Bănicioiu, „arbitrul” disputei de la Direcţia de Tineret şi Sport Sport
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 442 Vizualizări

Bănicioiu, „arbitrul” disputei de la Direcţia de Tineret şi Sport

Scandal în toată regula izbucnit la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Mureş, a cărei directoare este contestată vehement de economista instituţiei. Atât directoarea contestată, cât şi economista care a adus acuzaţiile au sesizat conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului, invitată se „arbitreze” disputa.

Detaşare cu cântec?

Numită printr-un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului în funcţia de director executiv adjunct al DJTS Mureş, Anca Şandru este contestată de Ana Camelia Sos, economistă în cadrul aceleiaşi instituţii, care susţine că detaşarea nu este conformă cu legislaţia. „În prezent, prin Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului nr. 57 din 4 februarie 2014, doamna Şandru Anca Delia este numită, prin detaşare, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei. În textul ordinului sunt câteva neconcordanţe în sensul că se face referire la articolul 87, alineatul 2, litera c, din Statutul Funcţionarilor Publici „modificarea raporturilor de serviciu ale funţionarilor publici de execuţie şi funcţionarilor publici de conducere are loc prin transfer”. Conform articolului 90, alineat 4, transferul în interesul serviciului se face într-o funcţie  publică de aceeaşi categorie, clasă şi grad profesional cu funcţia publică deţinută de funcţionarul public sau într-o funcţie publică de nivel inferior. Ori doamna Şandru Anca Delia este tot temporar numită în funcţia publică de inspector clasa I, grad professional asistent gradaţia 2, clasa de salarizare 47 în cadrul Direcţiei Structuri şi Programe pentru Sport din cadrul aparatului propriu al Ministerului Tineretului Sportului. Apoi, tot în textul ordinului se face referire şi la detaşare, cu toate că în textul legii la articolul 89, alineatul 2, scrie clar „Detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică de conducere, cu aplicarea dispoziţiilor articolelor 92, alineat 2, dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor şi dacă nu există în cadrul autorităţii sau instituţiei publice funcţionari publici care să exercite cu caracter temporar funcţia publică”. Menţionăm faptul că în cadrul Direcţiei după cum reiese din statele de funcţii aprobate de Ministerul Tineretului şi Sportului, există mai mulţi funcţionari publici – consilieri superiori care ar îndeplini condiţiile de numire în funcţiile temporar vacante până la ocuparea prin concurs. Având în vedere cele relatate, se reflectă clar încălcarea legislaţiei deoarece domna Şandru Anca Delia nu putea fi nici transferată, nici detaşată conform Statutului Funcţionarilor Publici pe un asemenea post”, a precizat Ana Camelia Sos, care a sesizat conducerile Ministerului Tineretului şi Sportului, Prefecturii Mureş, Consiliului Judeţean Mureş şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Economista acuză: „Este depăşită de toate problemele”

De asemenea, actuala şefă a DJTS Mureş este acuzată că este depăşită de funcţia de conducere pe care o deţine. “Lipsa experienţei profesionale şi a vechimii în specialitatea studiilor se reflectă în deficienţa cu care conduce activitatea Direcţiei. Este depăşită de toate problemele care există în instituţie, nu cunoaşte legislaţie, nu poate comunica cu personalul, nu există un circuit al documentelor să se ştie de unde pleacă şi cine îl întocmeşte şi unde ajunge, la ce persoană, un document şi bineînţeles cine trebuie să semneze acel document. Rătăceşte documentele, se răzbună prin diferite metode pe cei care îndrăznim să îi explicăm conform legii anumite speţe pe care ea datorită lipsei de experienţă nu are de unde să le ştie, nu înţelege procesul execuţiei bugetare, şi-a făcut specimen de semnătură în trezorerie, dar la prima semnătură, adică în locul dânsei, nu a trecut pe nimeni, astfel încât când nu este în instituţie să nu poată semna altă persoană documentele de plată. Creează în instituţie o atmosferă nesănătoasă prin modul în care vorbeşte şi se comportă”, a menţionat Ana Camelia Sos.

Anca Şandru: „Un asemenea comportament nu poate fi tolerat”

În replică, directorul executiv adjunct al DJTS Mureş susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt „neconforme cu realitatea şi nedocumentate”, motiv pentru care a anunţat că o va acţiona în instanţă pe economista instituţiei. „Aşa zisele surse nu reprezintă opinia tuturor angajaţilor instituţiei, dovadă fiind declaraţiile personale de dezminţire pe care au îneles să le dea unii dintre aceştia şi reprezintă în fapt nemulţumirile personale ale unei angajate, în persoana doamnei Sos Ana Camelia, persoană care de-a lungul anilor a fost într-un conflinct permanent cu toate conducerile acestei instituţii precum şi cu anumiţi colegi.

Pentru clarificarea aspectelor sesizate de către doamna Sos precum şi pentru analizarea atitudinii acesteia incompatibilă cu caitatea de funcţionar public, în calitate de conducător al instituţiei am sesizat Ministerul Tineretului şi Sportului. Precizez totodată faptul că am început procedura de acţionare în instanţa de judecată a doamnei Sos Ana Camelia pentru atingeri aduse onoarei şi demnităţii mele personale întrucât în opinia mea un asemenea comportament nu poate fi tolerat, chiar dacă alţi conducători ai acestei instituţii au ales să o facă”, a arătat Anca Şandru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE