Schimb de experiență austro-ungară privind mersul pe bicicletă Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 425 Vizualizări

Schimb de experiență austro-ungară privind mersul pe bicicletă

 

Sala de consiliu a Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a găzduit marți 27 septembrie, o întâlnire a polițiștilor cu specialişti în educaţie rutieră pe bicicletă din Ungaria şi Austria, moderată de comisar șef de poliție Gabriela Pîncă, coordonator Compartiment de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș și comisar din cadrul Serviciului Rutier Mureş, Marius Andone. Schimbul de experiență este înscris în lista de activități care încununează manifestarea ”Săptămâna prevenirii criminalității”, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, cu tema ”Prevenirii victimizării minorilor”.

Invitații din Austria și Ungaria se află într-un schimb de experienţă la Fundaţia Comunitară Tîrgu-Mureş în Proiectul„Academia Velo” și au avut parte și de o prezentare privind activităţile IPJ Mureş în domeniul educaţiei rutiere. În cadrul programului Erasmus+ patru organizații profesionale au demarat un program comun de educație rutieră pe bicicletă, respectiv Easy Drivers RADFAHRSCHULE – Austria, Mobycon – Olanda, și Fundația Comunitară Mureș – România. Obiectivul principal este crearea unui program standard de educație rutieră pe bicicletă, care va putea fi folosit pe termen lung.

Doi dintre partenerii programului, Asociația de Sport „Vuelta” și Easy Drivers RADFAHRSCHULE, au experiență de zeci de ani în educația rutieră pe bicicletă, iar partenerul din România a început un program similar în anul 2015, la Târgu Mureș.

Manual de educație rutieră

Educația rutieră pe bicicletă are scopul de a spori siguranța rutieră pentru bicicliști și creșterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice, bicicleta. În cadrul discuțiilor,  directorul executiv Fundația Comunitară Mureș, Gál Sándor, a prezentat o mostră a manualului de educație rutieră, care conține sfaturi de bune practici, destinate mentorilor care vor să-i învețe pe copii să circule cu bicicleta în trafic și să le dezvolte abilitățile. Manualul este după traducerea manualului BringaAkademia în limba română și corelarea cu legislația rutieră din România, și are 4 secțiuni, respectiv cunoștințe legate de legislația rutieră, verificarea stării tehnice a bicicletei (și a echipamentelor obligatorii), exerciții pe biciclete, cunoștințe legate de cicloturism. Pe lângă materialul pentru școli și cel adresat mentorilor va fi dezvoltat și un material pentru învățare online, care va fi de folos atât pentru profesorii școlilor cât și pentru părinții care vor să-și înscrie copii la acest program și, nu în ultimul rând, pentru toți cei interesați care nu pot fi contactați prin intermediul școlilor.

Întâlnirea a fost interactivă, distractivă, în special în punctul în care, Werner Madlencnik din Austria și Abelovszky Tamas din Ungaria, au dezbătut decizia controversată a legislativului maghiar, privind circulația bicicliștilor pe drumurile publice, care nu aplică nici un fel de sancțiune pentru cei care pedalează în stare de ebrietate, așadar nu e nici o problemă ca cineva să meargă cu bicicleta, indiferent cât de mult alcool a consumat, atâta vreme cât poate utiliza sistemul de direcție. Cu alte cuvinte, atâta vreme cât poți mișca ghidonul, poți să te plimbi nestingherit pe drumurile și străzile Ungariei, indiferent cât alcool ai băut. Nu la fel se întâmplă și în Austria, unde elevii învață încă din clasele primare despre regulile rutiere, mai apoi susțin în fața polițiștilor un examen din probă scrisă și probă practică, pentru a obține permis. Cunoștințele lor trebuie să se ridice la nivelul celor care dau bacalaureatul, cu alte cuvinte trebuie să fie brici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE