Expoziţie despre Dan Alexandrescu la Naţional Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 442 Vizualizări

Expoziţie despre Dan Alexandrescu la Naţional

8_ad9b9f.jpg“Noi profesăm o artă a clipei. Nu avem şansa de a fi comentaţi în prosperitate. Creaţia noastră se sfârşeşte o dată cu căderea cortinei. Aşa că pe mine, cel puţin, nu mă lasă indiferent adeziunea sau neadeziunea spectatorului la actul meu de creaţie” sunt cuvintele regizorului Dan Alexandrescu care întâmpină vizitatorul care trece pragul Teatrului Naţional. Joi, 19 ianuarie, în foaierul Teatrului Naţional din Târgu-Mureş s-a deschis o expoziţie dedicată omului de teatru Dan Alexandrescu, personalitate marcantă a teatrului românesc, artist devotat timp de mulţi ani teatrului târgumureşean.
“Am dorit să-l readucem între noi”
Ca o recunoaştere adusă regizorului Dan Alexandrescu, care marţi, 24 ianuarie, împlineşte venerabila vârstă de 77 de ani, Naţionalul din Târgu-Mureş îl readuce în conştiinţa publicului pe omul de teatru Dan Alexandrescu. Expoziţia deschide seria de evenimente culturale din cadrul teatrului menite să marcheze cei 50 de ani de teatru ai secţiei române a Naţionalului. “Dan Alexandrescu împlineşte 77 de ani. Din păcate, el nu mai este active, suferind de o boală care îl leagă de casă, de pat. De ani de zile nu îl mai avem ca şi creator lângă noi, dar trăieşte în noi, în spectacolele noastre , trăieşte în cariera noastră. Expoziţia prezintă imagini despre activitatea regizorului Dan Alexandrescu, completate cu citate din marele regizor, şi poze din activitatea  lui. Am încercat să readucem un pic lumea lui Dan Alexandrescu, şi persoana lui prin a compune un gest artistic. Această expoziţie nu este una convenţională, cu poze. Am dorit să-l readucem pe regizor între noi, şi aceste exponate vor umple tot foaierul teatrului până în toamnă. Respectul pentru regizor se manifestă în primul rând prin teatru. Ce am moştenit de la dânsul e încă prezent pe scenă”, a declarat Attila Gasparik, directorul Teatrului Naţional
“Ne-a învăţat ce înseamnă disciplina în teatru”
La întâlnirea cu creaţia regizorului Dan Alexandrescu, readusă la viaţă cu ajutorul imaginilor, conceptul expoziţiei fiind opera coregrafului Bartha Jozsef, au ţinut să asiste oameni de cultură, oameni de teatru, oameni trecuţi de prima tinereţe care au retrăit momentele de glorie ale spectacolele Naţionalului târgumureşean regizate magistral de Dan Alexandrescu. “L-am cunoscut întotdeauna ca un om extraordinar de dăruit teatrului, un om care făcea totul cu o pasiune extraordinară. Dacă veţi  privi imaginile cu regizorul Dan Alexandrescu în munca sa cu actorii vedeţi cât este de expresiv. Aveam uneori impresia că în el, drama sau comedia, atunci când dădea indicaţii, era mai puternică decât în actorii cărora li se adresa, pentru că el simţea, totul trecea prin sufletul lui. A fost  un om de cultură care a iubit teatrul mai presus de orice. Era un căutător de noi piese, îi plăcea să monteze în premieră absolută piese şi  multe din montările sale a obţinut succese impresionante, premii de spectacole, premii de regie, actorii care au jucat sub îndrumarea lui au câştigat premii de interpretare. Cred că îi suntem cu toţii datori, pentru că ne-a învăţat ce înseamnă disciplina în teatru, ce înseamnă etica profesională, ce înseamnă această dăruire totală pentru actul artistic şi pentru spectator”, a precizat profesorul Zeno Fodor, fost director al Teatrului Naţional din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE