Credinţa creştină ca fundament al artei Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Credinţa creştină ca fundament al artei

8-1_44.jpgDe la prima expoziţie personală, din 1988, au trecut aproape două decenii şi jumătate. De atunci şi până acum, a fost mereu o prezenţă constantă pe simezele din ţară şi străinătate. Pictoriţa mureşeană Sabina Purcariu şi-a croit drum – unul al ei, inconfundabil – cu o tenacitate greu de bănuit, pentru o fiinţă atât de sensibilă şi aparent firavă. Aparent, pentru că dincolo de discreţia, modestia, gingăşia şi bunul simţ aproape nefiresc pentru un om al acestor timpuri, se ascunde un potenţial creator deosebit, dublat de un talent aparte şi o credinţă creştină temeinică, profundă şi de nezdruncinat. Pentru ca să înţelegi picturile Sabinei Purcariu şi drumul pe care l-a parcurs, trebuie să-i înţelegi sufletul generos. Iar atunci când crezi că l-ai înţeles, îţi pui întrebarea firească: de unde totuşi atâta forţă de expresivitate într-un trup atât de firav?        
Un artist ajuns la maturitate artistică
Pe pictoriţa Sabina Purcariu am cunoscut-o în urmă cu mai bine de şase ani. I-am admirat întotdeauna puterea de sugestie şi inspiraţia dovedită în lucrările realizate şi expuse. Ca tehnici de pictură, preferă pictura de şevalet în ulei, acril pe pânză, carton şi sticlă. Expoziţia domniei sale, din noiembrie anul trecut, de la Hotel ”Continental”, din Târgu-Mureş, a fost o nouă revelaţie pentru mine, dar şi fericita ocazie de a descoperi un artist ajuns la maturitate artistică, de o expresivitate remarcabilă. Cu lucrări în colecţii particulare din România, Elveţia, Cehia, Ungaria, Norvegia, Canada, Germania şi Italia, Sabina Purcariu se poate considera un artist împlinit, dar care, în România trăind, se află mereu în faţa unor noi provocări.
Trăieşte din pictură, iar aceasta, pentru timpurile actuale, în care arta şi cultura nu sunt promovate suficient, este prima şi cea mai mare provocare. Atelierul domniei sale nu are nimic boem, ci mai degrabă un aer auster, în care totul este aşezat la locul lui. Nimic nu este aruncat la întâmplare, toate obiectele şi ustensilele necesare artistului îşi găsesc locul firesc într-o ordine prestabilită.
Am constatat că Sabina Purcariu nu agreează interviurile. Reportofonul deschis, o inhibă. Preferă discuţiile libere, fără o temă anume, în care dialogul se leagă firesc, plecând de impresiile sale de călătorie – şi a călătorit mult, mai ales în ultimul timp – până la arta contemporană şi alegerea, aşezarea şi semnificaţia culorii ca expresie a sentimentului şi a unei viziuni artistice. Deşi trăieşte din pictură, Sabina Purcariu nu face rabat de la calitate. Pictează doar ceea ce simte cu adevărat că merită a fi redat pe pânză. Și asta pentru că, aşa cum consideră domnia sa, ”…faţă de noi, fiinţe trecătoare, picturile au o viaţă a lor, impersonală, e drept, dar ele rămân peste timp purtând ceva, aparte, din sufletul celor care le-au dat expresie”. 
 
Expoziţii personale în străinătate:
– 1992 – Rimini, Italia – Hotel Butterfly
– 1998 – Zurich, Elveţia – City Kranich Gallery
– 2005 – Passau, Germania – Passau Knott Gallery and Kulturmodel Gallery
– 2006 – Passau Kulturmodel: Kunst Nacht – Offene Ateliers
– 2006 – Pecs, Ungaria – Pecsi Gallery
– 2007 – Bergen, Norvegia – Haganes Gallery – Sartor Center
– 2008 – Oslo, Norvegia – Diplomatic Club
– 2009 – Belgrad, Serbia – Centrul Cultural Francez
– 2010 – Paris, Franţa – Grand Marche d*Art Contemporain – Place de la Bastille

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE