FOTO: Ziua porţilor deschise la Castelul Bornemisza din Gurghiu Administratie
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 909 Vizualizări

FOTO: Ziua porţilor deschise la Castelul Bornemisza din Gurghiu

Castelul Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu şi-a deschis sâmbătă, 3 mai porţile cu ocazia evenimentului „Ziua porţilor deschise”, organizat de Secţia Gurghiu a Muzeului Judeţean Mureş. Cu acest prilej, vizitatorii au putut vedea expus proiectul de reabilitare a complexului Rákóczi-Bornemisza completat de ghidaje de specialitate în castel şi activităţi de pedagogie muzeală pentru cei mici.

“Ne-am gândit că pentru o zi să deschidem publicului castelul. De când Muzeul Judeţean Mureş a preluat administrarea acestui castel este pentru a doua oară când avem acest eveniment prin care dorim să promovăm acest patrimoniu, unic în judeţ, mai ales că nu există o problemă legată de retrocedare, de proprietate, el fiind în proprietatea Primăriei Gurghiu, muzeul doar îl administreaz”, a declarat Szilamer Panczel, şeful secţiei Gurghiu a Muzeului Judeţean Mureş.

Lecţie de istorie la castel

Vizitatorii au putut cunoaşte istoria castelului, a celor care l-au condus de-alungul vremurilor, de la Principele Rákóczi, familia Bornemisa precum şi Principele Rudolph de Habsburg, de numele acestuia se leagă faimoasele partide de vânătoare unde erau prezenţi nume importante ale aristocraţiei europene. “Gurghiul era un centru foarte important în Transilvania medievală. 13 sate aparţineau de acest domeniu, şi nici regele, nici voievodul Transilvaniei, nici principele Transilvaniei nu l-a înstrăinat, doar la membrii familiei. Aşa castelul a ajuns la familia Bornemisza, preluat de la Principele Rákóczi. Teoretic ei erau oamenii cei mai de vază care sprijineau habsburgii. Apoi castelul a fost făcut cadou Principelul Rudolf de Habsburg care a organizat la Gurghiu marile partide de vânătoare unde veneau printre alţii Prinţul de Walles, Ţarul Bulgariei şi mulţi alţii”, a precizat Szilamer Panczel.

6,5 milioane euro pentru restaurarea castelului

De asemenea, vizitatorii au putut vedea părţile componente ale castelului, de la Clădirea Porţii, Clădirea Principală, Clădirea Grânarului şi nu în cele din urmă parcul dendrologic din jurul castelului. Toate acestea speră să prindă o nouă formă, graţie proiectului de reabilitare a castelului care urmează a fi depus în vederea obţinerii finanţării. “Până acum am reuşit să facem un amplu proiect de reabilitare, care sperăm să fie şi finanţat. Pentru reamenajarea castelului şi parcului am avea nevoie în jur de 6,5 milioane de euro, bani care se pot obţine, dar este foarte important, la orice aplicaţie pe care o depui să prezinţi şi propunerea de ce vrei să faci cu castelul după reabilitare pentru a fi sustenabil tot proiectul şi investiţia să renteze. Primul pas în această privinţă ar fi, proiectul fiind gata, să-l depunem pentru finanţare europeană. Aici ar uma să fie muzeul, centrul de conferinţe, o clădire administrativă în Clădirea Porţii, o sală de expoziţie în Clădirea Grânarului şi un mic hotel în grădina castelului”, a menţionat Szilamer Panczel.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1199]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE