„Călătorie spre centrul pământului” 3 D la Târgu-Mureş Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

„Călătorie spre centrul pământului” 3 D la Târgu-Mureş

15-1_11.jpg
Regizorul Radu Dinulescu, directorul Teatrului de Marionete din Arad vine la Târgu-Mureş pentru a pune în scenă un proiect realizat în premieră europeană şi chiar mondială şi anume un spectacol de teatru în format 3 D. Despre acest proiect inedit în interviul care urmează.

Reporter: De unde această idee de a monta un spectacol 3 D?
Radu Dinulescu: Naţionalul din Târgu-Mureş a fost sensibil la această idee de a face un spectacol cu actori şi cu imagini 3 D, care se vede cu acei celebri ochelari 3 D. Se pare că este un spectacol cel puţin după ştiinţa noastră unic în lume. La ora actuală încă nu este un spectacol de teatru care să combine ecranul cu imaginile 3 D, cu actori care sunt şi în faţa şi în spatele ecranului. E o premieră europeană în mod sigur, dacă nu mondială.

Rep.: Despre ce spectacol este vorba?
R.D.: Este un spectacol după „Călătorie spre centrul pământului” de Jules Verne. Va fi un spectacol de aproximativ o oră şi 10 minute, şi am ales această formulă tocmai pentru că în interiorul pământului, până se ajunge la coborârea prin crater e un univers foarte bogat şi plin de fantezie. Se întrepătrund întrucâtva cele două medii, cinema şi teatru. Într-un fel e mult mai simplu să explorezi această bogăţie de imagini şi de scene într-un decor realizat în imagini 3 D.

Rep.: Cine sunt protagoniştii călătoriei?
R.D.: Sunt şase roluri în acest spectacol, cu o figuraţie specială. O femeie şi restul bărbaţi. Practic cei trei protagonişti care pleacă spre centrul pământului, profesorul, nepotul său şi uriaşul Hans, care sunt 80% din spectacol prezenţi pe scenă, în rest sunt câteva personaje la începutul şi sfârşitul poveştii.

Rep.: Cui se adresează spectacolul?
R.D.: În primul rând acest spectacol se adresează copiilor, de la vârsta de 7 ani în sus. Este un spectacol care vine în primul rând datorită tehnicii, în întâmpinarea celor care sunt obişnuiţi să vadă filme 3 D, la cinema, pe calculator. Într-un fel trebuie şi teatrul să se apropie de noua generaţie de spectatori şi de noile stiluri care se impun în ultimul timp, atât în cinema cât şi, încet, încet şi în teatru.

Rep.: Este deschis teatrul la aceste provocări ale tehnicii?
R.D: Mă bucur că teatrul din Târgu-Mureş este deschis acestui proiect, deoarece trebuie să ai o direcţie clară, un manager sensibil pentru a veni cu ceva nou. În paralel cu acest spectacol lucrez şi la Arad, la un spectacol în acelaşi gen, după o poveste a lui Andersen. Cu ambele spectacole sper să reuşim să mergem în 2012 la Festivalul de la Avignon din Franţa.

Rep.: Cum decurg pregătirile?
R.D.: Repetiţiile au început deja, cu o primă lectură a textului. Iniţial am primit acest text pentru păpuşi şi imagini 3 D, între timp s-a ajuns la această colaborare cu Naţionalul din Târgu Mureş şi va trebui să facem mici modificări de text, pentru a putea fi actualizat pentru actori. În trei săptămâni reluăm repetiţiile, apoi voi lucra în Cehia la un proiect după care vom mintra în plin la repetiţii. Premiera spectacolului este programată la începutul lunii mai.

Rep.: Cum va fi această călătorie 3 D pentru publicul spectator?
R.D.: Sper să fie o călătorie plăcută, dar mai ales minunată pentru publicul spectator. Deja repet, la spectacolul de la Arad, şi privind pe scenă se poate vedea căt de frumos se îmbină totul cu ceea ce se vede dincolo de ecran. Să sperăm că copiii vor veni cu mare plăcere la acest spectacol, şi nu doar ei, deoarece Jules Verne se adresează tuturor vârstelor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE