„LA PICCOLA BANDA”, jucat cu sala plină ochi Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 727 Vizualizări

„LA PICCOLA BANDA”, jucat cu sala plină ochi

 

Premiera  musicalului „LA PICCOLA BANDA”, parte componentă a unui proiect educațional-artistic de anvergură, a reușit să umple ochi sala de spectacole a Centrului  Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș,  sâmbătă, 22 octombrie.

Proiectul, denumit „Punți culturale româno-germane”, a fost inițiat de Clubul ROTARY MARIS, împreună cu Michael Schnad, director și fondator al Centrului de promovare a educației muzicale „Haus der Musik” din Hanau, Germania, precum și al Institutului de formare și perfecționare Master of Art, iar la desfășurarea evenimentului de sâmbătă s-a colaborat strâns cu membrii cluburilor ROTARY TEKA și Rotaract. „Din luna martie se lucrează la acest proiect și nu a fost deloc ușor, pentru că sunt 100 de copii implicați. Regizorul Rareș Budileanu a făcut o treabă absolut extraordinară, motiv pentru care îi mulțumesc, 95% din tot ceea ce înseamnă acest spectacol, se datorează muncii și implicării lui”, a declarat dirijorul Remus Grama. Violonist al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș din anul 2003 și membru fondator al cvartetului de coarde „Bohemia Strings Quartett”, tânărul dirijor este din anul 2013 bagheta prestigioasei Orchestre Simfonice a Liceului Vocațional de Artă. Actor la Teatrul Național din anul 1999, regizor din anul 2010, Rareș Budileanu are o îndelungată experiență în lucrul cu copii și adolescenți, având ca scop dezvoltarea perosnală și cea de grup, trezirea „simțurilor” și stimularea imaginației tinerilor. „Ca în orice basm drumul, experiențele, călătoria sunt cele care formează caracterul în final. Să ne bucurăm de copiii noștri”, precizează regizorul.

Peste 65 de ani în viața cultural-educativă

Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș reprezintă o prezență constantă de peste 65 de ani în viața cultural-educativă a orașului. Liceul se mândrește cu Orchestra Simfonică a claselor de liceu, Corul Primavera al claselor gimnaziale și Corul Armonia, al claselor de liceu, iar formația de chitare „Les Papillons” reprezintă cu același succes instituția.

foto-2

„Orchestra Simfonică a Liceului este un ansamblu format din elevii claselor de liceu, cuprinzând 30-40 de elevi cordari, suflători și instrumente de percuție. Orchestra a avut de-a lungul anilor mai multe turnee în țară și în străinătate, ultima în anul 2012, chiar sub bagheta dorojorului german Michael Schnadt. Mă bucur că fac parte din această orchestră și că îi ajutăm pe copii la realizarea acestui musical”, a declarat Bianca Volgyesi, elevă în clasa a XII-a.

Profesor de educație muzicală, teorie-solfegiu și cor din 2009, Szasz Emese a preluat conducerea corului „Primavera” din Liceul Vocațional de Artă. Corul „Primavera” este alcătuit din elevii claselor gimnaziale ce participă regulat la concertele organizate de liceu și care la fiecare doi ani sunt prezenți la olimpiada corală, obținând rezultate foarte bune.

Michael Schnadt este directorul și fondatorul Centrului de Promovare și Educație Muzicală „Haus der Musik”(Casa Muzicii) din Hanau, Germania și al Institutului de formare și perfecționare cu finalitate în Master of Art și al Centrului de Inovare în Activități Clinice de Muzicoterapie Buderuspark din Hirzenhain. Asociația își propune promovarea talentelor muzicale și oferă o educație cuprinzătoare și amplă în domeniul muzicii. Vârsta,s exul și naționalitatea nu contează, cei mici pot participa chiar de la vârsta de 5 ani la caruselul de instrumente, pentru a stabili instrumental cel mai potrivit înclinațiilor muzicale personale. Copiii dispun de posibilitatea de a alege modul de formare individual sau de grup.

foto3

„Interpretez rolul șoricelului Palina. Am exersat destul de mult, dar mi-a plăcut această experiență”, ne spune Kiss Henriete, Gimnaziul „Friedrich Schiller”.

Aproape 100 de elevi implicați în spectacol

Spectacolul  a fost pus în scenă în limba germană și realizat cu aproape 100 de elevi din Târgu-Mureș, de la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”, Liceul Vocațional de Artă și artiști instrumentiști de la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș. Târgumureșenii au avut ocazia să se delecteze cu muzică, dans și costumații de scenă, realizate de regizor Rareș Budileanu, Teatrul Național Târgu-Mureș, Remus Grama și Michael Schnadt, dirijorii orchestrei, prof. Emese Szasz, coordonatoarea corului,  Claudia Grosu și Hoffmann Tilda, profesori coordonatori germană, Carla Gliga, Trozner Kincső, coordonatori soliști, Anca Loghin, decor și costume. Protagoniștii au fost copii și tineri, între 8 și 15 ani, care deși nu sunt profesioniști, și-au jucat rolurile cu multă seriozitate, pasiune pentru artă, pentru muzică, dans și actorie.

dsc_0206

Tema acestui musical este fuga de realitate a Feliciei, personajul principal, într-o lume a fanteziei din visurile și viziunile ei. Felicia părăsește casa părintească și se refugiază într-un Palazzo, un palat vechi, spațiu care o transpune în lumea minunată a Epocii Renascentiste din Italia  – cu scamatori, muzicanți, dansatori. Dar acest vechi Palazzo este și adăpostul lui Massimo și al bandei lui – La Piccola Banda. Întâlnirile în vechiul Palazzo dintre Piccola Banda și Felicia,  împreună cu fanteziile ei, conduc la contraste între două lumi total diferite.

dsc_0200

Membrii cluburilor ROTARY MARIS, ROTARY TEKA și Rotaract fac toate demersurile pentru o vizionare și audiție plăcută, pregătind o seară interesantă și inedită, un real succes.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE