Majorări salariale pentru personalul din educaţie Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Majorări salariale pentru personalul din educaţie

cap salariiToţi cei 8.772 de angajaţi din sistemul de învăţământ din judeţul Mureş, cadre didactice, personal didactic auxiliar precum şi nedidactic, vor beneficia, începând cu 1 decembrie, de o majorare salarială de 15 procente, care conduce la un procent total pe anul 2015 de 26,7%. Anunţul a fost făcut de către Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, în urma negocierilor dintre Ministerul Educaţiei şi sindicate, negocieri finalizate luni, 12 octombrie, la Bucureşti.

 Meseria de dascăl, una care promite

În opinia şefului IŞJ Mureş, majorarea salariilor cadrelor din educaţie este o dovadă că într-adevăr educaţia, alături de sănătate, reprezintă priorităţi naţionale. „Se confirmă încă o dată că preocuparea pentru calitate este un subiect care întruneşte un interes tot mai mare în rândul factorilor direct responsabili de educaţia copiilor, şi nu în ultimul rând, a societăţii”, a declarat Ştefan Someşan. Acesta a subliniat că sprijinirea tuturor angajaţilor din educaţie oferă stabilitate sistemului, stimulând tinerii absolvenţi să aleagă cu încredere meseria de dascăl.

Anul acesta, cadrele didactice au beneficiat de două creşteri salariale. În ce priveşte sindicaliştii din educaţie, aceştia se declară mulţumiţi. “Creşterea cu 15% de la 1 decembrie se adaugă la cele 5% de la 1 martie şi 5% de la 1 septembrie, rezultând o majorare per total de 25 de procente. Aceasta a fost propunerea noastră, care a fost aproape de cea a Guvernului, care consta într-o creştere cu 10% de la 1 decembrie”, a declarat liderul filialei Mureş al sindicatului “Spiru Haret”, Ioan Săcărea.

Rezultate obţinute fără acţiuni sindicale

Rezultatul negocierilor este satisfăcător şi în opinia liderului Mureş al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Cornel Cruceanu. “Cu atât mai mult cu cât acest rezultat a fost obţinut fără acţiuni sindicale specifice, ci doar prin negocieri. Noi, sindicatele, am avut dealtfel o înţelegere datând din 2012 care prevedea această majorare”, a explicat Cornel Cruceanu. Acesta susţine că există chiar disponibilitatea unei noi majorări, prin aplicarea noii Legi a Salarizării, începând cu 1 Ianuarie 2016. “Strict matematic, creşterea va fi substanţială. Per total, se poate ajunge la o majorare de până în 40 de procente. Nu comentăm motivele generozităţii Guvernului. Am înţeles că se fac şi plăţile care corespund ultimei tranşe pe anul 2016 din sentinţe, se vorbeşte chiar despre plăţi aferente anului 2017”, a declarat Cruceanu. Liderul sindical susţine însă că aceste veşti bune vor fi urmate de altele care ar putea declanşa acţiuni sindicale. Motivul ar putea fi generat de modificarea planurilor – cadru din învăţământ, modificare care ar putea duce la disponilizări în sistem.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Pomeni electorale, să le fie ruşine guvernanţilor de ceea ce a ajuns învăţământul în mandatul lor. Profesia de educator nu mai promite nimic, aviz absolvenţilor…

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE