Linia maghiară nu se poate înfiinţa din cauza Legii Educaţiei Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Linia maghiară nu se poate înfiinţa din cauza Legii Educaţiei

6_0a679d.jpgDetensionarea situaţiei create între cadrele didactice române şi cele maghiare privind înfiinţarea liniei de predare în limba maghiară va fi o grea încercare pentru viitorul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş.
La şedinţa publică de prezentare a platformelor electorale pentru cei trei candidaţi la funcţia de rector alm UMF Târgu-Mureş, prof. dr. Klara Brînzaniuc, actualul prorector, prof. dr. Leonard Azamfirei, actualul decan al Facultăţii de Medicină şi prof. dr. Tiberiu Băţagă, director departament M5, Facultatea de Medicină, cadrele didactice maghiare au ridicat problema înfiinţării liniei de predare în limba maghiară. ”Mă adresez cu respect şi cu dorinţa de a realiza ceva bine pentru tradiţia noastră. Dacă vedeţi ca universitatea să aibă oficializat, aşa cum prevede legea, predarea în limba maghiară. Dacă da, în cât timp vedeţi realizarea?”, a venit întrebarea din partea prof. dr. Benedek Imre celor trei candidaţi la funcţia de rector.
Din păcate, răspunsul candidaţilor nu a fost mulţumitor, pentru că toţi trei au reiterat cele spuse de nenumărate ori de actualul rector prof. dr. Contantin Copotoiu, potrivit căruia înfiinţarea liniei de predare în limba maghiară se face în condiţiile prevăzute de Legea Educaţiei, cu acreditare din partea ARACIS, iar UMF Târgu-Mureş nu îndeplineşte aceste condiţii deoarece numărul cadrelor didactice maghiare este mai mic proporţional cu numărul de studenţi. ”Universitatea noastră oferă în acest moment un program deosebit de bun de învăţământ în limba maghiară la toate cele trei programe Medicină, Medicină Dentară, Farmacie. De asemenea, asisteţă medicală şi moaşe. Deci toate profesiile medicale reglementate în condiţii de egalitate pentru limba română şi limba maghiară. Însă alte aspecte privind organizarea programelor în afara contextului integral al Legii Învăţământului, a cerinţelor de acreditare fără o stabilire a tuturor cerinţelor de număr, cadre didactice-studenţi şi de integrare a calităţii şi evaluării programelor nu cred că este posibil”, a declarat prof. dr. Klara Brînzaniuc.
Ideea sa a fost întărită şi de prof. dr. Tiberiu Băţagă care a subliniat că trebuie făcut ceea ce este mai bine pentru universitate. ”Nimeni nu poate garanta că fără a respecta legislaţia se vor putea rezolva problemele. Trebuie să ne gândim ce este cel mai bine pentru universitatea noastră”, a venit răspunsul prof. dr. Băţagă.
Nu în ultimul rând, al treilea candidat la funcţia de rector UMF, prof. dr. Leonad Azamfirei le-a cerut cadrelor didactice maghiare să vină cu cerinţe care sunt posibile de realizat. ”Sunt două probleme. O categorie de probleme care sunt nenegociabile şi celelalte care sunt discutabile şi rezolvabile. Eu mă aştept ca reprezentanţii de etnie maghiară să vină cu cerinţe care să le putem discuta, care sunt mecanismele care să asigure dezvoltarea predării în limba maghiară în UMF Târgu-Mureş”, a precizat prof. dr. Azamfirei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE