au înfăptuit Unirea românilor? Am convingerea că solidaritatea şi unitatea sunt mult mai de preţ şi mai folositoare românilor decât dezbinarea sau tensiunile ce ne despart.”
Cristian Chirteş, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Mureş

Interesul personal bate tot
„În acest moment festiv trebuie să ne aducem aminte câte lucruri ne-am propus să facem, câte aspiraţii ne dorim să ne îndeplinim, dar nu realizăm nimic dacă uităm totul în momentul în care am ieşit de la un asemenea moment. Măcar în aceste momente trebuie să renunţăm la impostură, la fariseism. Vedem pe zi ce trece că interesul personal bate tot ce doriţi dumneavoastră, interese naţional, regional şi european. Dacă atunci se spunea „Măria Ta fi blând şi bun”, dar nu cu borfaşii, am spune noi astăzi. Din păcate asta vedem pe zi ce trece, cel puţin de 20 de ani, când avem marea satisfacţie de a vorbi liber, să spunem lucrurilor pe nume, dar din păcate nu ducem până la capăt ceea ce ne propunem an de an, şi anume să punem interesul naţional mai presus de orice. Vedem nişte oameni politici care în numele unor idealuri sau în numele unor personalităţi celebre, s-au aciuat pe lângă nişte reuniuni numite partide ca să schilodească în continuare şi să mintă cu neruşinare.”
Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari







Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE