„Japonia după Fukushima. O economie în refacere”, cartea lunii la MAE. Radu Şerban, „ambasador al Japoniei în România” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

„Japonia după Fukushima. O economie în refacere”, cartea lunii la MAE. Radu Şerban, „ambasador al Japoniei în România”

Diplomatul mureşean dr. Radu Şerban, fost ambasador al României în Japonia între anii 2012-2016, şi-a lansat, recent, în sala „Grigore Gafencu” din incinta Ministerului Afacerilor Externe din capitală, volumul „Japonia după Fukushima. O economie în refacere”.

Evenimentul a avut loc în cadrul programului „Cartea lunii la MAE”, iar pe lista invitaţilor speciali s-au aflat Excelenţa Sa Kisaburo Ishii – ambasadorul Japoniei în România, prof. univ. dr. Ioan Mircea Paşcu – vicepreşedinte al Parlamentului European, prof. dr. Ioan Popa – cadru universitar la Academia de Studii Economice şi Daniela Gîtman – secretar de stat. „Permiteţi-mi să dedic acest eveniment Zilei Naţionale a Japoniei, 23 decembrie, ziua de naştere a Majestăţii Sale, Împăratul, care a avut extrema amabilitate de a mă primi în vizită de rămas bun în august anul acesta”, a spus, în debutul discursului său, dr. Radu Şerban.

Discurs cu tâlc

Alocuţiunea distinsului diplomat originar din localitatea mureşeană Cerghid a conţinut şi o parabolă despre perioada de peste patru ani petrecută, în interes de serviciu, în „Ţara Soarelui Răsare”. „Noi, românii, având simţul umorului, strecurăm în luările de cuvânt o glumă, spre deosebire de japonezi, care prezintă nelipsitele scuze. De data aceasta, îmi cer scuze că n-am să vă spun o glumă, ci o parabolă. Un maestru Zen l-a primit pe un ucenic venit la el să-l înveţe ceva despre iluminism. Servindu-i ceaiul, maestrul a continuat să toarne, după ce s-a umplut ceaşca. Exasperat, ucenicul l-a atenţionat să se oprească, la care maestrul i-a răspuns: ca şi această ceaşcă, eşti plin de propriile opinii. Goleşte din ele, ca să-ţi pot turna apoi învăţătura Zen. Prezenţa mea în Japonia patru ani şi jumătate mi-a dat şansa să-mi golesc memoria de idei preconcepute despre economia niponă şi să o umplu de realităţi noi, pe care le împărtăşesc cu dumneavoastră, prin modesta-mi carte”, a afirmat dr. Radu Şerban.

La capitolul mulţumiri, fostul ambasador al României la Tokyo a ţinut să transmită mulţumiri ministrului şi Ministerului Afacerilor Externe, Editurii „Tribuna Economică”, companiei Yazaki şi nu în ultimul rând Japoniei, pentru ospitalitatea de care a dat dovadă. „Pot spune că în 2012 am plecat ca ambasador al României în Japonia, iar acum m-am întors ca un fel de ambasador al Japoniei în România”, a mai afirmat dr. Radu Şerban.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE