Cum să devii părinte de profesie și de ce Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2827 Vizualizări

Cum să devii părinte de profesie și de ce

 

Pentru că tot mai mulţi copii au nevoie de îngrijire în mijlocul unei familii, Direcţia pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Mureș a lansat o campanie de promovare și recrutare pentru profesia de asistent maternal profesionist ” Și tu poți deveni părinte de profesie!”, în cadrul unei conferințe de presă găzduită de sediul instituției de pe strada Trebely nr.7, în ziua de marți, 8 noiembrie. Moderat de Schmidt Lorand, director general și Elida Deak director adjunct DGASPC Mureș, evenimentul a adus în discuție toate aspectele meseriei de asistent maternal profesionist(AMP).

Persoanele care au nevoie de un loc de muncă la domiciliu, doresc să îngrijească un copil sau 2 copii cu vârsta între 0 și 3 ani, au o familie, experiență de părinte, sunt sănătoase, dețin o locuință proprietate personală corespunzătoare, fără cazier judiciar, pot avea profesia de Asistent maternal profesionist în domeniuI Protecției Copilului.

Un copil luat în îngrijire face parte din familie, îi veghezi somnul, il duci la doctor când este bolnav, îi organizezi timpul liber. Părinții de profesie sunt numiți asistenți maternali profesioniști și reprezintă o alternativă de tip familial a copilului lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinților.

Peste 20 de micuți, în fiecare an

Beneficiarii acestui program sunt copiii care nu au împlinit vârsta de 2 ani, cei abuzați sau neglijați, cei care, în vederea protejării intereselor lor, nu pot fi lăsați în grija părinților din motive neimputabile acestuia, copiii găsiți sau abandonați de către mame în unități sanitare, cei care au părinți decedați, necunoscuți, decăzuți din drepturile părintești, puși sub interdicție sau când nu au putut fi instituită tutela.

„Demersul nostru se fundamentează pe faptul că în prezent în județul Mureș există copii cu vârsta până în 3 ani care necesită ocrotire în cadrul unei familii substitutive și în fiecare an sunt alți 20-30 de copii care intră în sistemul de asistență maternală. Fiind o profesie reglementată încă din anul 1999, avem asistenți maternali care au fost alături de noi încă de la început și părăsesc sistemul, pentru că se pensionează, motiv pentru care facem angajări de asistenți maternali” precizează Elida Deak, director adjunct DGASPC Mureș.

Părinte cu contract de muncă

Să fii părinte este o meserie cu normă întreagă. Persoanele care optează pentru meseria de asistent maternal trebuie să îndeplinească anumite condiții, să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice și să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor și, mai ales, să pună suflet în activitatea lui.

Activitatea persoanelor atestate ca Asistent Maternal Profesionist (AMP) se desfășoară în baza unui contract individual de muncă, care are un caracter special, specific protecției copilului, încheiat cu un serviciu public specializat pentru protecția copilului sau cu un organism privat autorizat care are obligația supravegherii și sprijinirii activității desfășurate de asistenții maternali profesioniști”. Persoana care prestează o astfel de activitate trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, să probeze existența unor calități referitoare la comportamentul în societate, starea sănătății și profilul psihologic, astfel încât să existe garanția privind îndeplinirea corectă a obligațiilor pe care și le asumă ca părinte.

Cum stăm la nivel județean

În prezent, în judeţul Mureș există 232 de asistenţi maternali care au în grijă 426 de copii, iar acest lucru este posibil deoarece unii dintre îngrijitori au mai mulţi copii de care se ocupă. Dacă sunt mai mulţi fraţi abandonaţi, de regulă aceştia nu sunt despărţiţi şi ajung la un singur asistent maternal. Din cei 1700 de copii de la DGASPC Mureș, 426 de copii sunt îngrijiți de asistenții maternali, iar 700 sunt în grija rudelor, în județ, așadar peste 60% de copii sunt în alternative familiale. Asistenţii maternali sunt acei părinţi „de împrumut“, specializaţi prin cursuri, care îşi îndeplinesc sarcinile 24 de ore din 24, fără concediu sau zile libere. Din numărul total al copiilor aflați în plasament la asistenții maternali, 236 sunt fete, iar 190 băieți. Din numărul total al asistenților maternali, 73 provin din mediul ruban, iar 159 din mediul rural.

Asistenţii maternali beneficiază de contract de muncă, încheiat pe perioada de valabilitate a atestatului, iar perioada respectivă se consideră vechime în muncă. În plus, are dreptul la un salar lunar, pe perioada plasamentului în vigoare, beneficiază de alocație de plasament , bani de hrană, cazarmament, echipament, materiale igienico-sanitare pentru copil și beneficiază de consiliere și sprijin din partea specialiștilor DGASPC Mureș. Pentru fiecare copil primit în plasament se încheie o convenție de plasament care constituie anexă la contractul de muncă, ce cuprinde informații referitoare la situația copilului și planul de viitor al acestuia.

Drepturi și obligații

AMP urmează cursurile de pregătire profesională organizate de DGASPC Mureș, asigură creșterea și educarea copilului în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase fizice, psihice, intelectuale și afective ale acestora, asigură integrarea copiilor în familia acestora, cu tratament egal cu ceilalți membrii ai familiei, asigură integrarea copiilor în viața socială și înțelege nevesitățile specifice copiilor pe care îi ocrotește temporar. Totodată are obligația de a oferi sprijin copiilor pentru a depăși experiența negativă din viața lor, posibile dificultăți emoționale sau de comportament, obligația de a înțelege natura temporară a măsurii de plasament a copiilor și să contribuie la pregătirea reintegrării copiilor în familia naturală, să mențină legătura cu familia naturală. Asistentul trebuie să permită specilaiștilor DGASPC Mureș supravegherea activității sale profesionale și evaluarea evoluției copiilor, să asigure continuitatea activității desfășurate și în perioada efectuării concediului legal de odihnă, cu excepția cazului în care separarea de copiii plasați sau încredințați pentru această perioadă este autorizată de către Direcție, să păstreze confidențialitatea informațiilor pe care le primește cu privure la copii și să participe la cursurile de formare profesională continue.

Evaluarea persoanei care vrea să devină AMP cuprinde elementele sociale, psihologice şi medicale ale capacităţii solicitantului, care vor fi determinate prin interviuri luate solicitantului şi persoanelor cu care acesta locuieşte, de către un asistent social, prin care se determină profilul psihologic al solicitantului, motivaţia acestuia de a deveni asistent maternal profesionist şi poziţia persoanelor cu care acesta locuieşte faţă de implicaţiile desfăşurării acestei activităţi. Mai apoi i se fac vizite la domiciliul solicitantului, în scopul verificării condiţiilor de viaţă ale solicitantului şi a informaţiilor cuprinse în cererea de evaluare. Evaluarea ia în calcul și recomandări ale vecinilor, cunoscuţilor, rudelor solicitantului, precum şi ale reprezentanţilor autorităţii publice locale de la domiciliul acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului, și orice alte informații care demonstrează capacitatea solicitantului de îngrijire a unui copil.

Ce trebuie să faci?

Persoana care vrea să devină asistent maternal trebuie să depună o cerere tipizată, la sediul DGASPC Mureș, în urma căreia va urma evaluarea socială, efectuată la domiciliul acestuia de către un asistent social. Evaluarea psihologică a solicitantului cât și a mebrilor familiei acestuia se va face la sediul DGASPC, după care urmează depunerea actelor necesare pentru întocmirea dosarului. Solicitantul trebuie să participe la un curs de formare de 60 de ore, cu frecvență obligatorie și va avea un examen de promovat la finalul acestuia, în urma căruia va obține un atestat. La final, are loc plasamentul copilului și angajarea AMP.

Atestatul poate fi reînnoit, suspendat sau retras de comisia pentru protecţia copilului, la propunerea temeinic motivată a serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau a organismului privat autorizat care supraveghează activitatea asistentului maternal profesionist.

Comisia pentru protecţia copilului poate decide suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia sau dacă asistentul maternal profesionist nu respectă vreuna dintre obligaţiile sale.

Salarii și sporuri variate

Salariile asistenților maternali variază în funcție de vechime, de numărul de copii luați în plasament și dacă aceștia au sau nu grad de handicap. Lunar, salariul brut este de 1480 de lei, respectiv 1000 de lei net, pentru o un asistent care nu are vechime, 1563 de lei salariul brut pentru cei care iau doi copii în plasament. Pentru cei care au deja vechime, salariul este de 1730 de lei brut, respectiv 1300 lei net, iar pentru cei care iau doi copii în plasament, 1885 brut, respectiv 1500 de lei net.

La 3 ani vechime se adaugă un spor de 5%, la 5 ani vechime sporul este de 10%, la 15 ani vechime – 15%, iar la 20 de ani vechime, 25% spor. La salarizare se adaugă drepturile la care statul le acordă oricărui copil, 84 de lei, și alocația de plasament de 600 de lei.

foto-2-viorica

„Lucrez de 10 ani în asistență socială, am avut 5 copii care au fost inetgrați în familii, momentan am doi copii în plasament. Este o meserie obositoare, dar plăcută. Programul ți-l poți face cum vrei tu, nu sună sirena la fabrică și nu întârzii la lucru”, ne spune Viorica Moldovan, asistent maternal Gurghiu.

La nivel județean, 55 de asistenți maternali au în plasament un copil, 157 de asistenți maternali se îngrijesc de doi copii, 19 au în mijlocul familiei 3 copii luați în plasament, iar 35 de asistenți ocrotesc copii cu handicap. Un număr de 36 de copii cu handicap se află în grija aistenților maternali, din care 5 cu grad de handicap grav, 16 cu grad accentuat, iar 15 cu grad mediu.

foto-3-maier

„Meseria de părinte este poate cea mai frumoasă și complexă experiență din viața unui om. Fără dragoste de copii, nu o poți practica”, ne spune Rodica Maier, asistent maternal Târgu-Mureș. Nevoia de înțelegere, de înțelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare , toate acestea devin necesități în momentul în care o persoană vrea să devină părinte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE