Danezii sprijină copiii cu dizabilităţi din Mureş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Danezii sprijină copiii cu dizabilităţi din Mureş

9_99a9a8.jpgCopiii cu dizabilităţi din şase case de tip familial din judeţul Mureş au beneficiat de parcuri amenajate cu mobilier special pentru persoane cu dizabilităţi. Lucrările au fost posibile prin implicarea membrilor unui sindicat din Danemarca.
În urmă cu cinci ani de zile sindicatul CNSLR Frăţia, filiala Mureş a pus bazele unui parteneriat cu sindicatul HK Aaolborg din Danemarca, la care sunt afiliaţi 35.000 de membri, şi s-a decis o cooperare în domeniul asistenţei sociale şi a protecţiei copilului.
„Am luat decizia de a amenaja nişte locuri de joacă pentru aceşti copii şi acest lucru a fost posibil prin implicarea a 45 de persoane din Danemarca. Ne dorim să ne implicăm în activităţi prin care să avem grijă de cei care nu o pot face individual”, a declarat Susan Vrdlovec, reprezentanta sindicatului HK Aaolborg din Danemarca. Terenurile de joacă au fost realizate în curtea caselor de copii din Ceauaşu de Câmpie şi din Târgu Mureş de pe str. Branului şi str. Slatinei. Fondurile necesare pentru investiţii au fost strânse din donaţii de la membrii sindicatului danez, precum şi a administraţiilor locale din nordul Danemarcei. Beneficiari ai investiţiei sunt peste 80 de copii cu dizabilităţi din case de tip familial. „Aceste spaţii de joacă sunt făcute special pentru copii cu dizabilităţi. Obiectele sunt făcute din lemn foarte rezistent cu care nu se rănesc copiii, respectă normele europene şi ajută la formarea unor abilităţi, de exemplu de a menţine echilibrul. Sunt mai multe modele pe care le folosim, care le plac copiilor”, a declarat Maria Kalakatroni, şef servicii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş.
Curs de specializare pentru angajaţi
Tot cu ajutorul sindicatului danez, un număr de 27 de angajaţi ai DGASPC Mureş au beneficiat de cinci cursuri de instruire privind metode de lucu cu copiii, organizarea muncii, legislaţie, etc. Ultimul curs s-a finalizat săptămâna trecută.  „Au încercat să ne ajute cu ce avem noi. Au fost aplicate metodele lor aplicabile şi la noi. S-a schimbat programul de lucru, fişe de evaluare, s-a întocmit un caiet cu caracteristicile copilului, ce îi place ce nu îi place, în caz că va fi mutat la altă casă.  Responsabilii de acolo vor putea şti ce-i place copilului. Sunt lucruri care aici ar trece cu vederea, dar danezii consideră că sunt lucruri importante”, a mai spus Maria Kalakatroni. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE