29 de decese și o naștere, în 2012, în Hodac Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 131 Vizualizări

29 de decese și o naștere, în 2012, în Hodac

Colecţia de stare civilă reprezintă totalitatea documentelor legate de naşteri, adopţii, căsătorii, divorţuri şi decese, grupate de către direcţiile judeţene ale Arhivelor Naţionale conform criteriului tematic, fără a ţine cont de provenienţa lor ori de aspectul cronologic. Oficiile Stării Civile fac parte din instituţiile de stat cel mai des solicitate de către cetăţeni, deoarece pentru a fi cu actele în regulă trebuie să-i trecem pragul ori de câte ori avem nevoie de înregistrarea naşterii unui copil, unei căsnicii, divorţ sau deces. Miluţ Şopterean, referentul Stării Civile dincomuna Hodac, ne-a adus la cunoştinţă mai multe aspect despre această activitate.

Reporter: Pentru început, vă rog să vă prezentați.

Miluţ Şopterean: M-am născut în 18 februarie 1961 încomuna Râciu, lucrez în cadrul Primăriei Hodac din anul 1988. Înainte am lucrat în cadrul Ministerului de Interne, ca subofiţer activ. De-a lungul acestor ani, în cadrul Primăriei am ocupat diferite posturi. Am funcţionat ca şi casier  la această instituţie, am lucrat în contabilitate vreo opt ani şi din anul 2006 sunt la serviciul Stării Civile din Hodac, unde îmi desfăşor activitatea pe această linie şi, de asemenea, la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Rep.: În cursul anului 2012, câte căsătorii s-au oficiat încomună?

M.S.: Anul trecut, încomuna Hodac, pe linia de Stare Civilă, s-au înregistrat şi oficiat un număr de 19 căsătorii. Din nefericire, au existat 29 de decese înregistrate şi o singură naştere, deoarece, mai nou, se nasc copiii la Spitalul Municipal din Reghin. De asemenea, au existat transcrieri din străinătate, din  Italia, Spania.

Rep.: Comparativ cu ceilalţi ani, în ce an aţi înregistrat cele mai multe căsătorii?

M.S.: În anul 2007, au existat un număr de 77 de căsătorii, cele mai multe căsătorii din istoria instituţiei noastre care funcţionează din anul 1929. Pe urmă, au mai scăzut în următorii ani, au fost 45, 30, 24. În cazul deceselor, există o constantă între 40-50, anual. Starea Civilă nu constă numai în aceste aspecte, este cu mult mai vastă, deoarece avem de operat menţiuni pe marginea actelor de căsătorie, de naştere, care ne parvin de la alte instituţii.

Rep: Dintre toate funcţiile pe care le-aţi îndeplinit de când sunteţi în această primărie, care v-a plăcut cel mai mult?

M.S.: Toate mi-au plăcut, nu am făcut diferenţă între ele. În schimb, la Starea Civilă este mai frumos, mai sensibil, deoarece se lucrează direct cu persoana. Pe cât posibil nu se pot face greşeli. De exemplu, din cauza unui act necompletat corect acea persoana poate avea probleme şi dorim să nu dăm curs greşelilor. Pentru anul acesta avem anunţate, aproximativ 20 de căsătorii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE