Afinele de Câmpu Cetăţii, gustoase şi sănătoase Social
  • alex.toth
  • 1 comentarii
  • 959 Vizualizări

Afinele de Câmpu Cetăţii, gustoase şi sănătoase

afine 1Curtea generoasă a pensiunii „Vandor” a găzduit, între 7 şi 9 august, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Afinelor de la Câmpu Cetăţii, eveniment organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Satului Câmpu Cetăţii, prin persoana lui Kadar Levente, membru al respectivei asociaţii şi proprietar al pensiunii „Vandor”.

12 ani de tradiţie

Ideea înfiinţării unui festival al afinelor a venit în urmă cu peste un deceniu, în prezent evenimentul fiind unul din punctele atractive din programul turistic al satului Câmpu Cetăţii şi al comunei Eremitu. „Primul festival al afinelor de la Câmpu Cetăţii a fost organizat de un coleg de-al meu, Birtok Gyorgy, el a avut o viziune, un vis, fiind atâtea festivaluri în zonă s-a gândit să avem şi noi o sărbătoare în care să ne bucurăm de fructele de pădure. La a doua ediţie a festivalului am apărut şi eu, ca ajutor al dânsului, şi de atunci tot organizez şi am ajuns în acest an la ediţia a XII-a. Avem o asociaţie non-profit, Asociaţia pentru Dezvoltarea Satului Câmpu Cetăţii, unde sunt membru şi cu ajutorul acestei asociaţii încercăm să înfrumuseţăm satul, să organizăm evenimente, să ajutăm oamenii şi să fim prezenţi în comunitate”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Kadar Levente.

afine 2

Afine, păstrăvi şi peisaje de vis

Alături de inimoşii colegi pe care îi are în Asociaţia pentru Dezvoltarea Satului Câmpu Cetăţii, Kadar Levente depune eforturi în permanenţă pentru ca aşezarea situată la 45 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş şi 17 de kilometri de staţiunea Sovata să îşi consolideze locul binemeritat pe harta turistică a judeţului Mureş. Graţie, afinelor, păstrăvilor şi peisajelor de neuitat. „Ca şi alţi locuitori din Câmpu Cetăţii, culeg şi eu fructe de pădure, în special afine, fruct foarte bogat în vitamine, pe care îl consumăm, îl facem sirop sau îl folosim la clătite, ştrudel. În tot timpul anului turiştii se interesează să cumpere afine, dar din păcate se termină repede. După părerile turiştilor, pot să vă spun că vizitatorii noştri în primul rând vin pentru păstrăv, în Câmpu Cetăţii funcţionând prima păstrăvărie din ţară, înfiinţată în 1936. Pe lângă asta, turiştii sunt atraşi de peisaj şi împrejurimi”, a subliniat Kadar Levente.

Sănătate la… borcan

Standul cu produsele din afine a fost amenajat în zona de la intrarea în curtea pensiunii „Valdor”, unde am întâlnit-o pe Finna Krisztina, o tânără care şi-a adus contribuţia la organizarea festivalului. „Produsele noastre sunt preparate din afine negre, avem gem la borcan mare şi borcan mic, sirop şi desigur afine proaspete, ambalate. Gemul şi siropul sunt preparate la bucătăria pensiunii „Vandor”. Afinele negre sunt foarte gustoase au foarte multe proprietăţi benefice pentru sănătate, din care amintesc prevenirea infecţiilor şi protejarea organismului de boli cronice”, a subliniat Finna Krisztina.

afine 3

Muzică, petreceri şi expoziţii

Pe durata celor trei zile, pe scena Festivalului Afinelor de la Câmpu Cetăţii au evoluat artiştii Kulcsar Szekely Attila, Corax şi Buta Arpad Attila, din program nelipsind tradiţionalele momente de drumeţie şi preparare a gulyaşului, petreceri serale în aer liber, precum şi expoziţii de pictură şi de artă fotografică.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE