Ziua Porților Deschise la Luduș Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

Ziua Porților Deschise la Luduș

DSC_3116

Momente emoționante la Luduș, în dimineața zilei de 1 septembrie. Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică a găzduit ” Ziua Porților Deschise”, o acțiune în care beneficiarii s-au bucurat de prezența autorităților care depun efort necontenit pentru a descoperi calea către rezolvarea problemelor lor imediate, și care, în urmă cu un an de zile, au deschis nu doar porțile acestui nou centru, ci și inimile spre acești oameni cu nevoi speciale.

DSC_3124

La eveniment au luat parte Semina Baricz, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureș, Elida Deak, director adjunct DGSAPC, Ela Giurgea, consilier purtător de cuvânt Instituţia Prefectului, Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, Lorand Schmidt, director general DGASPC, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș. Participanții au făcut un tur al instituției, pentru a vizita cele două noi foișoare date în folosință, și și-au delectat privirile cu lucrările expuse în cadrul unei expoziții cu vânzare, produse realizate de către beneficiari, cu o tematică diversă, ce pot reprezenta o suvenire sau cadoul perfect pentru oricine.

DSC_3156

În deschiderea manifestării, economistul Ovidiu Baghiu, șeful CRRN Luduș a retrăit momentul bucuriei care l-a încercat odată cu inaugurarea instituției, anul trecut în ziua de 12 iunie, o zi istorică pentru comunitatea orașului Luduș, atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari care sunt. Potrivit afirmațiilor lui, dizabilitatea este o stare socială și nu o condiție medicală, iar dincolo de definiție și interpretări, înseamnă în primul rând respect. Concepțiile mai vechi, întemeiate în mare măsură pe mila și pe percepția asupra persoanelor cu handicap ca fiind neajutorate sunt considerate în prezent ca fiind neacceptabile. „ A judeca acești oameni după numărul de mașini sau numărul de decibeli, după letargia unui picior sau IQ-ul lor, după culoarea ochilor sau lipsa vederii, după felul în care îți vorbesc sau neptuțina lor de spune ceva, reprezintă un act immoral și inuman. Avem nevoie de această echipă puternică și unită, de muncă atentă, răbdare și multă implicare, pentru a identifica nevoile acestor oameni, să-i înțelegem și să-I ajutăm, să le oferim prin tot ceea ce facem o speranță și o nouă șansă la viață” a mai adăugat Ovidiu Baghiu.

DSC_3127

CRRN Luduș este o instituție publică de interes județean, de asistență și protecție socială pentru persoane adulte cu dizabilități neuro-psihice, aflată în structura și coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, și în subordinea Consiliului Județean Mureș. Proiectul REGIO ” Reabilitare, modernizare și dotare clădire pentru înființarea Centrului este un succes al DGASPC, care și-a consolidat a doua poziție la nivel național, între județele țării, ca atenție acordată persoanelor cu nevoi speciale și ca număr de persoane instituționalizate în aceste centre rezidențiale. Este o investiție cu impact în viața comunității ludușene și a județului Mureș prin care, o clădire veche, cu trei etaje, aflată într-o stare avansată de degradare a fost transformată într-un centru nou, modern, de nivel European.

„ Echipa care activează în acest Centru dovedește că acești oameni nu sunt abandonați, ci sunt octrotiți cu demnitate” a afirmat Elida Deak, director adjunct DGSAPC Mureș.

 

Primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a mulțumit tuturor celor care au avut încredere în implementarea acestui proiect. Un beneficiu major este crearea a peste 40 de locuri de muncă pe parcursul derulării lui și 74 de locuri de muncă necesare pentru funcționarea lui. Prin serviciile oferite, de recuperare medico-psiho-socială, CRRN Luduș vine în întâmpinaea nevoilor tot mai crescute a unei categorii extreme de defavorizate, aflată pe raza județului Mureș, care se confruntă cu probleme neuropsihice grave, asociate handicapului și cărora, familia le este imposibil să le acorde îngrijire.

DSC_3158

Beneficiarii centrului sunt 108 de persoane adulte cu handicap, tineri proveniți din sistemul rezindențial de protecție specială, dar și persoane vârstnice, deopotrivă femei și bărbați cu vârste cuprinse între 18-92 de ani. Cei mai mulți dintre ei sunt încadrați în grad de handicap grav, diagnosticați cu demența Alzheimer, demența vasculară-mixtă, oligofrenie severă, schizofrenie, autism, pareză flască și tetrapareză, boli comitiale, epilepsii sau diabet zaharat.

Calitate și implicare

Serviciile sunt asigurate de 74 de angajați, medici specialiști, psiholog, asistenți medicali, asistent social, instructor ergoterapie, educatori, socio animatori, infirmieri, lenjerese, spălătorese, îngrijitori curățenie, personal administrative și de întreținere.

DSC_3126

„Proiectul s-a dezvoltat prin implicarea întregii echipe, într-un an de zile nu am avut nici o sesizare, nici o reclamație din partea nimănui, nimeni nu s-a plâns că ceva nu merge bine aici, ceea ce dovedește că munca a fost luată în serios și beneficiarii au parte de toate serviciile de care au nevoie” a declarat Lorand Schmidt, director general DGASPC.

DSC_3167

Toți cei care au pus și dezvoltat bazele CRRN Luduș sunt oameni care luptă pentru împiedicarea discriminării oamenilor pe criterii de dizabilitate şi  înţelegerea problematicii persoanelor cu nevoi speciale. În semn de mulțumire, în cadrul evenimentului beneficiarii au susținut un scurt spectacol de cântece, piesă de teatru și-un dans țigănesc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE